Zneužívajú herci slovo "SLOBODA"?! Tabaková im to VYTMAVILA!
11 | 09 | 2024 I Bari Zajačková

V posledných dňoch sa slovenská kultúrna scéna otriasa v základoch. Herci vyhlásili štrajkovú pohotovosť, no ich kroky vyvolávajú kontroverzné reakcie. Bývalá poslankyňa NR SR Romana Tabaková sa nezdráhala vyjadriť svoj názor a poriadne pritvrdila.

Herci bojujú za slobodu, ale je to opodstatnené?

"Kto im berie slobodu tvorby, o čom to rozprávajú? Nikto im nezasahuje do práce. Proti čomu chcú štrajkovať akože? Aké kroky ministerstva boli protizákonné?" pýta sa exposlankyňa NR SR Tabaková vo svojom príspevku na sociálnych sieťach.

Herci vo svojom vyhlásení tvrdia: "Chceme mať zaručené podmienky na slobodnú tvorbu a jej prezentovanie, zabezpečenie transparentnosti výberových procesov, formulovanie jasných a zrozumiteľných krokov v rezorte." No je to naozaj potrebné?

Historický precedens: Kňažkove radikálne kroky v roku 1998

Tabak vo svojom príspevku pripomína situáciu z roku 1998, keď vtedajší minister kultúry Milan Kňažko podnikol radikálne kroky. "Minister kultúry Milan Kňažko 1998 odvolal všetkých generálnych riaditeľov sekcií ministerstva, riaditeľov divadiel a ďalších inštitúcií, ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti ministerstva kultúry," cituje Tabaková informáciu z Denníka SME. 

Dialóg s divákmi: Skutočný zámer alebo PR ťah?

Herci vo svojom vyhlásení napríklad uvádzajú: "Chceme mať zaručené podmienky na slobodnú tvorbu a jej prezentovanie zabezpečenie transparentnosti výberových procesov formulovanie jasných a zrozumiteľných krokov v rezorte pretože tie ovplyvňujú našu prácu a môžu ohrozovať aj naše pracovné, hospodárske, sociálne a kultúrne práva. Radosť z prázdnych divadiel nikomu nedožičíme - zatiaľ. Počas štrajkovej pohotovosti po každom predstavení prečítame toto vyhlásenie a po ňom sme pripravení s vami, našimi divákmi, diskutovať. Ak budete chcieť. Chceme byť divadlom všetkých a pre všetkých. Sme s vami, buďte s nami." Hoci tento krok môže byť vnímaný ako snaha o otvorený dialóg, no skeptici by mohli argumentovať, že ide len o dobre premyslený PR ťah.

Kultúrna vojna alebo búrka v pohári vody?

Situácia v slovenskej kultúrnej sfére je napätá a názory sa rôznia. Kým herci tvrdia, že bojujú za svoju slobodu a práva, kritici ako spochybňujú opodstatnenosť ich konania. 

Europoslanec: "Simečka prišiel o rodinný biznis a teraz prská"
Europoslanec Ľuboš Blaha v statuse na sieti Telegram aktuálne glosuje politické témy. Ako inak, jemu vlastným, "Blahovským" spôsobom. "V prvom rade chcem povedať, že my v Smere stojíme pri sebe. Útoky na Tibora Gašpara zo strany PS sú úbohé a... Čítať ďalej
11 | 09 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik