HROZÍ NA SLOVENSKU KATASTROFA? Meteorológovia varujú, situácia je vážna
11 | 09 | 2024 I Katarína Reiterová

Čakajú nás najhoršie povodne za uplynulé roky? Meteorológovia varujú a vodohospodári sa pripravujú. Priehrady začali vypúšťať naši českí susedia.

„Našu oblasť čakajú extrémne zrážky, ktoré sú už takmer isté,“ varujú nemeckí aj českí meteorológovia, ktorí však oficiálny brífing k nebezpečnej situácii vydajú až v najbližších hodinách. Na vlnu výdatných dažďov sa pripravujú aj vodohospodári, ktorí začali vypúšťať u našich susedov priehrady.

Povodne sú isté

„Teplota vody v Stredozemnom a v Jadranskom mori dosahuje extrémne hodnoty. Na začiatku septembra dokonca na severe Chorvátska zaznamenali teplotu vody cez +30 °C, čo sa nikdy v histórii nestalo,“ uvádza portál imeteo.sk

Veľmi teplé more v tejto oblasti má veľký vplyv na poveternostnú situáciu aj v našej oblasti. „Teplá voda je totiž zásobárňou obrovskej energie, ktorá sa do atmosféry dostáva prostredníctvom odparujúcej sa vody. Odpar vody sa zvyšuje v jesenných obdobiach, kedy nad teplý Jadran a Stredomorie nateká chladnejší vzduch, čo sa stane aj teraz,“ uvádzajú meteorológovia.

Od severu začína nad našu oblasť prúdiť studený, pôvodom arktických vzduch, ktorý sa dostane až nad teplé vody Jadranu a Stredomoria. Tým sa zvýši vlhkosť v atmosfére, čo badať už na práve sa prehlbujúcej tlakovej níži v oblasti severného Jadranu. Tá bude až do konca tohto týždňa ovplyvňovať počasie v celej našej oblasti a prinášať k nám bude skutočne extrémne zrážky.

„Paradoxne sucho, ktoré sme mali v uplynulých dňoch, situáciu ešte zhorší. Pôdna vlhkosť je veľmi nízka a povrchová vrstva pôdy je veľmi tvrdá. Výdatné zrážky tak pomerne rýchlo stečú do povodia. Pôda, samozrejme, postupne veľa zrážok absorbuje, no množstvo zrážok, ktoré sa očakáva bude také extrémne, že to pôda neudrží a od soboty budeme zaznamenávať prudké vzostupy vodných hladín v mnohých krajinách,“ varujú meteorológovia.

Spadne veľké množstvo zrážok

Výdatne začne pršať už dnes večer, a to najskôr v Alpách. Do zajtrajšieho rána sa postupne zrážky rozšíria nad Česko, Rakúsko a zajtra predpoludním začne pršať aj na krajnom západe.

Zrážky sa budú postupne rozširovať a piatok by mal priniesť výdatný lejak od juhovýchodného Poľska, naprieč Slovenskom, Moravou, Rakúskom až po Alpy. Podľa aktuálnych predpovedí by do nedeľňajšieho poludnia mohlo spadnúť plošne až do 150 mm zrážok.

Meteorológovia však varujú pred lokálne výdatnejšími zrážkami. Tie sa očakávajú predovšetkým na severovýchode Česka, v oblasti Beskýd, Javorníkov, Malých Karpát a na severných stranách Álp. Prejaví sa silný náveterný efekt a na severných a severovýchodných stranách týchto hôr môže spadnúť lokálne až okolo 300 až 400 mm zrážok.

Vodohospodári sa pripravujú na povodne

Nemeckí a českí meteorológovia už informovali vodohospodárov o blížiacej sa nebezpečnej situácii a tí už vzhľadom na to, že nič nenasvedčuje výraznejšej zmene, začali vypúšťať vodné priehrady, aby zachytili extrémne množstvo zrážok. Ak by sa potvrdili aktuálne predpovede, tak spadnúť by mohlo viac zrážok ako v roku 2013, ktorý priniesol historickú až tisícročnú povodeň.

Najohrozenejšie sú aktuálne povodia riek Odra a Dunaj. Nad Slovensko sa môže jedna povodňová vlna dohnať z Moravy a druhá z Álp. V situácii však stále panuje priestorová neistota, ktorá sa ešte bude upresňovať.

Matovič spustil ťažkú paľbu na "progresívne zlo"
Nie, to je nepredstaviteľné, aby Matovič hlasoval v parlamente s "mafiou" a podporil odvolanie Šimečku. Svoje však progresívcom dal preventívne v statuse na sociálnej sieti a to priam bájnym "plamenným bičom". V statuse s názvom "PROGRESÍVNA... Čítať ďalej
11 | 09 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik