Až 2 metre snehu môžu napadnúť v Alpách. Sneh dočasne zadrží zrážky a pomôže Dunaju
13 | 09 | 2024 I Katarína Reiterová

K prudkým lejakom, ktoré čakajú našu oblasť v nastávajúcich dňoch, pribudne aj husté sneženie. Nemecký meteorológ Dominik Jung uviedol, že v Alpách by mohli napadnúť až dva metre snehu. Ten môže nakoniec pomôcť Dunaju.

„Poveternostná situácia je v Európe zatiaľ pokojná, avšak jej centrálna časť sa už pripravuje na nasledujúcu vlnu zrážok, ktoré prinesú výdatné zrážky,“ uvádza imeteo.sk s tým, že sa v našej oblasti treba pripraviť na jesenné povodne.

Najneskôr od piatkového večera sa situácia v Alpách dramaticky zmení. „Všetky horské priesmyky budú musieť byť uzavreté, čo môže viesť k výrazným dopravným obmedzeniam,“ povedal Jung, podľa ktorého budú cesty zablokované a stromy sa budú pod ťarchou mokrého snehu lámať.

Prvý sneh už napadol

V Bavorských Alpách už napadol prvý sneh tejto sezóny a zo zjazdoviek hlásili už 7 centimetrov čerstvého snehu. Tieto prvé zrážky sú len predzvesťou toho, čo sa už o pár hodín začne v Európe a v Alpách diať. So snežením treba v Alpách počítať od nadmorskej výšky 1000 metrov, od výšky 1500 metrov nad morom potom budú prívaly snehu mimoriadne. „Očakávame meter až dva metre čerstvého snehu,“ uviedol meteorológ s tým, že v piatok a v sobotu môže snežiť aj od 700 metrov nad morom.

Tlaková níž prinesie extrémne zrážky

Mieri k nám tlaková výš, ktorú nemeckí meteorológovia pomenovali ANETT, avšak stretnúť sa môžete aj s pomenovaním BORIS. Ide o tú istú níž, pomenovanie BORIS je medzinárodné, kým ANETT používajú nemeckí meteorológovia.

„Táto tlaková níž sa prehlbuje nad Jadranom a ovplyvní počasie aj na našom území. Aktuálne predpovede modelov hovoria o troch rôznych scenároch. Najpravdepodobnejší z nich aktuálne hovorí o tom, že maximálny úhrn dosiahne v Malých Karpatoch, na Myjave, či v oblasti Javorníkov okolo 218 mm,“ dodáva imeteo.sk.

Ovplyvniť nás môžu aj zrážky, ktoré sa vyskytnú západne od nás, a to hlavne tým, že stúpnu hladiny riek, ktoré k nám pritekajú z Rakúska či Česka. „Sneženie, ktoré sa očakáva v Alpách nám môže aj pomôcť. Je to preto, že tieto zrážky nestečú hneď do Dunaja, ale zadržia sa v podobe snehu,“ dodáva imeteo.sk s tým, že sneh sa ale začiatkom budúceho týždňa začne topiť a nebezpečenstvo budú predstavovať lavíny či zvýšenie vodných hladín kvôli jeho roztápaniu.

AKTUALIZOVANÉ Silný dážď dnes naberie na intenzite. Kedy a kde to bude nahoršie?
Až do dnešného poludnia bude dážď na našom území relatívne pokojný, no potom sa to začne meniť a dážď výrazne naberie na intenzite, informuje portál imeteo.sk. Od ktorej hodiny to začne byť zlé a čo treba očakávať? Aktualizované 11:50 Intenzita... Čítať ďalej
13 | 09 | 2024 | Ivan Miahale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

 

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok