AKTUALIZOVANÉ Silný dážď dnes naberie na intenzite. Kedy a kde to bude nahoršie?
13 | 09 | 2024 I Ivan Miahale

Až do dnešného poludnia bude dážď na našom území relatívne pokojný, no potom sa to začne meniť a dážď výrazne naberie na intenzite, informuje portál imeteo.sk. Od ktorej hodiny to začne byť zlé a čo treba očakávať?

Aktualizované 11:50Intenzita zrážok sa v najbližších hodinách ešte zvýši najmä na Záhorí. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti s tým, že na krajnom krajnom západe Slovenska očakáva rekordne vysoké denné úhrny.

Podľa meteorológov sa tlaková níž po výraznom zvlnenom studenom fronte približuje od juhu k územiu Slovenska, najvýdatnejšie zrážky sa vyskytujú na jej zadnej strane na Záhorí s intenzitou päť až desať milimetrov za hodinu (mm/h). Intenzita zrážok sa však bude v najbližších hodinách ešte zvyšovať, maximum by mala dosiahnuť v piatok neskôr popoludní. Najvyššia bude na Záhorí a v Malých Karpatoch, maximá môžu byť okolo 15 mm/h.

"Dnes tak očakávame, že stanice na krajnom západe Slovenska zaznamenajú rekordne vysoké denné úhrny zrážok s významnosťou minimálne na úrovni celého mesiaca," konštatuje SHMÚ.

Na krajnom západe Slovenska je zároveň podľa meteorológov mimoriadne chladno, miestami "len" sedem stupňov Celzia. Na porovnanie, na východe krajiny je pred frontom podstatne teplejšie. Napríklad pod Vihorlatom je 25 stupňov Celzia.

11:45 Vzhľadom na zhoršujúcu sa situáciu na rieke Morava a predpoveď na najbližšie dni boli vodohospodári a hasiči poverení určiť miesta, kde by mohlo prísť k regulovanému vypusteniu rieky mimo obývaných oblastí. Po piatkovom zasadnutí ústrednej povodňovej komisie o tom informoval podpredseda vlády a minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS).

Minister vysvetlil, že situáciu ovplyvní stav a vývoj situácie v Českej republike. "Nevieme, koľko vody bude tiecť k nám, v každom prípade, ak by hrozilo nekontrolované pretrhnutie hrádzí a preliatie vody, išli by sme do riadeného otvorenia koryta rieky Morava," upozornil. V priebehu soboty (14. 9.) očakáva vyhlásenie najvyššieho stupňa povodňovej aktivity.

Už v nočných hodinách spadlo na Záhorí do 40 mm zrážok, no podľa meteorológov to najhoršie máme ešte len pred sebou. V najbližších hodinách sa zrážky zintenzívnia a spadne 50 až 110 mm. Ako informuje portál, poriadne nepriaznivá situácia bude na západnom a severozápadnom Slovensku a po 13:00 hod by sa mohla ešte zdramatizovať.

Čakajte vlnu zrážok

Zrážky, ktoré od dnes naberú na sile, prinesie rozsiahla tlaková níž, ktorá sa presúva zo severného Jadranu priamo nad našu oblasť. S touto tlakovou nížou súvisí rozsiahle zrážkové pole.

Lejak naberie na sile popoludní

Výrazný lejak môžeme očakávať v oblasti západného Slovenska, predovšetkým na Záhorí už dopoludnia, no intenzita sa bude pohybovať do 5 mm za hodinu.

V priebehu popoludnia, po 13:00 h začne dážď naberať na intenzite a pršať by malo s úhrnom lokálne až k 10 mm za jednu hodinu, čo je mimoriadne výrazný úhrn.

Takto intenzívne by malo pršať zhruba do 18:00 h a následne by mali zrážky slabnúť.

Portál imeteo.sk dodáva, že vo večerných hodinách by zrážky dokonca na Slovensku mohli celkovo ustáť a prechodne si naše územie od dažďa oddýchne, no len dočasne. V sobotu ráno príde ďalšia, mimoriadne intenzívna vlna zrážok a tá by už mala vyvolať povodne.

Prieskum: Voľby by v septembri s náskokom vyhral Smer! Pozrite na Demokratov
Voľby by v septembri vyhral Smer-SD so ziskom 25,5 percenta hlasov. Nasledovalo by Progresívne Slovensko (21,6 percenta) a s výrazným odstupom Hlas-SD (11,9 percenta). Štvrtá v poradí by skončila SaS (7 percent), za ňou by nasledovala... Čítať ďalej
13 | 09 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah pre Vás nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik