Pri povodni treba chrániť predovšetkým zdravie, pomôcť treba deťom či starším
12 | 09 | 2024 I Ivan Mihale/tasr

Na západnom a strednom Slovensku treba vo štvrtok počas celého dňa počítať so silnými dažďami. Vo viacerých okresoch Slovenska hrozia aj povodne. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal v týchto súvislostiach výstrahy prvého i druhého stupňa. Informuje o tom na svojom webe.

Výstraha druhého stupňa pred dažďom platí počas celého dňa v celom Bratislavskom kraji a vo väčšine okresov Trnavského a Trenčianskeho kraja. Platí aj pre okresy Topoľčany, Kysucké Nové Mesto, Čadca a Žilina. SHMÚ miestami očakáva výskyt dažďa s úhrnom zrážok 120 až 180 milimetrov. "Tento úhrn zrážok predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaný úhrn a intenzita zrážok sú v danom ročnom období a oblasti nadpriemerné a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká," dodal ústav.

Prvý stupeň pred dažďom vydali pre väčšinu okresov Nitrianskeho a Žilinského kraja a v okresoch Dunajská Streda, Galanta, Partizánske, Prievidza, Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Krupina, Zvolen, Žarnovica a Žiar nad Hronom. Tam predbežne platí výstraha od 18.00 h.

Tvoriť sa môžu aj povodne z trvalého dažďa. Výstrahy druhého stupňa platia pre Záhorie - krajný západ, stredné Považie, Kysuce, horná Nitra a okresy Žilina sever i Rajčanka, Zlaté Moravce a Topoľčany. Prvý stupeň platí pre okresy Trnava, Pezinok, Hlohovec, Piešťany, Martin, Turčianske Teplice, Ružomberok, Námestovo, Tvrdošín a Dolný Kubín.

Pri povodni treba chrániť predovšetkým zdravie,pomôcť treba deťom či starším

Pri vzniku povodne je potrebné chrániť predovšetkým zdravie a až potom majetok. Ľudia by sa mali riadiť pokynmi povodňových orgánov, polície a záchranárov a rešpektovať oficiálne informácie o vývoji situácie. Vyplýva to z odporúčaní Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Na občanov tiež apeluje, aby v takejto situácii pomohli starším, bezvládnym a deťom bez dozoru.

"Pohybujte sa zásadne mimo zatopenej oblasti a nikdy nevstupujte do prúdiacej vody. Vyhýbajte sa elektrickému vedeniu a zapnutým elektrickým spotrebičom. Všimnite si možný únik plynu. Nepoužívajte otvorený oheň a nefajčite. Svieťte len baterkou," zdôraznil úrad.

Zároveň apeluje, aby ľudia počas povodní používali len zdravotne bezpečnú a spoľahlivo overenú vodu. "Nikdy nekonzumujte potraviny, ktoré prišli do styku s povodňovou vodou, kalom a bahnom," skonštatoval. Upozornil aj na potrebu dôkladnej hygieny. "Dôsledne dbajte na hygienu, najmä na starostlivé a časté umývanie rúk pred jedením a pitím, pred fajčením, pred a po použití WC," dodal.

Poslanci NR SR Šimko a Sitkár sú pripravení navrhnúť racionalizáciu MČ Košíc
Ak sa vedenie Košíc nebude zaoberať úpravou rozdelenia mestských častí (MČ) mesta Košice, poslanci Národnej rady (NR) SR Igor Šimko (Hlas-SD) a Andrej Sitkár (Smer-SD) sú pripravení navrhnúť zmenu zákona o meste Košice. TASR o tom informovalo... Čítať ďalej
12 | 09 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik