Londýn prilieva olej do ohňa. Čo hovorí Moskva?
12 | 09 | 2024 I Milan Laca

Spojené kráľovstvo nezmení postoj k raketovým útokom na Rusko.

Británia uviedla, že nezmenila svoj postoj k raketovým útokom Ukrajiny na Rusko.
Trvajú na svojom

Postoj Spojeného kráľovstva k otázke použitia britských rakiet Storm Shadow zo strany Ukrajiny na údery hlboko do ruského územia zostáva nezmenený. Je to napriek medializovaným správam o možnom zrušení americkégo zákazu ich použitia týmto spôsobom. Uviedla to oficiálna predstaviteľka Downing Street, uvádza Sky News . "Naša pozícia sa nezmenila, ale vždy budeme počúvať Ukrajincov", povedala hovorkyňa Downing Street.

Sondujú

Podľa nej, britský minister zahraničných vecí David Lammy a americký minister zahraničných vecí AntonyBlinken pricestovali na Ukrajinu, aby si vypočuli Kyjev. Podľa pozície Londýna z mája 2023, môže Kyjev použiť rakety na „medzinárodne uznávanom“ území Ukrajiny.

Biden oznámil niečo, čo už prekračuje všetky červené Putinove čiary
Zdravotne nespôsobilý americký prezident Joe Biden sa na nátlak vojnových "sivých eminencií" v USA blíži k rozhodnutiu podpísať súhlas Ukrajine na použitie amerických rakiet dlhého doletu na ciele na území Ruskej federácie. Americké raketové... Čítať ďalej
11 | 09 | 2024 | Ivan Brožík

Povoľte, žiadajú v parlamente

Britskí konzervatívci v Dolnej snemovni už dávnejšie vyzvali vládu, aby lobovala v Spojených štátoch za udelenie povolenia Ukrajine zasiahnuť ruské územie raketami Storm Shadow s dlhým doletom. Ako povedal exminister obrany Mark Francois, bez potrebných zbraní bojovali ozbrojené sily Ukrajiny „s rukami, zviazanými za chrbtom“.

A čo Amerika?

V najbližších týždňochmôžu USA zmeniť svoj postoj k zákazu úderov hlboko na ruské územie. Informoval o tom denník The Times s odvolaním sa na zdroje z britskej vlády. Pod2a nehobz Washington mohol dovoliť Kzjevu udrieť hlboko do Ruska  pred stretnutím svetových lídrov na Valnom zhromaždení OSN v New Yorku, ktoré je naplánované na 22. až 23. septembra.

Vraj sa povadili 
V Bidenovej administratíve došlo k rozkolu kvôli úderom ukrajinských ozbrojených síl na Rusko, napísali The  Financial Times. "Zatiaľ čo ministerstvo zahraničia bolo vnímavejšie k argumentom Ukrajiny a mnohých jej západných spojencov, Pentagon a americká spravodajská komunita varovali pred použitím zbraní dlhého doletu za ruskými líniami", uvádza sa v novinách.
Ruská reakcia

"S najväčšou pravdepodobnosťou, všetky tieto rozhodnutia už boli prijaté", povedal tlačový tajomník ruského prezidenta Dmitrij Peskov. "Dá sa to predpokladať s vysokou pravdepodobnosťou." Diskusia v médiách o povolení útokov nie je podľa neho ničím iným, ako informačnou kampaňou na formalizáciu už prijatého rozhodnutia. "Toto všetko povedie k tomu, že naša krajina bude nútená reagovať použitím silnejších a ničivejších zbraní, chrániť svojich občanov," vyhlásil predseda ruskej Štátnej Dumy Vjačeslav Volodin. 

Čo zas vymyslel? Toto Západ zabolí!
Putin vyzval na obmedzenie vývozu uránu, titánu a niklu. Dal úlohu vláde, aby konala. Nový protiťah... Ruský prezident Vladimir Putin poveril vládu, aby analyzovala možnosť obmedzenia dodávok strategických surovín na zahraničné trhy – uránu,... Čítať ďalej
11 | 09 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik