Šutaj Eštok: Prípadné záplavy hrozia najmä na západe SR, v povodí rieky Morava
12 | 09 | 2024 I Ivan Mihale

Prípadné záplavy hrozia počas najbližších dní najmä na západe Slovenska, v povodí rieky Morava. Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) avizuje pripravenosť Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) i polície. V Malackách sa zhromažďuje potrebná technika. Informoval o tom po štvrtkovom zasadnutí krízového štábu v priestoroch Záchrannej brigády HaZZ v Malackách.

"Musíme prijať preventívne opatrenia, aby sme čo najviac eliminovali riziká a po skončení zrážok sme pripravení s odčerpávaním vody," priblížil minister s tým, že sekcia krízového riadenia rezortu vnútra je v kontakte so starostami dotknutých obcí. "Budú informovaní o priebežných opatreniach aj o možnostiach využitia techniky," podotkol. V pohotovosti sú aj dobrovoľní hasiči.

Prezident HaZZ Adrián Mifkovič doplnil, že budú vytypované lokality a miesta, kde preventívne osadia mobilné hrádze. "Mobilné hrádze máme v dĺžke šesť a päť kilometrov," spresnil. Pri výbere lokalít podľa neho zohľadnia aj informácie zo Slovenského hydrometeorologického ústavu a Slovenského vodohospodárskeho podniku.

V troch okresoch na Záhorí platí tretí stupeň výstrahy pred povodňami

V troch okresoch na Záhorí platí tretí stupeň výstrahy pred povodňami z trvalého dažďa. Druhý stupeň platí pre okres Bratislava a pre časť severného Slovenska. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na svojom webe.

SHMÚ tiež vydal hydrologickú výstrahu pred povodňami prvého stupňa pre viacero okresov na strednom a severnom i časti západného Slovenska.
Na západnom a strednom Slovensku treba vo štvrtok počas celého dňa počítať so silnými dažďami. V tejto súvislosti sú vydané výstrahy prvého i druhého stupňa.

T. Taraba avizuje vyhlásenie druhého stupňa povodňovej aktivity

V súvislosti s nepriaznivou poveternostnou situáciou vo štvrtok vyhlásia druhý stupeň povodňovej aktivity. Najviac ohrozené sú oblasti povodia rieky Morava na Záhorí a jej sútok s Dunajom. V piatok (13. 9.) by mohol zasadnúť aj ústredný povodňový štáb. Podpredseda vlády a minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) o tom informoval po štvrtkovom zasadnutí krízového štábu v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Malackách.

Hoci je v súčasnosti situácia na rieke Morava relatívne pokojná, onedlho sa to má podľa Tarabu zmeniť. "Očakávame, že najväčší problém nastane v sobotu (14. 9.) večer," podotkol. Vodné dielo Gabčíkovo má napomôcť tomu, aby mal Dunaj čo najmenej vody vo svojom prietoku, čiže, aby čo najmenej blokoval Moravu.

Taraba poukázal tiež na to, že okrem intenzívnych zrážok bude situáciu komplikovať silný vietor. Hovoril o možnosti preventívnej evakuácie najmä starších ľudí. Najmä pri stavaní hrádzí by mala byť pripravená pomôcť armáda. V súvislosti s poveternostnou situáciou je Taraba v kontakte aj s predstaviteľmi Českej republiky.

Hlas ľudu: Bielik ugriloval Krúpu - na totálku!
Posledné dni mediálny priestor zahltili informácie, že SIS údajne získala prístup k izraelskému špionážnemu systému Pegasus. Podľa niektorých zdrojov by to mohlo znamenať, že tajná služba sa dostane k údajom z mobilných telefónov. Bývalý šéf SIS... Čítať ďalej
12 | 09 | 2024 | Mária Škultétyová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik