Katarína Roskoványi: Marta Šimečková si fakturovala veľmi slušné sumy
13 | 09 | 2024 I Eka Balaskova

V uplynulom období prebehol na Ministerstve spravodlivosti audit, ktorý ukázal, aká je skutočná situácia v tejto štátnej inštitúcii. Už dávnejšie rôzne náznaky hovorili, že počas rokov 2020-23 tam nebolo všetko úplne v poriadku, audit to potvrdil. A celkom jasne ukázal aj to, ako boli, či neboli využité peniaze, ktoré ministerstvo pridelilo rôznym organizáciám. Viac prezradila v relácií Teraz takto s Ankou Žitnou štátna tajomníčka Katarína Roskoványi (Smer-SSD).

Roskoványi vysvetlila, ako fungujú granty a grantová komisia pri ministerstve spravodlivosti a aj to, že audit zistil, že predseda komisie a riaditeľ ľudskoprávneho oddelenia sám sebe pridelil štyri projekty. Celé to v podstate nemusí byť problém, keby nevznikali podozrenia, že takto sa chcel vyhnúť tomu, že by noví zamestnanci mohli projektom prideliť nízke bodové ohodnotenie. Vnútorná kontrola sa zamerala na projekty OZ Fórum, kde si práve členovia OZ fakturovali tisíce, ktoré v pôvodnom projekte neboli.

Projekty boli včas stopnuté

Peniaze z ministerstva spravodlivosti by mali dostávať mimovládne organizácie, obce a iné subjekty, ktoré ich využijú na projekty spojené s ochranou ľudských práv. Kontrola však ukázala, že nie vždy to tak aj bolo. A to aj v prípade dvoch organizácií týkajúcich sa Šimečkovcov. Katarína Roskoványi tvrdí, že v čase jej nástupu do funkcie bola výzva už rozbehnutá, prvé kolo hodnotenia žiadostí už prebehlo.

„My sme v rámci toho zistili, aké sú pochybenia a keďže sme chceli mať istotu, tak sme po zistení netransparentnosti dali urobiť audit, ktorý túto netransparentnosť aj potvrdil. Neexistoval náhodný výber prideľovania žiadostí jednotlivým hodnotiteľom, aj keď sa o tom hovorilo. Zároveň niektoré žiadosti boli hodnotiteľom odňaté a pridelil si ich jeden človek,“ hovorí Roskoványi. Doplnila, že po stopnutí k prideleniu financií neprišlo

Jana Vaľová brutálne naložila progresívcom
Počas štvrtkového odvolávania Michala Šimečku (PS) z postu podpredsedu NR SR prišiel na pretras aj argument, že projekty šimečkovských mimovládok boli podporované aj počas uplynulých vlád Smeru. Poslankyňa Jana Vaľová (SMER - SSD) v rozprave... Čítať ďalej
12 | 09 | 2024 | Eka Balaskova

Ako požiadať o grant

Roskoványi ako pôvodným zamestnaním prokurátorka s prideľovaním dotácií prichádzala do kontaktu len v prípade trestnej činnosti organizácií.

„Systém funguje tak, že ak má niekto záujem o dotáciu, vypracuje projekt, doplní k nemu rozpočet – prenájom priestorov, cestovné a závisí od konkrétneho projektu, lebo sú tam aj linky dôvery a podobne. V rámci toho sú aj honoráre nie len pre lektorov, ale aj pre dobrovoľníkov zakomponovaných do projektu,“ vysvetľuje Roskoványi. Spracovaný projekt sa pošle na ministerstvo, kde administrátor v prípade potreby žiadateľa vyzve na doplnenie potrebných dokumentov, inak projekt nemôže ísť ďalej.

Aj toto zistil audit

„Tu môžem povedať, že v tej prvej výzve, v roku 2024 bolo všetkých 37 projektov, aj tie, ktoré nespĺňali náležitosti, prešlo do ďalšieho kola a získalo potrebných 60 bodov, aby mohlo byť hodnotené ďalej a mohli získať finančné prostriedky,“doplnila Roskoványi s tým, že v prvom kole ide čisto o formálnu, nie obsahovú záležitosť. Ľudskou rečou povedané – osoba zodpovedná za administráciu si to zľahčila a ďalej posunula všetky žiadosti.

„Čo sme zistili aj bez auditu, že tieto žiadosti mali byť náhodne prideľované jednotlivým členom hodnotiacej komisie. Nám sa zdalo, že ten náhodný výber neexistuje, pretože nám to zamestnanci nevedeli vysvetliť a následne sme zistili, že niektoré projekty boli zamestnancom ministerstva spravodlivosti, ktorí boli súčasťou hodnotiacej komisie odobraté a boli pridelené niekomu inému,“ objasňuje Roskoványi s tým, že celé to stopli a nariadili audit, ktorý mal všetko objasniť.

„Jeho výsledkom je, že neexistuje náhodný výber, pretože my nemáme počítačový systém a tento náhodný výber vykonávala naša zamestnankyňa. Zistilo sa, že to naozaj bolo netransparentné,“ vysvetľuje Roskoványi že to vytvára priestor pre možnú manipuláciu. Zároveň zistili, že v dvoch projektoch boli hodnotitelia namietnutí a pridelil si ich šéf hodnotiacej komisie.

„Bez akéhokoľvek dôvodu odňal štyri projekty, o ktorých sme hovorili aj v našej tlačovej správe (Dúhový Pride, Inakosť, No mantinels a projekt Fórum Marty Šimečkovej). Tieto boli odňaté zamestnancom ministerstva, ktorí boli v hodnotiacej komisii a pridelil si ich jej šéf, teda riaditeľ odboru ľudských práv,“ hovorí ďalej Roskoványi.

Prečo je to problém

„Každý postup, ktorý nemá svoje pravidlá, môže byť zneužitý. V tomto prípade každý člen komisie na základe hodnotiacich kritérií prideľuje určité body a mohlo sa stať, že noví zamestnanci by dostatočný počet bodov neudelili, tak si ich pán riaditeľ, teda šéf hodnotiacej komisie pridelil sám, aby ich mohol hodnotiť on,“ poznamenáva štátna tajomníčka. Urobiť to mohol, lebo pravidlá neexistujú. Podľa Roskoványi svoje konanie zdôvodnil tým, že chce, aby boli členovia komisie rovnako vyťažení, audit však ukázal, že k takémuto vyrovnaniu projektov nedošlo. Celá výzva sa tak stala netransparentnou, čo vytvára podklad pre možnú manipuláciu.

Roskoványi pritom nejde spochybňovať celý, dlhoročný systém prideľovania dotácií na ministerstve spravodlivosti. Ako fakt však uviedla, že niektoré organizácie boli podporované v rámci každoročnej grantovej výzvy.

Poslanci začali piatkové rokovanie, v noci ukončili diskusiu k Šimečkovi
Poslanci Národnej rady (NR) SR začali tretí rokovací deň 19. schôdze vládnou novelou Občianskeho zákonníka z dielne rezortu spravodlivosti. Tá má priniesť nové pravidlá možnosti veriteľa požadovať úhradu celej dlžnej sumy pri nesplácaní úveru. Cez... Čítať ďalej
13 | 09 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

Vnútorná kontrola

„Práve preto sme sa pri akomsi vnútornom audite, pri našej kontrole, zamerali na OZ Fórum pani Marty Šimečkovej, pretože bolo jedným zo združení, ktoré bolo odňaté jednému zo zamestnancov a pridelené šéfovi komisie.

Tam sa šafárilo!

„Projekt Fórum každoročne žiadal o dotácie na Stredoeurópske fórum, je to diskusný systém s verejnými diskusiami v rôznych mestách SR, ktoré sa majú zaoberať klimatickými zmenami, bojom proti fašizmu atď. Súčasťou projektu je aj rozpočet, kde si každá mimovládka napíše, koľko príde ľudí, aká bude ich odmena, cestovné, atď. V prípade, že dôjde k zmene, čo sa dá predpokladať, je potrebné, aby ich odsúhlasilo ministerstvo a odsúhlasí sa to dodatkom. V tomto prípade sme napríklad pre Stredoeurópske fórum 2020 zistili, že v prvotnom rozpočte, mala byť odmena pre účastníkov konferencie podľa projektu, v sume 7.200 eur. Bolo ich len desať a bolo to ohodnotené len sumou 2.500. Rovnako bola zahrnutá preprava do Banskej Bystrice, Žiliny, Štiavnice, tam bola plánovaná suma 2.480 eur a v zmenenom je už len 0 eur. Tieto financie bolo potrebné niekde presunúť a my sme zrazu zistili, že úprava webu, ktorá mala stáť dvetisíc eur, stála 7-tisíc eur,“ objasňuje Roskoványi s tým, že takéto presuny sa diali medzi rôznymi položkami. Presunuté sumy si fakturovali jednotliví členovia združenia.

„Pani Šimečková vystavila faktúry v celkovej sume 12.600  eur, ďalší člen združenia vo výške 2.850 eur a ďalší 4-tisíc,“ vyratúva Roskoványi s tým, že maximálna hodnota projektu bola zhruba 49-tisíc eur, z čoho cez 30-tisíc si vyfakturovali členovia OZ.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok