Netrasieš sa v delíriu - nie si dostatočne progresívny
13 | 09 | 2024 I Ivan Brožík

Pozerám sa na video s "umeleckou" produkciou istej "dámy". No, sú tam aj dvaja páni. Psychadelická hudba, teda zvuky, zámerne navodzujúce omámenie zmyslov, estetické vytrženie a tvorivé impulzy. Osoby, pohybujúce sa ako džungľový kmeňový šaman v tranze, kontrolovaný alebo nekontrolovaný tras (obvyklý po lysohlávkach alebo aj iných drogách), postupné sa vyzliekanie až do spodnej bielizne. A to nielen u dámy, ale aj u pánov. Vraj umenie. na pódiu. Dokonca oceňované, "významné, svetoznáme". Asi už do tohoto sveta nepatrím. Teda, do sveta takto "progresívneho".

Umenie je vraj individuálnym prejavom kreatívnej schopnosti duše – jedna z foriem osvojovania si sveta človekom. Je predmetom skúmania estetiky, umenovedy a filozofie umenia. Tak sme sa to kedysi na vysokej učili. A dospeli sme zrazu po rokoch k striptízovému metaniu sa po javisku, hádzaniu sa o jeho dosky, k produkcii, ktorá by mala mobilizovať predovšetkým vedeckú psychiatrickú obec a nie estétov, umenovedcov a filozofov.

Ak si progresívny, tras sa!

Obdivujem hĺbku intelektu divákov takýchto predstavení. Pán sa spokojne usmieva, pani zas juchá pri pohľade na kontúry pánskeho pohlavia cez textil slušivých spodkov. Kam sa hrabú divadelní ochotníci s napríklad hrou francúzskeho dramatika Floriana Zellera MATKA. Alebo s Rysavou jalovicou. Zastarané, "socialistické" (pardon, dnes sa hovorí komunistické), neprogresívne! Keď si šťastný, tlieskaj rukami, Keď si šťastný, dupaj nohami...Keď si šťastný, udri do kolien... Keď si šťastný, lúskaj prstami... Keď si šťastný, zvolaj holahej... Keď si šťastný, rob to ešte raz! Pamätáte sa niekto ešte na pionierske tábory? To bolo "komunistické"! Teraz? Keď si šťastný, metaj a tras sa polonahý, časom aj nahý (prečo nie) - najlepšie pred publikom a za štátnu dotáciu. Alebo aj mestskú popri tej štátnej.

Slniečkári? Nechajte sa vypchať, to už je starina. Teraz sú "in" progresívci

Ešte pred pár rokmi som mal dojem, že ich poznávacím znamením je batôžtek na chrbte, podpis na nejakej petícii a záľuba v stádovitosti. Potom prišla éra copíkatých mládencov, najmä z radov ekoaktivistov. Alebo naopak - úplne holohlavých. Najnovšie, každý progresívny postadolescent musí mať zarastenú tvár, dodáva to navonok akúsi samcovskú dravosť, dovnútra zrejme chýbajúce sebavedomie. Je iba náhoda, že Taliban nariadil všetkým mužom nosiť brady? No, na druhej strane, keby talibanec videl takú progresívnu polonahú roztrasenú "tanečnicu", asi by do smrti onemel.

Zdroj: Facebook | Niet čo dodať

Jedno ma zaujíma - prečo nezaujímajú verejnosť aj niečim iným?

Niečím osviežujúcim, inšpiratívnym, spoločensky prijateľným? Prečo sa sústreďujú na extravaganciu a na nej stavajú verejný záujem o seba? Prečo sú stále v akomsi antagonizme voči spoločenským normám a pravidlám? Prečo sú oportunisti? No pretože sú to noví neomarxisti! Tlieskajú rukami, dupajú nohami, ako kedysi dávno ich predkovia v Arteku, ale tak, "po novom", progresívne. Ich predkovia v modrých zväzáckych košeliach. A v hrubých budovateľských modrých teplákoch.

Občas sa trasiem aj ja

Som diabetik. Krízy sa mi nevyhýbajú. Ani triaška. Mal som kolegyňu, triasli sa jej ruky. Bola múdra, ale mala Parkinsona. Tras je bežná, no smutná nedobrovoľná súčasť života mnohých ľudí. Ale robiť z neho progresívne "umenie"? Niečo je tu strašne zhnité. Niečo tu stratilo akékoľvek zvyšky rozumového správania sa. Ale veď - veď toto je ten "progres"!

Zvrátená doba nenásytného spôsobu dobre zamaskovanej totality
Kam sme sa to až dostali? Toto sú čo za totalitné praktiky? Prečo by mal riaditeľ Národného divadla v Košiciach vysvetľovať fotku s ministerkou kultúry? Veď toto je šialené. Totalitné praktiky u niektorých novinárov sa stali živnou pôdou pre... Čítať ďalej
12 | 09 | 2024 | Ján Marton

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

 

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok