Nemecko a Rakúsko dávajú migrantom stopku. Kam sa asi tak nasmerujú?
11 | 09 | 2024 I Ivan Brožík

Nemecko zatvára hranice, Rakúsko zatvára hranice. Kam teda migranti pôjdu na vyčkávacie miesta, kým sa dostanú do svojich cieľových štátov? Ide zima a niekde musia prežiť. Tak pôjdu do susedných štátov, kde prečkajú aj so štedrou humanitárnou pomocou. Varuje web parlamentnilisty.cz.

Nemecká koaličná vláda sociálneho demokrata Olafa Scholza sa rozhodla zaviesť prísne hraničné kontroly, a tým rázne obmedziť imigráciu. Lenže netrvalo dlho a prišla podobne rázna reakcia aj z Rakúska. Prituhuje. A vraj sa kvôli tomu môže ocitnúť v problémoch aj Česko. Alebo Slovensko, sused Rakúska.

Spolková vláda sociálnych demokratov a Zelených sa rozhodla zaviesť prísne hraničné kontroly

"S cieľom ďalej obmedziť počet ľudí vstupujúcich do krajiny bez víz nariadila spolková ministerka vnútra Nancy Faeserová dočasné kontroly na všetkých nemeckých pozemných hraniciach a oznámila to Európskej komisii," napísal podľa citovaného zdroja server najčítanejšieho nemeckého denníka Bild .

Rakúsky ľudovecký minister vnútra Gerhard Karner (ÖVP) obratom oznámil, že jeho krajina v žiadnom prípade neprijme ani jedného utečenca odmietnutého na nemeckých hraniciach.

"Rakúsko neprijme ľudí, ktorí sú odmietnutí z Nemecka," povedal Karner v pondelok nemeckému denníku Bild. Ministrovo vyjadrenie prevzala aj rakúska verejnoprávna ORF .

Nemci zrazu migrantov nechcú a to ich ešte nedávno vítali ako Božie zjavenie

Kontroly na hraniciach s Poľskom, Českou republikou a Švajčiarskom sú zavedené od minulého roka a na hraniciach s Rakúskom od roku 2015. V praxi to teda znamená, že spolková vláda chce zaviesť kontroly na hranici s Dánskom, s Holandskom, s Belgickom as Francúzskom.

Nemecká koalícia rozhodla o sprísnení kontroly hraníc, ale aj o sprísnení zákazu držania zbraní krátko po teroristickom útoku v Solingene, za ktorým stál dvadsaťšesťročný Sýrčan, ktorého žiadosť o udelenie azylu v Nemecku bola zamietnutá.

Pamätáte sa ešte na Nemecké protesty a "diplomaciu" Bruselu a našich slniečkarskych eurohujerov, keď Slovensko naznačovalo tvrdšiu ochranu voči migrantom?

Vie, ako skončí vojnu na Ukrajine! Peniaze a ultimátum
Trump presne vysvetlil, ako ukončí vojnu na Ukrajine. Kandidát na amerického prezidenta Donald Trump povedal, že Rusko nebude môcť pokračovať vo vojne proti Ukrajine s cenou ropy 40 dolárov za barel. Pripraviť ho o peniaze... Výrazné zníženie... Čítať ďalej
09 | 09 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik