Sumár mailových útokov na školské vzdelávacie inštitúcie na Slovensku – september 2024  
11 | 09 | 2024 I Gabriela Fedičová

Sumár mailových útokov na školské vzdelávacie inštitúcie na Slovensku – september 2024, na základe aktívnej komunikácie medzi ústrednými orgánmi štátnej správy informujeme žiakov, študentov a obyvateľov Slovenskej republiky o pokračujúcich útokoch vo forme výhražných emailov, ktoré boli adresované školským zariadeniam a iným inštitúciám v Slovenskej republike.

Centrum boja proti hybridným hrozbám (CBHH) od 3. septembra 2024 zaznamenáva sériu výhražných mailov obsahujúcich tvrdenia o údajnom uložení výbušnín v priestoroch inštitúcií.

Tieto útoky sa zameriavajú predovšetkým na vzdelávacie inštitúcie, ale aj na ďalšie verejné inštitúcie.

CBHH priebežne monitoruje situáciu a všetky zistenia odovzdáva príslušným orgánom, vrátane Policajného zboru SR a Národného bezpečnostného analytického centra (NBAC).

V rámci spolupráce so zahraničnými partnermi bolo potvrdené, že podobné útoky boli zaznamenané aj v ďalších krajinách, vrátane Českej republiky, Litvy, Estónska a Lotyšska.  

Na základe doterajších zistení sa predpokladá, že tieto útoky môžu byť súčasťou hybridných aktivít zahraničného aktéra.

Slovensko v máji 2024 čelilo podobnej vlne mailových hrozieb, ktorá zasiahla veľké množstvo školských zariadení. Hoci páchateľ zatiaľ nebol identifikovaný, ani nebolo verejne potvrdené zapojenie cudzieho štátu, prebiehajúce vyšetrovanie pokračuje a spolupráca s medzinárodnými partnermi je nepretržitá.

Všetky doterajšie bombové hrozby sa ukázali ako nepravdivé a boli klasifikované ako falošné poplachy. Bezpečnostné zložky však aj napriek tomu pristupujú ku každej hrozbe s maximálnou vážnosťou, aby bola zaistená úplná bezpečnosť.  

Primárne ciele útokov:

•          preťažovanie stredísk tiesňového volania.

•          vyťažovanie bezpečnostných zložiek.

•          testovanie reakcií a správania štátnych inštitúcií.

•          narušenie chodu napadnutých inštitúcií, ako sú školy, letiská či kultúrne a cirkevné objekty.

•          šírenie neistoty a strachu s cieľom oslabiť dôveru verejnosti v štátne inštitúcie.  

Opatrenia a odporúčania:

1.         riadiť sa pokynmi Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR, Ministerstva vnútra SR a Policajného zboru SR.

2.         nezverejňovať obsah výhražných mailov a okamžite ich nahlásiť štátnym inštitúciám.

3.         verejne nešíriť neoverené informácie, printscreeny výhražných mailov ani komunikáciu s páchateľmi.

4.         monitorovať aktivity detí na sociálnych sieťach, keďže bolo zistené, že maloletí v niektorých prípadoch podporovali útočníka.

5.         neposkytovať páchateľovi publicitu v médiách, ktorú páchateľ vyhľadáva a môže byť pre neho a iných motivujúca.  

V súvislosti s týmito hrozbami Ministerstvo vnútra SR aktívne pracuje na ochrane tzv. mäkkých cieľov, pričom osobitnú pozornosť venuje školám.

Od januára 2024 bolo na ochranu základných a stredných škôl vyčlenených 2050 policajtov, pričom každá škola má prideleného vlastného policajta, na ktorého sa môže v prípade potreby obrátiť.  

Tieto opatrenia sa nevzťahujú len na prípadné bombové hrozby, ale aj na prejavy extrémizmu alebo iné nebezpečné situácie.

Vláda SR na dnešnom rokovaní zároveň schválila materiál „Systémové riešenie bezpečnosti osôb v objektoch základných a stredných škôl a v ostatných rizikových objektoch s prístupom verejnosti“, ktorým sa zabezpečí implementácia technického riešenia pre systém zvýšenia bezpečnosti kritických objektov.

Podľa navrhovaného systémového riešenia môžu byť doplnkovo, v selektívnych objektoch s veľmi vysokou rizikovosťou, inštalované taktiež systémy na kontrolu a riadenie vstupov.  

Rodičom odporúčame zachovať pokoj, deti nie sú v ohrození a školy v spolupráci s políciou prijímajú všetky potrebné opatrenia na zabezpečenie plynulého priebehu vyučovania.

Ďakujeme pedagógom a všetkým pracovníkom v školských zariadeniach za ich profesionálny prístup a upokojenie situácie.

Bezpečnostné zložky naďalej aktívne pracujú na vyšetrovaní útokov a situácia je pod plnou kontrolou.

Zneužívajú herci slovo "SLOBODA"?! Tabaková im to VYTMAVILA!
V posledných dňoch sa slovenská kultúrna scéna otriasa v základoch. Herci vyhlásili štrajkovú pohotovosť, no ich kroky vyvolávajú kontroverzné reakcie. Bývalá poslankyňa NR SR Romana Tabaková sa nezdráhala vyjadriť svoj názor a poriadne... Čítať ďalej
11 | 09 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik