TOTO JE SILNÉ! Ministerka kultúry reaguje na ataky progresívcov
11 | 09 | 2024 I Gabriela Fedičová

O mimoriadne príjemnom večere v spoločnosti hercov, tanečníkov, baletných majstrov a spevákov z Národného divadla Košice informovala ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS) pred niekoľkými dňami. Dnes reaguje na ataky, ktoré rozpútali progresívci a liberáli a terčom sa podľa nej mali stať umelci, ktorí sa s ňou odfotili. Mimoriadne silný odkaz zverejnila ministerka kultúry na sociálnej sieti.

"Takto to vyzerá, keď kultúra spája, keď to nie je o politike ale o umení. Vo svojom malom, neformálnom príhovore som povedala aj to, že nie je dôležité, aký má kto politický názor, ale akým je človekom. Poďme robiť umenie a nevnášajme doňho politiku. Ďakujem generálnemu riaditeľovi Národného divadla Košice pánovi Ondrejovi Šothovi za všetko, čo pre kultúru robí. Bol to krásny a pre mňa veľmi podnetný večer!" Napísala Martina Šimkovičová p stretnutí s hercami, spevákmi, tanečníkmi a baletnými majstrami na sociálnej sieti.

Dnes musia podľa Šimkovičovej čeliť atakom všetci tí, ktorí sa s ňou odfotili

Vyjadrenie, ktoré zverejnila v súvislosti s uvedenou situáciou preberáme v plnom znení.

Dostali sa ku mne informácie o tom, že pre fotografie s riaditeľom Národného divadla Košice a umelcami z tohto divadla, ktoré som zverejnila na sociálnych sieťach, sa dotyční stali terčom nenávistných útokov progresívcov a liberálov. 

Kto sú novinári z Denníka N, že si dovoľujú domáhať sa vysvetlenia od generálneho riaditeľa Národného divadla Košice a umelcov divadla, ako si dovolili stretnúť sa s ministerkou kultúry? Ministerstvo kultúry je zriaďovateľom tejto inštitúcie a keď prídem ja ako ministerka kultúry otvoriť novú divadelnú sezónu a zároveň podporiť pekné podujatie - úspešnú spoluprácu, divadelnú výmenu, riaditeľ divadla sa má podľa novinárov z nenávistného Denníka N ospravedlňovať za to, že sa zachoval slušne?

A ako mal reagovať? A ako mali reagovať umelci, herci, tanečníci? Nepozdraviť? Ignorovať ma? Alebo ešte „lepšie“, opľuť ma na ulici? Prípadne ma ani nevpustiť dnu? Ja rozumiem, že liberálnym a progresívnym médiám nevyhovuje, že nie každý ich „poslúcha“ a niekto si dovolil „nedať sa strhnúť prúdom“...  

Dozvedela som sa, že proti umelcom, ktorí sa na spoločnej priateľskej večeri zúčastnili, aj proti riaditeľovi Ondrejovi Šothovi, sa okamžite po zverejnení fotografií, spustili útoky cez všetky kanály, Facebook, maily a aj osobne od rôznych aktivistov a umelcov. Tanečníci, herci a speváci, ktorí sa so mnou odfotili, sú od toho dňa obeťami nechutných a nenávistných útokov týchto „slušných ľudí“. 

Takže, kto je plný nenávisti? Komu vadí sloboda v umení? A predovšetkým komu vadí slušnosť?

Každopádne, ja som veľmi rada, že novú divadelnú sezónu sa podarilo na Slovensku otvoriť v riadnom režime a teším sa na všetky krásne predstavenia, ktoré nás v tejto sezóne čakajú.

HROZÍ NA SLOVENSKU KATASTROFA? Meteorológovia varujú, situácia je vážna
Čakajú nás najhoršie povodne za uplynulé roky? Meteorológovia varujú a vodohospodári sa pripravujú. Priehrady začali vypúšťať naši českí susedia. „Našu oblasť čakajú extrémne zrážky, ktoré sú už takmer isté,“ varujú nemeckí aj českí... Čítať ďalej
11 | 09 | 2024 | Katarína Reiterová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik