PUTIN NEBLAFUJE! Hrozí vojna NATO s Ruskom, varuje politológ
15 | 09 | 2024 I Bari Zajačková

V čase, keď väčšina Slovákov rieši extrémne počasie či politické šarvátky, analytik, historik a politický komentátor Eduard Chmelár upozorňuje na oveľa závažnejšiu hrozbu - eskaláciu konfliktu na Ukrajine, ktorá by mohla viesť k priamej konfrontácii NATO s Ruskom.

Rakety dlhého doletu: Iskra, ktorá môže zapáliť svetovú vojnu

"Podľa môjho názoru sa o nasadení rakiet dlhého doletu do útoku na Rusko už rozhodlo, všetko ostatné sú diplomatické tančeky," tvrdí Chmelár. Poukazuje na stretnutie britského premiéra Keira Starmera s americkým prezidentom Joeom Bidenom, ktoré môže byť kľúčové pre ďalší vývoj konfliktu.

"Nemusíme čakať na jej záver, pretože spoločná tlačová konferencia nebude, ani vám neoznámia, či povolili Ukrajine použiť rakety Storm Shadow - dozviete sa to až z prvého útoku, pretože ich dopad bude taký deštruktívny, že sa to nebude dať utajiť," varuje analytik.

Putin neblafuje: Hrozba priameho konfliktu s NATO

Chmelár pripomína varovanie ruského prezidenta Vladimira Putina, že použitie rakiet dlhého doletu na ruské územie by mohlo viesť k priamej vojne s NATO. "Je desivé, ako militaristi všetkých krajín podceňujú toto nebezpečenstvo a vysmiali Putina, že blafuje. Lenže Kremeľ neblafuje," zdôrazňuje.

Analytik upozorňuje, že nejde len o formálne povolenie použitia týchto zbraní. "Samotná ukrajinská armáda nevie ovládať rakety dlhého doletu, ktoré jej dodal Západ. Potrebuje na to spravodajské údaje zo satelitov, ktorými nedisponuje, ktoré vlastnia len Spojené štáty alebo Európska únia, teda ktoré má NATO," vysvetľuje.

Jadrová hrozba: Ruská ruleta s osudmi miliárd

Chmelár varuje pred podceňovaním rizika použitia jadrových zbraní: "Večné spoliehanie sa na to, že Putin nepoužije jadrové zbrane, je také šialené, že pripomína ruskú ruletu. Už teraz by bolo použitie taktických nukleárnych zbraní v súlade s novou jadrovou doktrínou Ruskej federácie."

Poukazuje na rastúci tlak ruskej generality na Putina, aby použil tieto zbrane. "Ak sa v krátkom čase neuvoľní medzinárodné napätie, pochod k tretej svetovej vojne je neodvratný," varuje.

Americké voľby a ich vplyv na konflikt

Chmelár sa venuje aj blížiacim sa prezidentským voľbám v USA a ich možnému vplyvu na vývoj konfliktu. "Militaristi vedia, že majú čas už len do októbra, ak chcú podniknúť zničujúci úder. Musia to stihnúť do novembrových prezidentských volieb v USA, pretože návrat Donalda Trumpa je čoraz reálnejší," uvádza.

Analytik kritizuje obe strany americkej politickej scény, ale naznačuje, že z hľadiska strednej Európy by mohol byť Trump lepšou voľbou. "Je totiž väčší predpoklad, že Európska únia nebude vládať sama financovať tento nákladný konflikt, čo urýchli diplomatické riešenie," vysvetľuje.

Výzva k mieru a poučenie z histórie

Chmelár uzatvára svoj príspevok výzvou k mieru a pripomienkou historických lekcií. Odvoláva sa na knihu Christophera Clarka "Námesačníci", ktorá opisuje správanie veľmocí pred prvou svetovou vojnou.

"Mier je dnes teda v mainstreamových kruhoch neslušné slovo. Ale nezabúdajme, že to bolo aj pred 110 rokmi, v lete 1914, keď si všetci mysleli, že Srbom dajú na frak a do Vianoc sú doma," pripomína.

Jeho záverečná otázka je mrazivá: "Musíme prejsť peklom novej vojny, aby sme pochopili, že vojna nie je žiadne riešenie?"

Chmelárov príspevok vyzýva k opatrnosti, diplomatickému riešeniu a pripomína, že v jadrovom veku môže každé unáhlené rozhodnutie viesť ku katastrofe nepredstaviteľných rozmerov.

Prof. Hogenová: Svet hlúpne. Ľudia nerozlišujú podstatné od nepodstatného
Hlúpne svet? Vraj áno. Hovoria to mnohí odborníci. Počnúc profesorom Martinom Janom Stránskym, pokračujúc psychiatrom Maxom Kašparů. A svoje si myslí aj filozofka a fenomenologička Anna Hogenová, ktorá na tému s názvom Svět hloupne dokonca... Čítať ďalej
13 | 09 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok