Prezident: Politika musí byť vecná, osobné útoky zvyšujú napätie v spoločnosti
12 | 09 | 2024 I Gabriela Fedičová/TASR

Politický súboj sa musí vrátiť z osobnej roviny do vecnej, aby sa jeho predmetom opäť stali skutočné problémy ľudí na Slovensku. Pri štvrtkovom stretnutí s lídrami koaličných strán Robertom Ficom (Smer-SD), Matúšom Šutajom Eštokom (Hlas-SD) a Andrejom Dankom (SNS) to zdôraznil prezident SR Peter Pellegrini.

"Osobné útoky v politike zbytočne zvyšujú napätie v spoločnosti a odvádzajú pozornosť od reálnych problémov Slovenska," uviedol prezident.

Hlava štátu aj v tejto súvislosti upozornila na aktuálne dianie v Národnej rade SR. Hoci nemá právomoc zasahovať do vnútorných pomerov v parlamente, koaličných lídrov vyzval, aby i po prípadnom odvolaní podpredsedu Národnej rady Slovenskej republiky Michala Šimečku (PS) "zabezpečili také personálne obsadenie vedenia parlamentu, ktoré bude rešpektovať výsledky demokratických parlamentných volieb a ktoré umožní opozícii vykonávať svoju hlavnú úlohu, teda kontrolu vládnej moci".

Predseda Hlasu-SD a minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok na sociálnej sieti uviedol, že primárnou témou rozhovoru bola najmä minimalizácia negatívneho dosahu konsolidácie verejných financií na sociálny štandard občanov. "Náš obed bol o faktoch a adresnej pomoci a nie o hľadaní teoretických riešení," dodal líder Hlasu-SD.

Po štvrtkovom obede s lídrami koaličných strán pozval Pellegrini na utorok 17. septembra do Prezidentského paláca aj zástupcov opozície. Predsedovia PS, SaS i KDH potvrdili pozvánku, vyjadrili zároveň sklamanie z toho, že sa neuskutoční v minulosti zamýšľaný Okrúhly stôl, pri ktorom by si s prezidentom sadli spoločne predstavitelia koalície i opozície.

Na železničných staniciach na Slovensku boli nahlásené bomby
Na železničných staniciach Bratislava-hlavná stanica, Trnava a Košice boli vo štvrtok od 14.45 h nahlásené výbušné systémy. Stanice prehľadáva polícia. Vlaky budú odchádzať až po ich kontrole. Na bratislavskej hlavnej stanici kontrolujú všetky... Čítať ďalej
12 | 09 | 2024 | Gabriela Fedičová/TASR

S PREZIDENTOM SME NERIEŠILI IMAGINÁRNE PROBLÉMY OPOZÍCIE, ALE REÁLNE PROBLÉMY ĽUDÍ

"V blízkej budúcnosti nás čaká množstvo pozitívnych zmien, ale aj náročnejšie nastavenia nutnej konsolidácie tak, aby toto šetrenie, čo najmenej zasiahlo sociálnu oblasť. O to viac si vážim pozvanie od prezidenta, ktorý je sociálny a rozumie problémom ľudí na Slovensku, pretože sa medzi nimi roky pohybuje, stretáva sa s nimi a pozná ich. Preto aj náš obed bol o faktoch a adresnej pomoci a nie o hľadaní teoretických riešení," uviedol Matúš Šutaj Eštok (HLAS - SD).

Facebook: Matúš Šutaj Eštok

Na železničných staniciach na Slovensku boli nahlásené bomby
Na železničných staniciach Bratislava-hlavná stanica, Trnava a Košice boli vo štvrtok od 14.45 h nahlásené výbušné systémy. Stanice prehľadáva polícia. Vlaky budú odchádzať až po ich kontrole. Na bratislavskej hlavnej stanici kontrolujú všetky... Čítať ďalej
12 | 09 | 2024 | Gabriela Fedičová/TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik