Neuveríte, čo plánuje Austrália. Tínedžeri sa zbláznia
11 | 09 | 2024 I Katarína Reiterová

Austrálski tínedžeri budú môcť surfovať už len na morských vlnách, vláda im totiž surfovanie na sociálnych sieťach plánuje zakázať.

Austrália plánuje stanoviť minimálnu vekovú hranicu pre deti na používanie sociálnych médií s odvolaním sa na obavy o duševné a fyzické zdravie. Obhajcovia digitálnych práv varujú, že toto opatrenie môže zahnať nebezpečnú online aktivitu do ilegality.

Premiér Anthony Albanese vyhlásil, že jeho vláda pred zavedením zákonov o minimálnej vekovej hranici pre sociálne médiá tento rok uskutoční test na overenie veku. Sociálne médiá pravdepodobne zakážu pre deti vo veku od 14 alebo od 16 rokov.

„Chcem vidieť deti odchádzať od svojich mobilných zariadení na ihrisko s kopačkami, do bazénov a na tenisové kurty,“ povedal Albanese s tým, že jeho cieľom je, aby mali deti skutočné skúsenosti so skutočnými ľuďmi. „Pretože vieme, že sociálne médiá spôsobujú sociálne škody,“ dodal.

Austrália by sa schválením tohto zákona zaradila medzi prvé krajiny na svete, ktoré by zaviedli vekové obmedzenie na sociálnych sieťach. Predchádzajúce pokusy, vrátane pokusov Európskej únie, zlyhali po sťažnostiach na obmedzenie online práv maloletých.

Aj Meta má svoje obmedzenia pre deti

Meta, ako majiteľ Facebooku a Instagramu, si sama stanovila minimálny vek 13 rokov. Uviedla, že chce dať mladým ľuďom možnosť využívať jej platformy, ale zároveň vybavila rodičov nástrojmi na ich podporu „namiesto toho, aby len prerušili prístup“.

Google, ako vlastník YouTube a ani Tik Tok pripravovaný zákon Austrálie zatiaľ nekomentovali.

26 miliónov Austrálčanov na sociálnych sietí

Austrália má jednu z najviac online populácií na svete, až 26 miliónov ľudí je na sociálnych sieťach. Štúdia University of Sydney v roku 2023 zistila, že tri štvrtiny Austrálčanov vo veku 12 až 17 rokov používali YouTube alebo Instagram.

Toto obmedzenie však vyvoláva obavy z toho, že mladí budú schovávať svoju online aktivitu či vypudí mládež do „nebezpečných, menej viditeľných častí internetu“.

Bombové maily k nám a do Čiech písali títo ukrajinskí vrahovia
Bombové vyhrážky v mailoch písali na Slovensko a do ČR dvaja ukrajinskí vrahovia na úteku. Vysvitlo, že ide o ďalšiu spravodajskú hru z Ukrajiny s pokusom vykresliť Rusko ako hrozbu, tentoraz pre školákov... v odvete za Putinov azylový program pre... Čítať ďalej
10 | 09 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik