NAŽIVO: K odvolávaniu Šimečku sa prihlásilo 50 rečníkov
12 | 09 | 2024 I Ivan Mihale

V pléne Národnej rady (NR) SR od rána prebieha mimoriadna schôdza k návrhu na odvolanie Michala Šimečku (PS) z postu podpredsedu parlamentu. Iniciovali ju koaliční poslanci za Smer-SSD a SNS. Michal Šimečka v reakcii na návrh uviedol “Pán premiér, som ten, ktorý vás vo voľbách porazí”

Parlament 79 hlasmi otvoril schôdzu k odvolávaniu Michala Šimečku z postu podpredsedu parlamentu. O návrhu bude parlament rokovať až do úplného skončenia diskusie, teda v prípade potreby aj po 19.00 h. Hlasovať o návrhu bude na najbližšom hlasovaní aktuálnej riadnej 19. schôdze NR SR.

19:10 Z. Plevíková: Na odvolanie podpredsedu parlamentu Šimečku sú vážne dôvody

Na odvolanie Michala Šimečku (PS) z funkcie podpredsedu parlamentu existujú vážne dôvody. Skonštatovala to poslankyňa Národnej rady (NR) SR Zuzana Plevíková (Smer-SD) v diskusii počas mimoriadnej schôdze k návrhu na Šimečkovo odvolanie. Opakovane poukázala na podozrenia z čerpania štátnych dotácií blízkymi Šimečku.

"Po odvolaní podpredsedu Michala Šimečku má opozícia plné právo navrhnúť nového podpredsedu. A my to stále opakujeme. (...) Na základe faktov, ktoré tu odzneli, a skôr neobhajoby Michala Šimečku celý poslanecký klub Smer-SD rázne zahlasuje za odvolanie predsedu PS Michala Šimečku z postu podpredsedu NR SR. Chcem apelovať aj na ostatných poslancov parlamentu, aby za jeho odvolanie zahlasovali," poznamenala.

Poslankyňa tiež odmietla tvrdenia o tom, že vládna koalícia zasieva zlo do spoločnosti. Myslí si, že tak robí práve opozícia. Poukázala pritom na opozičné protesty.

V diskusii k odvolávaniu Šimečku by malo vystúpiť ešte vyše 40 písomne prihlásených rečníkov. Po nich bude možné prihlásiť sa ešte ústne.

18:20 Predseda SaS Branislav Gröhling

Mimoriadna schôdza k odvolávaniu Michala Šimečku (PS) z postu podpredsedu Národnej rady (NR) SR je absurdná. V pléne parlamentu to počas diskusie k návrhu na Šimečkovo odvolanie povedal poslanec a predseda SaS Branislav Gröhling. SaS pokladá odvolávanie Šimečku za útok na demokratické princípy.

17:10 Denník N podľa Tibora Gašpara využívajú šimečkovci ako štartéra. "Vy ste opozičný politik a musíte byť dôrazne kritický a využívať občas aj expresívne slová," začal Gašpar. Problém ale podľa Gašpara je, že na vašich verejných zhromaždeniach sa šíri rétorika nenávistí voči konkrétnym osobám za ich politické presvedčenie, prehovoril Gašpar k Šimečkovi.

17:04 A. Danko deklaroval, že by podporil prípadnú nomináciu Františka Mikloška (KDH) na pozíciu podpredsedu NR SR namiesto Šimečku. Ten Dankovu ponuku odmietol s tým, že miesto prenecháva samotnému Dankovi.

Mikloško zrekapituloval príkoria, ktoré sa dostali otcovi Michala Šimečku, ktorý aj s manželkou za socializmu pod vlastným menom vydával samizdaty a správal sa podľa Mikloška veľmi statočne. "Teraz sa mu zo strany niektorýchvládnych politikov a a ich spriaznených médií vytýka, že má 5 percentný podiel v Denníku N. Ak sa tým myslí, že na tomto podiele finančne profituje, tak odporúčam všetkým, aby si šli pozrieť jeho domček na Trnávke, aby si pre porovnanie pozreli domy niektorých vládnych politikov na bratislavskej Kalvárii, alebo iných miestach Slovenska. A ak si myslíte, že v tom 5 percentnom podiele môže strategicky riadiť politiku Denníka N, tak okrem Hlavných správ a Hlavného denníka si pozrite spravodajstvo všetkých denníkov a uvidíte, že sú rovnako kritické ku vám, ako Denník N."

16:01 A. Danko víta jednotu koalície pri odvolávaní M. Šimečku

Chcel by som oceniť, že sme zatiaľ v koalícii jednotní. Hlas-SD síce absolvoval tie svoje pravidelné 'tanečky' z hľadiska komunikácie, ale na konci dňa sa Hlas-SD pridáva k odvolaniu," poznamenal na štvrtkovej tlačovej konferencii. Danko zopakoval dôvody, pre ktoré podľa neho musí odvolávaný podpredseda parlamentu skončiť. "Mám pocit, že Šimečka nechápe, v čom ako podpredseda NR SR zlyhal a v čom sú podozrivé skutočnosti pri čerpaní peňazí z Fondu na podporu umenia (FPU)," skonštatoval. Myslí si, že poslanci za opozičné PS, ktorého je Šimečka predsedom, robili pri schvaľovaní novely o FPU v parlamente účelové obštrukcie. Chceli podľa jeho slov oddialiť čas a zabezpečiť, aby sa ich blízke osoby dostali k čerpaniu dotácií.  

15:45 Poslanec Rudolf Huliak (SNS) zároveň odmietol vyjadrenia opozície v súvislosti s čerpaním dotácií jeho blízkymi. Predseda parlamentného kultúrneho výboru Roman Michelko (SNS) sa zase ohradil voči tvrdeniam v súvislosti s dotáciami pre vydavateľstvo, ktorého bol šéfom.

15:35 Na chodbe pred rokovacou sálou sa podľa Pravdy mali pohádať poslanci Smeru a PS. Dôvodom bol zoznam, ktorý zverejnilo PS o dotáciách.

14:50 SaS sa hlasovania nezúčastní, Alojz Hlina povedal viac

„Tak, ako bolo deklarované, keď sa bude o tom hlasovať, tak sa toho hlasovania nezúčastníme. Ako dopadne samotné hlasovanie, nevieme. Neviem, nakoľko bude mať vplyv samotná diskusia alebo javy a deje, ktoré sa udejú v priebehu víkendu, a ako si to vyhodnotia. Môžu to skrečnúť, ako to skrečli pri Figeľovi. Môžu do toho ísť. Bude to zaujímavé sledovať,“ uviedol pre Pravdu poslanec Alojz Hlina.

13:43PS, SaS a KDH sa nezúčastnia na hlasovaní k odvolávaniu Šimečku

Poslanci Národnej rady (NR) SR za opozičné PS, SaS a KDH sa nezúčastnia na hlasovaní o návrhu na odvolanie Michala Šimečku (PS) z funkcie podpredsedu parlamentu. Avizoval to predseda poslaneckého klubu PS Martin Dubéci.

"Hlasovanie bude najskôr v utorok. Na základe rokovacieho poriadku to musí byť tajná voľba. Za poslanecké kluby PS, SaS a KDH môžem povedať, že sa na tejto tajnej voľbe nezúčastníme," poznamenal na štvrtkovej tlačovej konferencii.

Poslanecký klub PS nebude v prípade odvolania Šimečku podľa slov Dubéciho na aktuálnej schôdzi navrhovať iného kandidáta na post podpredsedu NR SR. "O ďalšom postupe budeme následne informovať," dodal.

12:45 Poslanecký klub Slovensko, Za ľudí, KÚ sa nezúčastní na hlasovaní k odvolávaniu Michala Šimečku (PS) z postu podpredsedu Národnej rady (NR) SR. Vo svojom vystúpení v pléne parlamentu to uviedol poslanec Igor Matovič (Slovensko, Za ľudí, KÚ). Hnutie sa podľa neho nikdy nespolčí a nebude kolaborovať s mafiou.

"Nech si hlasujú, ako chcú. Keď si Šimečku upiekli, nech si ho aj zjedia," podotkol Matovič. Odvolanie Šimečku je podľa neho stratégia premiéra Roberta Fica (Smer-SD), ako vyhrať ďalšie voľby. "Fico veľmi dobre vie, že v budúcich voľbách vyhrá vtedy, keď bude strašiť Progresívnym Slovenskom a ideológiou, ktorú zastáva," skonštatoval opozičný poslanec.

"Progresívci" sú podľa Matoviča mimoriadne úspešní v čerpaní dotácií. Vníma, že všetko, čo Smer-SD o dotáciách pre Šimečkovu rodinu vraví, nie je lož. Jedným dychom však dodal, že dotačný systém vznikol za Ficovej vlády. "Systém podpory a 'nacucnutia' sa na verejné zdroje spustil Fico za svojej samovlády, čiže sa nemôže vyhovárať na nejakého koaličného partnera," povedal Matovič. Je podľa neho podlé, ak Fico niekomu vyčíta, že fungoval v systéme, ktorý stvoril.

Matovič zároveň PS poradil, aby prestali hrať na seba a pomohli v ďalších voľbách ostatným demokratickým stranám. Taktiež im odporúča, aby zo svojho programu vymazali zámer preplácať tajné potraty mladistvým dievčatám bez vedomia ich rodičov. Okrem iného skonštatoval, že opozičné protesty PS bez verejného tlaku a požiadaviek nemajú výsledok.

Vyjdrenie poslanca Tibora Gašpara (Smer-SSD): Šimečka nemôže vykonávať funkciu podpredsedu NRSR nezávisle a zodpovedne

Gašpar: Šimečka nemôže vykonávať funkciu podpredsedu NRSR nezávisle a zodpovedne
Michal Šimečka nemôže vzhľadom na podozrenia a zistenia vykonávať funkciu podpredsedu Národnej rady (NR) SR zodpovedne, nezávisle, nestranne a v súlade s najvyššími etickými a právnymi štandardmi. Uviedol to poslanec Tibor Gašpar (Smer-SD), ktorý... Čítať ďalej
12 | 09 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

Šimečka sa bráni:

Koalícia sa namiesto riešenia problémov venuje iba osobnej pomste. Skonštatoval to Michal Šimečka (PS) v pléne Národnej rady (NR) SR počas mimoriadnej schôdze, na ktorej čelí odvolávaniu z postu podpredsedu parlamentu. Dôvody, pre ktoré ho chcú koaliční poslanci odvolávať, odmietol.

"Ja sa vám, koalícia a premiér, čudujem, že s týmto vôbec prichádzate, lebo škodíte sami sebe. Všetkým voličom, aj vašim, ukazujete, že kašlete na ich problémy. Tie sú vám ukradnuté. Riešite iba osobnú pomstu. Venujete sa politikárčeniu, keď nám pomaly krajina padá na hlavu," poznamenal.

Michal Bartek z Hlasu-SD: Farizejstvo Šimečku nemá dna!

Návrh na odvolanie Šimečku podali 5. septembra poslanci za koaličný Smer-SD a SNS, strana Hlas odvolávanie podporila

Odvolať ho chcú pre podozrenia z čerpania štátnych dotácií osobami, ktoré sú mu blízke, i podozrenia z manipulácie pri prideľovaní dotácií. Vyčítali mu tiež organizáciu protestov proti vedeniu rezortov kultúry a spravodlivosti, v ktorých podľa nich Šimečkova rodina stráca finančné zázemie.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik