NA SLOVENSKO SA RÚTI ĎALŠIE NEBEZPEČENTSVO! OKREM POVODNÍ AJ ANETT
12 | 09 | 2024 I Eka Balaskova

Po horúcom a suchom lete prichádza prvá výrazná jesenná tlaková níž. Vo svete je zvykom dávať takýmto tlakovým nížam mená. Inak tomu nie je ani pri tej, ktorá má na naše územie doraziť počas najbližších hodín. Odborníci jej dali meno Anett. Portál iMeteo.sk pripomína, že túto tradíciu zaviedli nemeckí meteorológovia. Tá k nám vraj okrem prívalových dažďov má priniesť aj veľmi silný vietor.

Podľa portálu imeteo.sk sa Anett aktuálne prehlbuje nad severným Jadranom má na Slovensku ovplyvňovať počasie až do pondelka. Má so sebou priniesť okrem sneženia a povodní aj silný vietor.

„Teplé vody Jadranského a Stredozemného mora zvyšujú odpar vody. Vlhkosť sa následne dostáva do atmosféry a táto vlhkosť sa aktuálne prejaví aj na trvalom a výdatnom daždi v našej oblasti,“vysvetľuje situáciu iMeteo.sk s tým, že vysoké odparovanie teplej vody atmosfére dodáva energiu, ktorá sa niekde musí prejaviť. V lete sa tak deje cez náhle búrky, počas jesene cez rozsiahle dažde.

TASR

Alpy zasnežené, na Šumave poprašok

Širokú oblasť Álp zasiahla mohutná vlna zrážok už od stredy večera. Prší, no vplyvom vzduchu prúdiaceho spoza Polárneho kruhu klesá aj hranica sneženia, takže 12. septembra nasnežilo aj na Šumave. V Alpách sneží zhruba v nadmorskej výške 1.500 metrov, do večera má poklesnúť na 1.000 m. A to je podľa hydrometeorológov dobrá správa – snehové zrážky tak skoro nenaplnia koryto Dunaja. Tento sneh, hoci ho má napadnúť miestami do 200 cm sa roztopí až v priebehu budúceho týždňa.

Šutaj Eštok: Prípadné záplavy hrozia najmä na západe SR, v povodí rieky Morava
Prípadné záplavy hrozia počas najbližších dní najmä na západe Slovenska, v povodí rieky Morava. Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) avizuje pripravenosť Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) i polície. V Malackách sa zhromažďuje potrebná... Čítať ďalej
12 | 09 | 2024 | Ivan Mihale

Stromy, ako zápalky

Tlaková níž, ktorej stred bude počas víkendu práve nad našim územím, spôsobí aj výrazný vietor. Na slovenskom území bude silno fúkať v oblasti Bratislavy, Záhoria, Malých Karpát, či Považia, pričom nebezpečné to bude hlavne cez víkend.

„Výdatný dážď totiž rozmočí pôdu a stromy tak v podmáčanej pôde budú náchylné na silný vietor. Vietor môže ľahko vyvrátiť celé stromy aj s koreňmi. Na severozápade si preto dajte veľký pozor aj na vietor,“ varujú meteorológovia.

Facebook | Ráno na Šumave

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydenn