Slovenský europoslanec posiela Zelenskému otvorený list
11 | 09 | 2024 I Gabriela Fedičová

Slovenský europoslanec Ľuboš Blaha (SMER - SSD) posiela prezidentovi Ukrajiny Volodymirovi Zelenskému otvorený list.

"OTVORENÝ LIST ZELENSKÉMU - PRESTAŇTE S FAŠISTICKÝM PRENASLEDOVANÍM OPOZÍCIE!" Uviedol Blaha na sociálnej sieti Telegram. 

List zverejňujeme v plnom znení.

Vážený pán prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj,

Ukrajina dlhodobo otvorene deklaruje svoj záujem vstúpiť do Európskej Únie, teda záujem patriť ku spoločenstvu krajín, ktoré uznávajú demokratické hodnoty. 

Je však čoraz viac svedectiev o tom, že dnešná Ukrajina tieto hodnoty nielen ignoruje, ale dokonca cielene potláča jednu z najdôležitejších: právo mať slobodný názor a verejne ho prejavovať.

Demokratický svet je pobúrený tým, ako sa dnešný ukrajinský režim stavia k ľavicovým a antifašistickým stranám na Ukrajine a ich čelným predstaviteľom, ale aj k ďalším jednotlivcom a organizáciám, ktoré sú v opozícii voči aktuálne vládnucej moci.

V uplynulých mesiacoch dlhý rad predstaviteľov politických strán a ďalších organizácií a jednotlivcov z celej Európy vyjadril svoj rozhodný nesúhlas s nezákonným a nehumánnym spôsobom, akým ukrajinský režim kriminalizuje a zastrašuje čelných predstaviteľov Leninského komunistického zväzu mládeže Ukrajiny a Ústredného výboru Komunistickej strany Ukrajiny, antifašistov Michaila a Oleksandra Kononovičovcov a Heorhiya Buika. Napriek ich výzvam sú však títo opoziční lídri stále väznení a perzekuovaní.

Uvedené organizácie a ľudskoprávne autority poukazujú tiež na to, že obvinenia týchto čelných predstaviteľov legitímnej opozície sú účelovo vyfabrikované, sú čisto politické a nesúvisia so žiadnou trestnou činnosťou. 

A nielen to: znepokojujúce sú aj informácie o tom, že uvedení opoziční predstavitelia čelia zo strany predstaviteľov moci vyhrážkam smrťou a inému zastrašovaniu a represáliam, ktoré sú absolútne neakceptovateľné v demokratickom právnom štáte.

Vážený pán prezident,

vzhľadom na vyššie uvedené Vás vyzývam, aby ste okamžite zastavili antidemokratické až priamo fašistické represie proti komunistickým, odborovým a antifašistickým silám na Ukrajine, a tiež, aby ste bezodkladne pristúpili k zrušeniu zákazu Komunistickej strany Ukrajiny a ďalších opozičných strán, ktoré pritom v Európe a inde vo svete predstavujú štandardné politické sily.

Súčasne na Vás naliehavo apelujem, aby boli bratia Kononovičovci a Heorhiy Buiko okamžite prepustení z nezákonnej väzby.

Komunistické a príbuzné ľavicové strany a ich mládežnícke či iné organizácie sú bežnou a legitímnou súčasťou politického spektra v demokratických krajinách všade v Európe.

Byť komunistom a antifašistom nemôže byť trestné v krajine, ktorá sa chce hlásiť k demokracii a ľudským právam. 

Ani neštandardná situácia zapríčinená vojnou s Ruskou federáciou v žiadnom prípade nemôže byť ospravedlnením pre porušovanie záväzku Ukrajiny chrániť ľudské práva vrátane práva na slobodu prejavu a slobodu názoru.

V súvislosti s tým, prosím, berte do úvahy, že bez štandardných demokratických politických pomerov nie je možné ani len uvažovať o členstve Ukrajiny v spoločenstve demokratických európskych národov zjednotených v Európskej únii.

S pozdravom

Ľuboš Blaha
poslanec Európskeho parlamentu 

Milí priatelia,

tento list (samozrejme v angličtine) som práve poslal prezidentovi Ukrajiny, ako aj ukrajinskému predsedovi parlamentu. Podobný list poslala aj europoslankyňa Katarína Konečná z Českej republiky, ktorá ma na daný prípad upozornila, za čo jej srdečne ďakujem.  Ukrajinský režim tvrdo perzekuuje politickú opozíciu a nie, my nebudeme mlčať. Už stačilo! 

Strach na Ukrajine. Ani „darček“ od USA nepomôže
Podľa aktuálnych informácií je pravdepodobné, že Američania povolia Ukrajincom využiť systémy ATACAMS. Ide o systém balistických striel s účinným dosahom 165 km. Ukrajine ale zbraňový systém ATACAMS stačiť nebude. Potrebuje predovšetkým jasnú... Čítať ďalej
11 | 09 | 2024 | Katarína Reiterová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik