Návrat "starého parlamentného barda" do čela NR SR?
10 | 09 | 2024 I Ivan Brožík

Je fakt, že ako novinár som si ho v časoch jeho politického výslnia vážil. Aj ako občan. A nielen ja. Bolo za čo. Je z úplne inej garnitúry politikov, ako tí dnešní tliachači. Je síce "na druhej strane mojej politickej rieky", ale je to človek zásad, slušnej korektnosti a politického šarmu. Proste - "stará škola". František Mikloško.

KDH aktuálne navrhuje, že ak si koalícia nezvolí svojho predsedu Národnej rady Slovenskej republiky, ponúkne spolu s opozíciou na túto druhú najvyššiu ústavnú pozíciu v štáte Františka Mikolška. A nemastné - neslané KDH bez chuti, vône i politického zápachu zrazu rozčerilo vody. Nominácia Františka Mikloška, už len v štádiu úvahy, môže totiž úplne zmeniť politickú stratégiu koalície v otázke pesonálneho riešenia postov v parlamente. Skúsme si spolu nainscenovať možné dopady tohoto vyhlásenia KDH. Pripomínam, idee ide iba o úvahy. Rozhodne nie želania.

Mikloško v ringu s Dankom

Nech sa na mňa národniari, ktorých si vážim, nehnevajú, ale ak by sme dali do porovnávania osobnosti Františka Mikloška a Andreja Danka, aj so zohľadnením politických aspektov a možného vplyvu na upokojenie domácej politickej scény či postavenie náznaku akéhosi mosta medzi opozíciou a koalíciou, potom, byť poslancom NRSR, mám ťažkú, ale jasnú voľbu - Františka Mikloška. A to dokonca aj z pozície poslanca koalície. No, našťastie tým poslancom nie som a nikdy by som ním nechcel byť v tak zahnusenom prostredí, aké z nášho zákonodarného zboru vytvorila opozícia, dokonca ešte v časoch, keď mala vládnu väčšinu.

Mikloško v ringu s Richardom Rašim

Tu už by voľba bola oveľa oveľa ťažšia. V oboch prípadoch ide o kultivovaných mužov slovenskej politiky, v oboch prípadoch ide o ťažko spochybniteľné politické parlamentné autority. V prípade Františka Mikloška by možno prevážil signál zo Slovenska do zahraničia, ale nie pre nejaký nedostatok Richarda Rašiho,skôr pre tak nespochybniteľný výrazný celoživotný politický obraz tentoraz človeka Františka Mikloška.

Otázka je, ako nominácia "zamáva" s hlasmi SMERU a dokonca aj SNS

Z pohľadu SNS - nechcem to zjednodušovať - by tu mohol zohrať úlohu akýsi syndróm "revanšu". Nechceli ste pomôcť s Dankom, my vám vyfúkneme šance pre Rašiho a potlačíme Mikloška. Je to tiež konzervatívec, bol pri prvých krokoch slovenskej samostatnosti, je prijateľný. A z pohľadu SMERU? Je fakt, že osobne František Mikloško je ostrým kritikom Roberta Fica. Vo svojej kritike počas leta skĺzol dokonca až k hraniciam populizmu. Ale je tiež skúsenosť, že Mikloško aj Fico už v našej politike, hoci dávno, ukázali, že dokážu fungovať popri sebe.

Naozaj iba čosi možného z kopy nemožného

Takže, ak by chcel mať predseda SMERU pokoj od napätia medzi Hlasom a SNS, pokojne by mohol nechať vyhniť situáciu do podoby, v ktorej príde opozícia s oficiálnym návrhom na voľbu predsedu parlamentu Františka Mikloška. A nejaké hlasy poslancov v tajnej voľbe "pustiť" za. Zdá sa, že by sa to nedalo vylúčiť ani v prípade HLASu. Čo by to však spravilo z koalíciou, ťažko povedať. Lenže - SMER a HLAS by možno získali spojenca KDH a tým pádom by ostala relevantná opozícia iba na Šimečkovi a Grohlingovi a jednom Galkovi, no a aj ten gGalko by tam nebol istý.

No, vízie. Úvahy, názory. realita môže byťúplne, ale úplne iná. Budeme čakať. Len keby ten Mikloško nekopal za toto KDH!

Vallova "Smart" Bratislava je progresívna proxy vojna
Pred asi štyrmi rokmi sa uskutočnila konferencia ITAPA, a to v online podobe. Jedným z prezentujúcich bol primátor hlavného mesta, Ing. arch. Matúš Vallo. Hovoril aj o tom, ako sa Bratislava mení na inteligentné mesto. Samotná konferencia nie je... Čítať ďalej
10 | 09 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydenn