Berlín a Varšava sa povadili. Dôvod poznáme...
11 | 09 | 2024 I Milan Laca

Poľský premiér Tusk zrušil cestu do Nemecka.

Vzťahy medzi krajinami sa zhoršili kvôli plynovodu Nord Stream, píše Euroactiv.

Zaťal sa aj Scholz

Účasť na spoločnom podujatí zároveň odvolal aj nemecký kancelár Olaf Scholz. Podľa zdrojov, oboznámených so situáciou je dôvodom zhoršenie vzťahov medzi oboma štátmi, ktoré vyostrila kauza okolo plynovodu Nord Stream. Z naplávania explózie je podozrivý ukrajinský občan žijúci v Poľsku Volodymyr Ž. Berlín vyzval na jeho zatknutie, Varšava však túto požiadavku zamietla. Tento príbeh bol zverejnený tým, že poľská prokuratúra potvrdila prijatie žiadosti o zatknutie Žuravľova. Potvrdila, že odišiel na Ukrajinu začiatkom júla. Uviedla, že Nemecko o ňom nevložilo údaje do databázy hľadaných osôb, ktorú používa poľská pohraničná služba, takže ho nemohli zadržať na hraniciach.

Katastrofa v Nemecku vďaka politike EÚ - kaputt. Padá ďalší gigant
Po koncerne VW padá ku dnu ďalší nemecký priemyselný gigant, ktorý býval pýchou Nemcov - ThyssenKrupp. Dostal sa do katastrofických čísel vďaka drahým energiám, "zelenej" ekonomike a diletanstvu Schlozovej vlády. Najmä ukrohujerstvu ministerky... Čítať ďalej
08 | 09 | 2024 | Ivan Brožík

Tusk im tvrdo odkázal...

Premiér Tusk minulý mesiac verejne kritizoval Nemecko, keď odkázal „všetkým iniciátorom a patrónom Nord Stream 1 a 2“, že „jediná vec, ktorú by dnes mali urobiť, je ospravedlniť sa a čušať“.

Scholz sa dušuje

Olaf Scholz vyhlásil, že nemecká strana urobí všetko pre to, aby zistila okolnosti výbuchov plynovodov. Ako informovala European Pravda, povedal to v rozhovore pre ZDF. „... je mi  úplne jasné, že tieto veci sa musia objasniť. Som rád, že generálny prokurátor a naše bezpečnostné agentúry urobili taký pokrok, ako sa všade uvádzalo“, dodal nemecký kancelár.

Boli to Ukrajinci? 

15. augusta The Wall Street Journal informoval, že ukrajinskí najvyšší predstavitelia sa podieľali na vyhodení plynovodu v Baltskom mori. Prezident Zelenskyj údajne schválil operáciu a potom sa ju neúspešne pokúsil zrušiť. Operácia sa údajne uskutočnila pod dohľadom bývalého hlavného veliteľa Ozbrojených síl Ukrajiny Valerija Zalužného.

Páchateľ?

Nemecký Der Spiegel koncom augusta informoval, že ukrajinský občan, ktorý je podozrivý zo sabotáže, ušiel z Poľska. Nemecké médiá  ARD, Süddeutsche Zeitung a Die Zeit zistili, že spolková prokuratúra vydala v júni 2024 prvý zatykač v prípade sabotáže. Jeho aktérom  je ukrajinský inštruktor potápania Volodymyr Žuravľov, ktorý bol podľa nemeckého vyšetrovania jedným zo šiestich pasažierov jachty „Andromeda“, podozrivej zo spáchania sabotáže. Vyšetrovanie v Nemecku navyše dostalo anonymný tip na potápačskú školu s názvom Scuba Family, kde Žuravľov pracoval. Zo sabotáže boli podozriví aj jej majitelia - manželia Svitlana a Jevhen Uspenskí.

Putin vie svoje a pochybuje

Ruský prezident Vladimir Putin považuje za zodpovedné americké spravodajské služby.  Vyhlásil to v rozhovore s americkým novinárom Tuckerom Carlsonom. Putin bol prekvapený, prečo nemecké úrady v tejto situácii mlčali. „Nebudem zachádzať do podrobností, ale v takýchto prípadoch vždy hovoria: hľadajte niekoho, kto má záujem. V tomto prípade treba hľadať nielen niekoho, kto má záujem, ale aj niekoho, kto to dokáže. Pretože záujemcov môže byť veľa, ale nie každý môže zostúpiť na dno Baltského mora a uskutočniť tento výbuch“ vyhlásil Putin.

Putin spustil najväčšie námorné manévre za 30 rokov
Putin označil cvičenie Ocean-2024 za najväčšie za posledné desaťročia. Putin: Prvýkrát po desaťročiach sa konajú také rozsiahle cvičenia ako Ocean-2024. Najväčšie... Námorné cvičenia Ocean-2024 budú pre Rusko najväčšie za posledných 30 rokov,... Čítať ďalej
10 | 09 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik