Nemci varujú pred lejakmi "tisícročia"
10 | 09 | 2024 I Ivan Brožík

Nikde nič, leto, horúčavy a zrazu... Víkend bude ťažký. Nemecké meteoslužby varú pred "vodou tisícročia", na povodne sa pripravuje Rakúsko. Varujú pred nimi už aj naše meteoslužby. Všetko začne gradovať od štvrtka. Cez víkend a po ňom príde intenzívny dážď a zároveň sneženie vo vysokých polohách naznačuje aj Slovenský hydrometeorologický ústav.

Juhu a východu Nemecka hrozia povodne tisícročia. Z modelov nemeckej meteorologickej služby vyplýva, že tieto oblasti postihnú dlhotrvajúce lejaky, kedy by malo spadnúť viac ako 100 litrov na meter štvorcový, v piatok dokonca 150 litrov na meter štvorcový, uvádza web týždenníka Focus s odvolaním sa na nemeckú meteorologickú službu (DWD).

Extrémny dážď a nebezpečenstvo záplav! Tieto krajiny budú zasiahnuté obzvlášť tvrdo

"V najbližších dňoch sa v Európe schyľuje k hrozivej poveternostnej situácii, ktorá môže mať katastrofálne následky. Treba počítať s mimoriadne extrémnymi zrážkami, ktoré môžu viesť k lokálnym povodniam a prívalovým povodniam! Aktuálna poveternostná situácia ukazuje rozsiahlu tlakovú níž nad severnou Európou. Táto situácia spôsobuje, že do oblasti Stredozemného mora prúdi studený vzduch. To spôsobí, že nad severným Talianskom vzniká nová tlaková níž, ktorá je nabitá vlhkosťou z teplého Stredomoria a postupuje na východ. Táto kombinácia môže spôsobiť veľké množstvo zrážok." Avizuje  meteorológ Alexander König v 7-dňovej predpovedi počasia “Deutschland TREND”.

Rakúsko je v pohotovosti

"V strednej a východnej Európe hrozí silná búrka. Dôvodom je búrková níž, ktorá sa formuje nad Talianskom a postupuje smerom na Balkán, kde sa spojí s ďalšou nížou nad východnou Európou. 

Meteorológ Alexander König z wetter.com vysvetľuje poveternostnú situáciu: "Búrkový systém doslova nasáva vodu a produkuje enormné množstvo zrážok." Kde však zrážky zasiahnu najviac? V tejto súvislosti v súčasnosti stále panuje neistota. Najviac zrážok by podľa aktuálneho stavu (10.9.2024) spadlo najmä z východných Álp v Rakúsku cez Českú republiku a Slovensko do Poľska, uviedol König. 

Mapy zobrazujú aktuálne výpočty modelu GFS a ICON s očakávanými úhrnmi zrážok

Video aktuálne Makarska na Jadrane
V našej oblasti hrozia povodne

Portál imeteo.sk tiež avizuje: "Zatiaľ čo v Alpách bude výdatne snežiť, tak v nižších polohách bude pre zmenu intenzívne pršať a výdatné zrážky zasiahnu aj Slovensko. Dva dni vopred je však vývoj nejasný a panuje tu značná priestorová neistota v definitívnom rozložení zrážok.

Pršať začne už vo štvrtok, no v piatok popoludní začnú zrážky výrazne naberať na sile. Očakáva sa, že predovšetkým v západnej polovici Slovenska môže spadnúť až cez 100 mm zrážok."

Nórsky portál yr.no, ktorého predpovede sú podkladom pre meteorologické prognózy, v predpovedi pre Bratislavu pôsobí zlovestne 

SHMÚ sa drží spravodajsky "pri zemi"

Oblačno až zamračené a na viacerých miestach dážď, vo vysokých polohách
sneženie. Avizujena víkend a deň dva po ňom web shmu.sk.

Český rozhlas 2 aktuálne

Českí vohospodári operatívne regulujú hladiny vodných nádrží a intenzívne ich tak pripravujú na "veľkú vpdu".

Poslanci sa vracajú do lavíc: 120+ bodov a dve odvolávania ministrov
Poslanci Národnej rady (NR) SR sa v utorok popoludní po letnej prestávke vrátili do lavíc. Na programe 19. schôdze majú vyše 120 bodov. Okrem návrhov zákonov by mal parlament rokovať aj o opozičných návrhoch na odvolanie ministra spravodlivosti... Čítať ďalej
10 | 09 | 2024 | Bari Zajačková/ TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik