Europoslanec: Sme poučení štúdiou amerického profesora (VIDEO)
16 | 09 | 2024 I Eka Balaskova

Europoslanec Erik Kaliňák (Smer-SSD) hovorí o akademickej štúdii amerického profesora Sussmana „Revolúcie ako cez kopirák – marketing režimových zmien v réžii USA vo Východnej Európe“. V nej našiel odborný popis nie len našej minulosti, ale aj vplyv na našu prítomnosť Hovorí preto, že v Smere sa poučili a beží príprava konkrénych opatrení v boji proti zahraničným agentom.

Kaliňák vo svojom videu cituje zo štúdie, ktorá vyšla vo vedeckom časopise.  Europoslanec uvádza, že táto štúdia odborne popisuje našu minulosť a avizoval, že má vplyv aj na našu prítomnosť, ktorú vedia propagandou, aká sa využíva v USA, perfektne ovplyvniť. Kaliňák menuje aj aktérov z USA, no aj ich „predĺžené ruky“ na Slovensku. Smer sa podľa neho poučil a pripravuje opatrenia, ktoré budú Slovensko chrániť pred týmito vplyvmi.

Mäkký imperializmus

„Na rozpad sovietskej moci v celom regióne strednej a východnej Európy reagoval nový druh intervencie Západu, takzvaný mäkký imperializmus, ktorý sa v oficiálnom jazyku zvykne označovať aj ako podpora demokracie,“ cituje Kaliňák zo štúdie

„Koncom 90. rokov a v nasledujúcom desaťročí západné masmédiá bežne prezentovali sériu politických prevratov, či už to bolo v Srbsku, Gruzínsku, Slovensku, Chorvátsku, Rumunsku, v Bulharsku či na Ukrajine, ako legitímny boj demokratickej ľudovej moci proti tyranii,pokračuje europoslanec. Pripomína, že základ povstaní skutočne vychádzal so zvyškovej nespokojnosti domácich s autoritárskou mocou, korupciou, či určitou mierou neslobody.

Ako prebieha vyšetrovanie atentátu na premiéra? Žilinka prezradil detaily
Generálny prokurátor Maroš Žilinka uverejnil na sociálnej sieti status, v ktorom tvrdí, že vyšetrovanie atentátu na predsedu vlády Slovenskej republiky Roberta Fica prebieha plynule a OČTK aktívne vykonávajú všetky procesné úkony nevyhnutné k... Čítať ďalej
13 | 09 | 2024 | Ivan Mihale

Šoková terapia

„Zároveň sme však zistili, že financovanie, poradenstvo a celkový vplyv mocných vonkajších agentúr, najmä zo Spojených štátov, predstavovali v mnohých prípadoch nežiadané zásahy, ktoré aspoň krátkodobo dosiahli výsledky vyhovujúce Spojeným štátom a ich spojencom,“ dodáva. Kaliňáktiež uvádza, že takúto „pomoc“ tvoril ucelený balík peňazí a podporných mechanizmov na princípe modernej propagandy, ktorú často využíva práve USA.

„Cieľom bolo uskutočniť rýchlu zmenu režimu a politickú a hospodársku šokovú terapiu v krajinách, ktorých vlády Americké ministerstvo zahraničných vecí považovalo za prekážky globálneho politického poriadku založeného na trhovom princípe,“uviedol europoslanec s tým, že neoliberálny systém moci a voľby v západnom štýle mali uľahčiť vytvorenie dobre fungujúcich trhov. Pre USA bolo výzvou nájsť spoľahlivé vedenie vzdať sa nie len štátneho vlastníctva, ale aj sociálnych programov.

„Zvrhnutie úradujúcej vlády si vyžadovalo mobilizáciu politických disidentov okolo jedného prozápadného politického kandidáta, prísne monitorovanie prieskumovou verejnej mienky a sofistikované techniky propagandistickej kampane,“ pokračuje europoslanec tým, čo pozorujeme aj na Slovensku.

Aký majú cieľ?

„Cieľom tejto štúdie je dekonštruovať pojem podpora demokracie a ukázať, že v skutočnosti predstavuje propagandu presadzujúce kľúčové záujmy Spojených štátov a Európskej únie, ktoré zahŕňajú nadnárodnú hospodársku integráciu, kontrolu nad regionálnou výrobou a distribúciou energie, členstvo v NATO, bezpečnostné iniciatívy a izoláciu Ruska,“ hovorí ďalej Erik Kaliňák.

Známi sú aj aktéri

Podpora demokracie v strednej a východnej Európe je „pod palcom“ Ministerstva zahraničných vecí USA, Americkej agentúry pre medzinárodný rozvoj (tzv. USAID).

„USAID sama priznáva, že jej vlastná ochota financovať strednú a východu Európu súvisí s, citujem, „významom týchto regiónov pre Spojené štáty,“doplnil Kaliňák. Ďalšou takouto inštitúciou je Národná nadácia pre demokraciu, v skratke NED. Ten vznikol pred 41 rokmi ako súkromná organizácia, ktorú financoval Kongres USA. Práve NED prevzal niektoré aktivity súvisiace so zmenami režimov. Podľa Kaliňáka bol schopný fungovať flexibilnejšie, ako CIA, ktorá sa už vtedy zdiskreditovala. Europoslanec cituje jedného zo zakladateľov NED-u, ktorý pre Washington Post povedal, že: „Veľa z toho, čo dnes robíme, robila pred 25 rokmi CIA v tajnosti.“ Kaliňák menuje aj ďalšie inštitúty, okrem iného aj Inštitút otvorenej spoločnosti Georga Sorosa.

Netrasieš sa v delíriu - nie si dostatočne progresívny
Pozerám sa na video s "umeleckou" produkciou istej "dámy". No, sú tam aj dvaja páni. Psychadelická hudba, teda zvuky, zámerne navodzujúce omámenie zmyslov, estetické vytrženie a tvorivé impulzy. Osoby, pohybujúce sa ako džungľový kmeňový šaman v... Čítať ďalej
13 | 09 | 2024 | Ivan Brožík

V mene cudzích záujmov

„Zorientovaných občanov neprekvapím, keď poviem že najväčšej podpory demokracie sa dostalo mimovládnym organizáciám ako Pontis, Nadácia otvorenej spoločnosti, Nadácia Milana Šimečku, Transparency International, Inštitút pre dobre spravovanú spoločnosť, či VIA IURIS – teda mimovládnym organizáciám, ktoré najviac hystericky prskajú, keď ich označujeme za zahraničných agentov, ktorí v mene cudzích záujmov robia na Slovensku politiku,“ doplnil Erik Kaliňák.

„Vraj je to z našej strany nehoráznosť , lebo oni v skutočnosti len bojujú za demokraciu – samozrejme raz proti Mečiarovi, potom za Radičovú a potom zas proti Ficovi. Ó, aké šľachetné!,“ dodal ironicky s tým, že Smer sa z minulosti poučil a pripravuje opatrenia. .

„Najsilnejšou obranou pred externými vplyvmi je informovanosť o ich personálnych a finančných prepojeniach. Iba tak dokážeme rozlíšiť či niekto hodnoty demokracie skutočne chráni, alebo sa nimi len oháňa pri presadzovaní cudzích záujmov,“uzavrel.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

 

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok