Čo zas vymyslel? Toto Západ zabolí!
11 | 09 | 2024 I Milan Laca

Putin vyzval na obmedzenie vývozu uránu, titánu a niklu.

Dal úlohu vláde, aby konala.

Nový protiťah...

Ruský prezident Vladimir Putin poveril vládu, aby analyzovala možnosť obmedzenia dodávok strategických surovín na zahraničné trhy – uránu, niklu, titánu a iných surovín. Obmedzenia by mali byť také, aby nepoškodili ekonomiku krajiny, povedal prezident.

Zamyslite sa!

"Popri niektorých druhoch tovarov, ktoré dodávame vo veľkých množstvách na svetový trh, sú dodávky množstva tovarov pre nás obmedzené. No, možno by sme mali myslieť aj na určité obmedzenia - uránu, titánu, nikll?" - povedal prezident na stretnutí s členmi vlády.

USA povolia útoky na Rusko. Čo urobí Moskva?
Blinken udelí Ukrajine americké povolenie zaútočiť na Rusko raketami dlhého doletu. Kongresman McCaul: Blinken dá Kyjevu povolenie zaútočiť na Rusko ATACMS. Povolia? Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken počas návštevy Kyjeva udelí... Čítať ďalej
11 | 09 | 2024 | Milan Laca

Rusi dominujú

Putin dodal, že Rusko je lídrom v zásobách strategických surovín. Podľa neho má približne 22 % svetových zásob zemného plynu, 23 % svetových zásob zlata a takmer 55 % zásob diamantov. Vladimir Putin vysvetlil, že nemá na mysli čo najrýchlejšie zavedenie obmedzení. Teraz navrhuje len zvážiť túto možnosť. "Vo všeobecnosti, ak nám to neublíži", povedal.

Nakupujú v Rusku

Noviny The Washington Post v marci napísal, že západné spoločnosti nakúpili od februára 2022 ruský titán v hodnote „stoviek miliónov dolárov“. V apríli americké ministerstvo financií zakázalo dodávky hliníka, medi a niklu vyrobených v Rusku do krajiny. Spojené štáty americké zakázali aj dovoz ruského nízko obohateného uránu.

... a sú závislí

Zákaz dodávok ruského obohateného uránu do USA zo strany americkej vlády podporuje zvyšovanie cien surovín pre jadrové palivo. Náklady na služby konverzie a obohacovania uránu opäť dosiahli rekordnú úroveň. Americký Centrus Energy, ktorý nemá vlastné centrifúgy, dostal povolenie od tamojšieho ministerstva energetiky nakupovať urán od ruského Rosatomu len na roky 2024–2025 pre americké jadrové elektrárne. Centrus Energy ale priznáva, že minimálne do konca roku 2027 sa bez ruských dodávok nezaobíde.

Viktor statočne vyplašil Brusel...
Dovezie im migrantov! Panika! Ukázali autobusy, ktorými ich prevezú. Tešte sa! Maďarsko pritvrdilo v diskusii o migrácii s Bruselom, keď predstavilo autobusy, ktoré môže použiť na posielanie migrantov do hlavného mesta Európskej únie, napísal... Čítať ďalej
10 | 09 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik