GP Maroš Žilinka: JE TO LEN NEODBORNOSŤ REDAKTORA DENNÍKA SME?
12 | 09 | 2024 I Ivan Mihale

Dňa 12.09.2024 bol v denníku SME uverejnený článok s názvom „Eurofondy strážia elévi“, „Eurofondy vyšetrujú ľudia bez skúseností“. Tento článok považuje generálny prokurátor SR Maroš Žilinka  za TENDENČNÝ, obsahujúci NEPRAVDIVÉ TVRDENIA, ktorými je v spojení s „vhodne zvoleným nadpisom“ ZAVÁDZANÁ a v konečnom dôsledku MANIPULOVANÁ verejnosť. Status na sociálnej sieti generálneho prokurátora Maroša Žilinku preberáme v plnom znení:

Redaktor v súvislosti s ochranou európskych peňazí o. i. uvádza, že

  • „Namiesto prokurátorov zo špeciálnej prokuratúry a vyšetrovateľov NAKA to dnes robia vyšetrovatelia z krajov a prokurátori z okresov.“
  • „Kým v minulosti končila drvivá väčšina eurofondových prípadov na špeciálnej prokuratúre a menšia časť na Úrade európskej prokuratúry, dnes ide väčšina takýchto prípadov na okresné prokuratúry, výnimočne na krajské prokuratúry.“
  • „Zvyšné prípady sú rozdrobené medzi okresné prokuratúry na celom Slovensku.“

Tieto tvrdenia redaktora, týkajúce sa prokuratúry, NIE SÚ PRAVDIVÉ.

Pri elementárnej znalosti právnych predpisov by redaktorovi muselo byť zrejmé, že to, čo uvádza, nezodpovedá realite. To by mu však už zrejme nezapadalo k naplneniu ním sledovaného cieľa.

Príslušnosť prokurátorov na konanie je JASNE VYMEDZENÁ ZÁKONOM.

Trestné činy poškodzovania finančných záujmov Európskej únie sú vo výlučnej pôsobnosti Špecializovaného trestného súdu (§ 14 písm. m) Trestného poriadku).

Na konanie pred Špecializovaným trestným súdom je príslušný krajský prokurátor a prokurátor krajskej prokuratúry (§ 46 ods. 3 zákona o prokuratúre).

S účinnosťou od 20. marca 2024 prechádza pôsobnosť Úradu špeciálnej prokuratúry na príslušné krajské prokuratúry (§ 56ah zákona o prokuratúre).

Pôsobnosť prokuratúry v trestných veciach ochrany finančných záujmov Európskej únie NEVYKONÁVAJÚ PROKURÁTORI OKRESNÝCH PROKURATÚR a takéto prípady ani NIE SÚ ROZDROBENÉ MEDZI OKRESNÉ PROKURATÚRY na Slovensku, ako tvrdí redaktor denníka SME. V uvedených trestných veciach KONAJÚ zásadne KRAJSKÍ PROKURÁTORI a PROKURÁTORI KRAJSKÝCH PROKURATÚR.

Prokurátori krajských prokuratúr sú skúsení profesionáli, ktorých prácu si vážim a MAJÚ MOJU PLNÚ DÔVERU. V žiadnom prípade sa nejedná o akýchsi „elévov“, či „ľudí bez skúseností“ a voči takémuto dehonestujúcemu označeniu ktoréhokoľvek prokurátora sa musím dôrazne OHRADIŤ.

NAŽIVO: K odvolávaniu Šimečku sa prihlásilo 50 rečníkov
V pléne Národnej rady (NR) SR od rána prebieha mimoriadna schôdza k návrhu na odvolanie Michala Šimečku (PS) z postu podpredsedu parlamentu. Iniciovali ju koaliční poslanci za Smer-SSD a SNS. Michal Šimečka v reakcii na návrh uviedol “Pán premiér,... Čítať ďalej
12 | 09 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik