Jana Vaľová brutálne naložila progresívcom
12 | 09 | 2024 I Eka Balaskova

Počas štvrtkového odvolávania Michala Šimečku (PS) z postu podpredsedu NR SR prišiel na pretras aj argument, že projekty šimečkovských mimovládok boli podporované aj počas uplynulých vlád Smeru. Poslankyňa Jana Vaľová (SMER - SSD) v rozprave brutálne naložila progresívcom. 

Vaľová v rámci rozpravy vysvetlila, že počas pôsobenia Mareka Maďariča na poste ministra kultúry boli nie len financované rôzne občianske združenia, ale progresívci boli menovaní napríklad aj do Audiovizuálneho fondu vo viere, že budú skutočne podporovať kultúru. Pripomenula tiež reálne vplyvy týchto nominantov na správne predvolebné načasovanie napríklad filmov, konkrétne aj o nej. Myslí si tiež, že ak sú progresivistickí umelci fakt takí dobrí, nepotrebujú podporu Slovenska, ale rada po nich siahne každá veľká svetová scéna.

Rokuje sa o Šimečkovom osude na poste podpredsedu NR SR

Návrh na odvolanie Šimečku podali 5. septembra poslanci za koaličný Smer-SD a SNS. Odvolať ho chcú pre podozrenia z čerpania štátnych dotácií osobami, ktoré sú mu blízke, i podozrenia z manipulácie pri prideľovaní dotácií. Vyčítali mu tiež organizáciu protestov proti vedeniu rezortov kultúry a spravodlivosti, v ktorých podľa nich Šimečkova rodina stráca finančné zázemie.

Začala sa diskusia k odvolávaniu Šimečku
Národnej rade (NR) SR sa začala diskusia k odvolávaniu Michala Šimečku (PS) z postu podpredsedu parlamentu. Písomne sa do nej prihlásilo 50 rečníkov, z toho šesť za klub. O návrhu bude parlament rokovať až do úplného skončenia diskusie, teda v... Čítať ďalej
12 | 09 | 2024 | Ivan Mihale

Politická (Maďaričova) naivita

„Myslím, že vláda Smeru, cez bývalého ministra kultúry Maďariča sa naivne domnievala, že keď bude financovať občianske združenia a nechá do vedenia rôznych audiovizuálnych fondov dať tých nezávislých umelcov, o ktorých rozprávate, tak tí budú naozaj podporovať kultúru. Teraz to musíme opraviť, lebo všetci musíme mať rovnaký meter. Naivne sme si mysleli, že tu budete podporovať kultúru,“ hovorí Vaľová v pléne.

Ale čo sa stalo

„Začali sa natáčať politické filmy, vysoké školy sa začali zapájať – ja tu mám film, ktorý bol o mne natočený cez vysokú školu a bol financovaný z audiovizuálneho fondu na voľby a začali sa zapájať všetky organizácie a začali sa politicky zneužívať peniaze. Pred voľbami vznikala nekalá súťaž, ovplyvňovali sa voľby politikov a tak ďalej. Máte pravdu, my to musíme opraviť, pán Šimečka,“ prihovára sa Vaľová priamo Šimečkovi s tým, že ak každá rodina politika, ktorá dostala na mzdy a podobne, nebolo to čisté a transparentné.

O protestoch ako primátorka vie svoje

„Študenti na vysokej škole dostali voľno, dostávajú bufety, dostávajú jedlo a práve cez občianske združenia sú organizovaní, máte finančné prostriedky na rôzne veci. Veď vaša manželka keď je taká dobrá, nemusí si platiť mzdu a nemusíte platiť mzdu ani tomu, čo o mne natočil film,“ konštatuje Vaľová s tým, že ak sú to takí svetoví umelci, nie sú odkázaní na mzdu od Audiovizuálneho fondu, lebo veď ich budú pozývať spievať a tancovať do La Scaly.

Gašpar: Šimečka nemôže vykonávať funkciu podpredsedu NRSR nezávisle a zodpovedne
Michal Šimečka nemôže vzhľadom na podozrenia a zistenia vykonávať funkciu podpredsedu Národnej rady (NR) SR zodpovedne, nezávisle, nestranne a v súlade s najvyššími etickými a právnymi štandardmi. Uviedol to poslanec Tibor Gašpar (Smer-SD), ktorý... Čítať ďalej
12 | 09 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

Živé vysielanie z NR SR môžete sledovať tu: 

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik