Jedenásty september - a po ňom s vaničkou vyliate aj dieťa
11 | 09 | 2024 I Ivan Brožík

Jedenásty september, séria únosov lietadiel a samovražedné útoky spáchané v roku 2001. 19 atentátnikov sa spojilo s islamskou extrémistickou skupinou Al-Kájda proti cieľom v Spojených štátoch, bol to najsmrteľnejší teroristický útok na americkej pôde v histórii USA. V New Yorku bolo zabitých 2750 ľudí , z toho 184 v Pentagone a 40 v Pensylvánii (kde jedno z unesených lietadiel narazilo do zeme po tom, čo sa pasažieri pokúsili lietadlo získať späť); zomrelo všetkých 19 teroristov  Toľko desivá história a fakty v nej.

Dodnes je táto udalosť bolestivou traumou celého ľudstva. Dodnes sa nedá zabudnúť na hrdinstvo záchranárov, hasičov, ich následné obete. Dodnes je útok na "Dvojičky" a ich zničenie tragédiou, poukazujúcou na to, čo dokáže politický a náboženský fanatizmus bez ohľadu na druh ideológie či viery. Vždy na toto výročie cítim nezmernú pietnu úctu a zároveň aj vďaku osudu, že nášmu geografickému pásmu sa to nateraz ako-tak vyhýba. Ale skutočne vyhýba?

Tak, ako to žiaľ, často býva

Desivo tragickej udalosti sa však rýchlo chopili ideologickí konjunkturalisti. Smutným mementom je odpudivý plot na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave okolo veľvyslanectva USA, vraj, ako bariéra proti možnému teroristickému útoku. Takých plotov - imaginárnych, ideologických, propagandistických, využívajúc jeden desivý dokonaný akt zverského terorizmu, však začalo rásť postupne ako húb po daždi. Nielen doma u nás, v celej Európe, na celom svete. 11. september otvoril stavidlá politickej, rasovej, ideologickej, etnickej a mnohých iných nenávistí našej éry. Využili to a rýchlo hrubo hozneužili "maličkí", ktorí zacítili potrebu byť zrazu veľkými.

A prišli maličkí so svojimi veľkými hrami

S nimi v tesnom závese cenzúra (argument bol ochrana proti terorizmu), jediná pravda (argument bol ochrana proti hybridným útokom), zjavili sa slová ako konšpirácia, naratív, dezinformácia. Všetko akési klišé mimikri, nejaká údajná podobnosť s čímsi, čo si vôbec podobné nebolo. Vynorilo sa množstvo maličkých, zakomplexovaných, nenávidiacich postavičiek, využívajúcich a zneužívajúcich svoje pracovné posty v politike či v médiách a títo maličkí sa pustili do mravčej práce na demontáži demokracie pod zámienkou ochrany proti terorizmu a hybridným vojnám. Nie preto, aby spoločnosť ochránili. tak šľachetní nikdy neboli, a ani nikdy nebudú. Im išlo a ide iba o seba a o to, aby oni rozhodovali, čo je hrozba a čo nie, čo je pravda a čo nie, čo je dezinformácia a konšpirácia a čo nie.

Maličkí hoci aj v prezidentskom kresle

Amerika mala zrazu po 11. septembri argument - boj proti terorizmu. Celosvetový boj. S jednou jedinou výnimkou - migranti sú sviatosť oltárna. A keď Amerika, náš aktuálne "svetlý zdroj", tak aj my. Pamätáme sa na zoznamy konšpiračných webov, pamätáme sa na vypínanie webov, pamätáme sa na uplakanú Čaputovú u uplakanej Dibákovej, ako lamentovali nad dezinformáciami a konšpiráciami, z ktorých je dnes - čuduj sa svete, aj tou Amerikou, svetlým to zrazu vzorom, potvrdená pravda.

Maličkí boli rektoskopicky hyperaktívni, premotivovaní, veď išlo o boj proti terorizmu a hybridným hrozbám, ako aj o šplhanie sa po postoch "za zásluhy".

Jedenásty september vylial s vaničkou aj dieťa. Demokraciou ako takú.

Šokujúce! Ukrajinský publicista o ukrajinskej výchove
Ak vám titulná fotografia pripomína tridsiate roky minulého storočia v Hitlerovom Nemecku, nie ste sami. Tie deti v žltých tričkách "Azovcov" sú však deti súčasnej Ukrajiny. A všetci vieme, že AZOV je názov nacionalistického... Čítať ďalej
11 | 09 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik