Poslanci NR SR Šimko a Sitkár sú pripravení navrhnúť racionalizáciu MČ Košíc
12 | 09 | 2024 I Ivan Mihale/tasr

Ak sa vedenie Košíc nebude zaoberať úpravou rozdelenia mestských častí (MČ) mesta Košice, poslanci Národnej rady (NR) SR Igor Šimko (Hlas-SD) a Andrej Sitkár (Smer-SD) sú pripravení navrhnúť zmenu zákona o meste Košice. TASR o tom informovalo tlačové oddelenie strany Hlas-SD.

Košice majú aktuálne 22 mestských častí. Návrh, ktorý je dvojica poslancov NR SR pripravená predložiť, je postavený na šiestich MČ. Podľa nich zahŕňa logické usporiadanie podľa okresov a dvoch mestských častí, ktoré kopírujú reálie mesta Košice. "Komplexný návrh bude predstavený, ak sa mesto Košice, starostovia a mestskí poslanci nedokážu opäť dohodnúť," uviedol Hlas-SD.

Pripomenul, že čas na zmenu a racionalizáciu sa kráti, keďže najneskôr jeden rok pred konaním komunálnych volieb je uvedenú úpravu potrebné vyriešiť a nastaviť platnú legislatívu s účinnosťou od nového volebného obdobia 2026 - 2030.

Podľa Šimka aktuálny počet 22 košických MČ prináša obrovskú byrokraciu a zbytočné výdavky za služby.

Spolu so Sitkárom, ktorý je zároveň mestským poslancom Košíc, tvrdia, že nejde o útok na starostov, ale o upokojenie situácie. "Posledné týždne prebieha búrlivá diskusia 22 starostov a primátora aj o tom, že sa vyhlásia miestne referendá o odčlenení niektorých mestských častí od Košíc, čo je z pohľadu rozvoja Košíc a aglomerácie neprípustné," uviedla strana.

"Vyzývam vedenie mesta Košice a poslancov mestského zastupiteľstva, aby v nadchádzajúcich týždňoch počas ich rokovaní konečne vyriešili počet MČ, práve pre investície do budúcnosti Košičanov a rozvoja druhého najväčšieho mesta na Slovensku, pretože takouto racionalizáciou môžu ušetriť niekoľko miliónov eur a tie sa majú investovať do života Košičanov, nie do chodu 22 úradov," povedal Šimko.

Tvrdí, že 22 mestských častí je slovenský a pravdepodobne v pomere k počtu obyvateľov aj svetový unikát. Pripomenul, že hlavné mesto Bratislava má 17 MČ a Viedeň s takmer dvomi miliónmi obyvateľov ich má 23.

SPEVÁK GREKSA SA PRESTAL OVLÁDAŤ A ODKÁZAL ANDREJOVI DANKOVI! DANKO MIEŠA HO.NO...
Spevák Marián Greksa nechal Andrejovi Dankovi tvrdý odkaz. Po tomto predseda strany SNS sa zrejme aj rozplače. Greksa vysvetlil, prečo Danko nemá nárok byť predsedom parlamentu a prečo si post predsedu parlamentu nezaslúži. "Dobrý deň p. Danko,... Čítať ďalej
11 | 09 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik