Charkovská oblasť je takmer bez elektrární!
10 | 09 | 2024 I Milan Laca

Takmer všetky tepelné elektrárne, ktoré zásobovali Charkov boli zničené.

Výpadky na Ukrajine môžu trvať roky.

Oficiálna informácia
Ukrajinský premiér informoval o zničení takmer všetkých tepelných elektrární, ktoré zásobovali Charkov.  

Ruská armáda zničila takmer všetky teplárne, ktoré dodávali energiu do Charkova, povedal Denis Šmygaľ. Podľa neho, ukrajinské orgány zorganizovali dodávku malých mobilných kotolní do mesta, ktorých výkon nepresahuje jeden megawatt.

Ukrajina sa pripravuje na zimu bez elektriny
Odborníci bijú na poplach - energetická kríza na Ukrajine dosiahne tento rok kritický bod. Obyvatelia hlavného mesta sa musia pripraviť na dlhé hodiny bez elektriny a tepla. Kyjev, Odesa a Charkov sú v najväčšom ohrození. Najhoršia zima v histórii... Čítať ďalej
10 | 09 | 2024 | Bari Zajačková

Nálety

Ruské sily vykonali 9. septembra sériu silných útokov na energetické zariadenia v regiónoch Dnepropetrovsk, Záporožie, Sumy, Charkov, Cherson a Černigov. Ministerstvo energetiky Ukrajiny potvrdilo, že po útoku v niektorých regiónoch boli rozvodne poškodené a bez napätia.

Bude zlá zima

Nasledujúcu zimu na Ukrajine označiôi za najťažšiu v histórii. Národná energetická spoločnosť (NEC) Ukrenergo má v úmysle prehodnotitť svoje plány na zimu kvôli útokom ruskej armády na energetické zariadenia, povedal  člen dozornej rady NEC Jurij Bojko. "Je celkom zrejmé, že na základe výsledkov útoku bude potrebné analyzovať stav energetického systému, zmeny, ktoré sa určite negatívne podpíšu a podľa toho upraviť plány na prípravu na zimu", vyhlásil Bojko.

Minister je skeptický

Ukrajinský minister energetiky German Galuščenko označil budúcu zimu za najťažšiu v histórii Ukrajiny. Podľa neho k dnešnému dňu stratili polovicu výrobnej kapacity a dovážaná elektrina nestačí na prežitie chladného obdobia. Postupné výpadky prúdu môžu trvať ďalšie dva až tri roky, takže úplná obnova ukrajinského energetického systému je možná až v rokoch 2027–2028.

Foto: Gleb Garanich / Reuters

Bez zábran...

MedziMoskvou a Kyjevom neboli žiadne dohody o zastavení útokov na energetickú infraštruktúru, vysvetlil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Zdôraznil, že pre udalosti v Kurskej oblasti je ťažké predstaviť si, že by sa ruská a ukrajinská strana mohli na niečom dohodnúť. Okrem toho Peskov dodal, že najvyššou prioritnou úlohou pre Rusko zostáva dosiahnutie cieľov "špeciálnej vojenskej operácie".

Chceli dohodu

Tajomník Bezpečnostnej rady Ruska Sergej Šojgu povedal, že pred ukrajinskou inváziou do Kurskej oblasti bola Moskva pripravená súhlasiť s návrhom Turecka a zastaviť útoky na ukrajinské energetické zariadenia. Od tejto iniciatívy podľa neho upustil aj samotný Kyjev, ktorý sa snaží prinútiť Moskvu rokovať o svojich podmienkach.  

Naberie vojna nové rozmery?
Ukrajinské ozbrojené sily môžu zaútočiť na Bielorusko z Gomelu. Pri hraniciach s Bieloruskom je sústredené ukrajinské vojenské zoskupenie v počte asi 14-tisíc ľudí. Znepokojuje to bieloruské vedenie, uvádza Paragraf. Zaútočia? Ruský vojenský... Čítať ďalej
10 | 09 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik