PRIPRAVTE SA na dramatickú zmenu POČASIA, z plaviek vhupneme rovno do svetrov
10 | 09 | 2024 I Bari Zajačková

Slovensko čaká v najbližších dňoch výrazný zvrat v počasí, ktorý prinesie nečakane skorý nástup chladného jesenného obdobia. Obyvatelia by sa mali pripraviť na prudký pokles teplôt a možnú potrebu začať vykurovať svoje domácnosti už v septembri, informuje portál Imeteo.sk.

Z tropického tepla do zimného chladu

Ešte počas uplynulého víkendu sme si užívali takmer letné teploty presahujúce 30°C. Avšak už od štvrtka začne na naše územie prúdiť studený vzduch spoza polárneho kruhu. Tento náhly vpád chladného vzduchu spôsobí, že teploty klesnú miestami až o neuveriteľných 20°C oproti predchádzajúcim dňom.

Svetre a bundy namiesto plaviek

Od piatka môžeme očakávať výrazné ochladenie na celom území Slovenska. Denné teploty sa budú pohybovať len okolo 5-10°C, čo je na toto ročné obdobie výrazne pod dlhodobým priemerom. Pocit chladu ešte umocní silný severozápadný vietor a výdatné zrážky. Je najvyšší čas vymeniť letné oblečenie za teplejšie kúsky.

Predčasný štart vykurovacej sezóny

Vďaka pretrvávajúcim nízkym teplotám sa v mnohých oblastiach, najmä na západe a severozápade krajiny, naplnia podmienky pre začatie oficiálnej vykurovacej sezóny. Tá sa zvyčajne začína až v októbri, no tento rok môže prísť výnimočne skoro. Obyvatelia by sa mali pripraviť na potrebu zapnúť kúrenie už v najbližších dňoch, aby zabezpečili tepelný komfort vo svojich domovoch.

Hoci ide o nezvyčajný teplotný skok, meteorológovia ubezpečujú, že takéto výkyvy nie sú v našich zemepisných šírkach ničím neobvyklým. Občania by sa mali zodpovedne pripraviť na chladnejšie dni a prispôsobiť tomu svoje aktivity i oblečenie. Táto náhla zmena počasia nám pripomína, že príroda je nevyspytateľná a vždy nás dokáže prekvapiť.

Od jesenných po letné - harmonogram školských prázdnin 2024/ 2025
Žiaci základných a stredných škôl si v školskom roku 2024/2025 oddýchnu okrem víkendov a štátnych sviatkov aj počas prázdnin. Ako prvé školáci absolvujú jesenné prázdniny. Trvať budú od 30. októbra, pričom žiaci sa do škôl vrátia v pondelok 4.... Čítať ďalej
10 | 09 | 2024 | Bari Zajačková/ TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik