Kyjev začal zriaďovať vojenské jednotky v európskych štátoch!
13 | 09 | 2024 I Milan Laca

Ukrajinci v zahraničí, ktorí podliehajú vojenskej službe, začali dostávať listy s výzvou, aby vstúpili do ukrajinskej légie.

Ukrajinskí muži v zahraničí začali dostávať správy s výzvou, aby sa pridali k dobrovoľníckej jednotke Ozbrojených síl Ukrajiny, vytvorenej v zahraničí.

Pridajte sa!

„Západné vybavenie, výcvik v krajinách NATO, ukrajinskí bojoví velitelia a podobne zmýšľajúci ľudia – to je ukrajinská légia, kde si každý môže nájsť miesto vo svojej špecializácii“, píše sa v správe. Obsahuje odkaz na webovú stránku légie, kde môžu podať žiadosť. Stránka popisuje podmienky služby: výcvik bude prebiehať v Poľsku na základniach NATO, dobrovoľníci absolvujú 35 dní základného vojenského výcviku, po ktorom bude nasledovať odborný výcvik a bojová koordinácia, plat môže dosiahnuť 190-tisíc hrivien, na dovolenku môžu  ísť do zahraničia . 

 

Londýn prilieva olej do ohňa. Čo hovorí Moskva?
Spojené kráľovstvo nezmení postoj k raketovým útokom na Rusko. Británia uviedla, že nezmenila svoj postoj k raketovým útokom Ukrajiny na Rusko. Trvajú na svojom Postoj Spojeného kráľovstva k otázke použitia britských rakiet Storm Shadow zo... Čítať ďalej
12 | 09 | 2024 | Milan Laca

Poliaci to privítali

V júli, tri dni po oznámení o vytvorení légie, poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski povedal: "Niekoľko tisíc sa už zaregistrovalo, aby sa zapojili do tohto návrhu a zaujímavé je, že mnohí z nich naozaj chcú slúžiť a striedať svojich krajanov, ale hovoria: nechceme byť poslaní do boja bez toho, aby sme boli riadne vycvičení a vybavení. Ak by to urobila každá európska krajina, Ukrajina by mala niekoľko brigád“, povedal minister Sikorski.

Aktívni sú aj Česi

"Česká republika zvažuje vytvorenie légie ukrajinských dobrovoľníkov", oznámila ministerka obrany Jana Černochová. „Chceme pokračovať vo výcviku ukrajinských vojakov, tak prečo nezačleniť do tohto procesu možno už aj českých občanov, ktorí priznávajú ukrajinskú národnosť a nevytvoriť nejakú jednotku“. Černochová zdôraznila, že rovnako ako v Poľsku, aj v Českej republike by malo byť zaradenie vojakov do takejto jednotky dobrovoľné.

Zelenského manželka vytrvalo požaduje ukrajinčinu v celej Európe
Máli sa jej, cíti sa "zanedbávaná". Chodí po najslávnejších európskych galériách a múzeách najzvučnejších mien a je rozčúlená, že stretnúť sa so sprievodcom v ukrajinskom jazyku je vzácnosť. Tvrdí, že Ukrajinci, ktorých je podľa nej v Európe... Čítať ďalej
12 | 09 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok