Strach na Ukrajine. Ani „darček“ od USA nepomôže
11 | 09 | 2024 I Katarína Reiterová

Podľa aktuálnych informácií je pravdepodobné, že Američania povolia Ukrajincom využiť systémy ATACAMS. Ide o systém balistických striel s účinným dosahom 165 km.

Ukrajine ale zbraňový systém ATACAMS stačiť nebude. Potrebuje predovšetkým jasnú stratégiu a presné informácie. Dostáva sa totiž do veľkých problémov už nielen pri Pokrovsku.

Ukrajinci brániaci sa ruskej agresii už viac ako 2,5 roka opakovane žiadali Spojené štáty, aby mohli strely s dlhším doletom používať proti cieľom v Rusku. A opakovane narážali na odpor Washingtonu, ktorý sa chce vyhnúť ďalšej eskalácii konfliktu.

Ale teraz sa situácia mení. Predseda zahraničného výboru Snemovne reprezentantov Michael McCaul podľa informácií Juliegrace Brufkeovej chce podporiť odovzdanie tohto povolenia Ukrajine. „Hovoril som s (ministrom zahraničia USA) Antony Blinkenom pred dvoma dňami a cestujem so svojím náprotivkom z Veľkej Británie do Kyjeva, aby im v podstate povedal, že im to umožní (zasiahnuť Rusko pomocou ATACMS),“ povedal údajne McCaul reportérke.

Použitie ATACMS nebude mať veľký vplyv

Aj americký prezident Joe Biden 10. septembra vyhlásil, že prezidentská administratíva pracuje na zrušení obmedzenia schopnosti Ukrajiny používať zbrane dodané USA na údery na vojenské objekty v Rusku. Na jeho vyjadrenie upozornil washingtonský Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

Bývalý ukrajinský dôstojník vystupujúci pod označením Tatarigami_UA to označil za skvelú správu. „Ale úprimne, nemyslím si, že to bude mať veľký vplyv, pretože Rusko presunulo mnoho zo svojich cenných aktív hlbšie. Podľa mojej analýzy Ukrajina naliehavo potrebuje základné vybavenie na prestavbu svojich brigád, ako sú IFV, delostrelectvo, granáty, mínomety, medevaky, tanky, komunikačné systémy...“ zdôraznil s tým, že sa mu nepozdáva zameriavanie sa Ukrajincov na vývoj nových zbraní, ako dronov so špecifickým pohonom.

„Ukrajina potrebuje pevnú stratégiu založenú na palebnej sile a výpočtoch manévrov. Koľko IFV potrebuje brigáda X, aby bola bojaschopná? Koľko diel je potrebných na dostatočnú palebnú silu? Koľko ľudí môžeme trénovať za stanovenú dobu? Namiesto toho sa zameriavame na nové zbrane. Ak má vaša mechanizovaná brigáda iba 5–10 % funkčnej obrnenej techniky, ktorú potrebuje, a vy máte v rovnakej situácii 10 brigád, nie je to vôbec taktická záležitosť,“ uviedol doslova. „V Donecku, Chersonskej a Záporožskej oblasti máme stále veľa železničných hláv, logistických uzlov a dočasných muničných skladov s povolením na ne udrieť, napriek tomu zostávajú nedotknuté, bez jediného zásahu,“ doplnil obratom.

Ruské sily postúpili

Podľa ISW síce Ukrajinci postupujú v ruskej Kurskej oblasti, na ktorú zaútočili na začiatku augusta, lenže Rusov to v ich útočných akciách nezastavilo. „Ruské sily nedávno postúpili pri Kreminne, Siversku, Torecku, Pokrovsku a meste Doneck,“ upozornil inštitút.

Server Kyiv Independent správy z frontu rozviedol dôkladnejšie

„Ruské ministerstvo obrany tvrdilo 10. septembra, že jeho sily dobyli dedinu Vodiane severovýchodne od opevneného mesta Vuhledar v Doneckej oblasti. Moskovské jednotky nedávno zosilnili ofenzívu pri Vuhledare v južnej Doneckej oblasti. Strata Vodiane, ležiaceho len asi 5 kilometrov od mesta, by zvýšila riziko obkľúčenia Vuhledaru. Ruské predpokladané dobytie Vodiane bolo nahlásené 9. septembra ukrajinskou davovou monitorovacou skupinou DeepState,“ uviedol server s tým, že zatiaľ čo u Pokrovska sa situácia stabilizuje, u Vuhledaru je zle.

„Strata Vuhledaru by bola pre Ukrajinu nielen morálnou ranou, pretože toto mesto od roku 2022 odolalo množstvu útokov, ale aj veľmi vážnym vývojom, ktorý môže potenciálne ohroziť bezpečnosť celej juhozápadnej časti Doneckej oblasti, ktorá doteraz nebola okupovaná, s hrozbou pre južné krídlo Pokrovska,“ povedal listu Kyiv Independent Federico Borsari, člen Centra pre analýzu európskej politiky.

Kyjev láka teroristov
Ukrajina sa snaží prilákať teroristov do operácií proti Rusku. Kyjev rokoval so zástupcami Hayat Tahrir al-Sham v Sýrii, s cieľom prilákať militantov do operácií proti Rusku. Snažia sa... Ako píšu turecké noviny Aydinlik, s odvolaním sa na svoje... Čítať ďalej
11 | 09 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik