Žiadne ústupky v koalícii - Hlas-SD trvá na dohode a podporí Šimečkovo odvolanie
10 | 09 | 2024 I Bari Zajačková

V mimoriadnom vyhlásení k súčasnej politickej situácii strana Hlas-SD jednoznačne deklarovala svoj postoj k napätiu vo vládnej koalícii. Predseda strany Matúš Šutaj Eštok zdôraznil, že pre Hlas je absolútnou prioritou napĺňanie programového vyhlásenia vlády a riešenie skutočných problémov občanov Slovenskej republiky.

"Naším prvoradým politickým záujmom je napĺňanie programového vyhlásenia vlády Slovenskej republiky, ktoré jasne pomenúva svoje ciele – lepšie, bezpečnejšie a pokojnejšie žiť," uviedol Šutaj Eštok. Zároveň poukázal na to, že Slovensko čelí ťažkým časom, ktoré sú dedičstvom predchádzajúcich vlád.

Odmietnutie zmien v rozdelení postov

Hlas kategoricky odmietol akékoľvek snahy o zmenu rozdelenia postov dohodnutých v koaličnej zmluve. Šutaj Eštok dôrazne pripomenul, že pomery v parlamente sa od volieb nijako nezmenili a strana je viazaná rozhodnutím svojho snemu trvať na dodržiavaní platnej koaličnej dohody.

"Pre Hlas je uzavretá diskusia, že post predsedu Národnej rady mal patriť niekomu inému len preto, lebo si to želá," vyhlásil Šutaj Eštok. Dodal, že voliči Hlasu by strane nikdy neodpustili, ak by sa zriekla zodpovednosti za výkon druhej najvyššej ústavnej funkcie.

Podpora odvolania Michala Šimečku

V prípade hlasovania o odvolaní podpredsedu NR SR Michala Šimečku Hlas avizoval, že ho podporí. Šutaj Eštok kritizoval Šimečku za to, že nevyužil šancu odstúpiť dobrovoľne a poukázal na jeho údajné priživovanie sa na verejných peniazoch.

"Je neprijateľné, aby rodinní príslušníci vrcholného politika získali za obdobie jeho aktívneho pôsobenia okolo milióna eur z verejných peňazí," zdôraznil predseda Hlasu. Vyzval tiež opozičných poslancov, aby podporili odvolanie Šimečku a dokázali, že skutočne presadzujú novú politickú kultúru.

Výzva k zodpovednosti a jednote

Šutaj Eštok apeloval na všetky koaličné strany, aby nepovyšovali vlastné záujmy nad záujmy Slovenska. Zdôraznil potrebu jednoty v ťažkých časoch a varoval pred vnášaním ďalších konfliktov do spoločnosti.

"Takéto objektívne ťažké časy sa dajú zvládnuť len vtedy, ak strany vládnej koalície nepovýšia svoje vlastné záujmy nad záujmy Slovenska," uviedol Šutaj Eštok. Zároveň zdôraznil, že je neprijateľné vnášať do rozdelenej slovenskej spoločnosti ďalšie konflikty.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik