Žijeme v demokracii alebo v totalite?
10 | 09 | 2024 I Gabriela Fedičová

Žijeme v demokracii alebo v totalite? Samotný fakt, že si kladieme túto otázku, znamená, že "b" je správne, píše Ivan Hoffman. A pridáva zoznam všetkých vecí, do ktorých štát strká nos a o čom dobrovoľne mlčíme, pretože máme hypotéky a iné dlhy, cez ktoré nás môžu vydierať, hovorí pre portál Parlamentní listy Ivan Hoffman.

Žijeme v demokracii alebo v totalite? Už len to, že si kladieme túto otázku, znamená, že "b" je správne. O demokracii sa dá vážne hovoriť len vtedy, keď štát pracuje pre občanov. Ak štát obmedzuje alebo terorizuje občanov v mene ideológie, ak občanom bráni alebo ich poškodzuje, alebo ich ignoruje – je to diktatúra. Súčasný totalitarizmus "klame telom". Jeho podstatou je legislatívny teror. Občan nestoná pod bičom otrokára, diktátora alebo vojenského puču. Bič je v rukách politikov a byrokratov, ktorí zbavujú občanov ich práv a slobôd prostredníctvom noriem, zákonov alebo nariadení.

Moderný totalitarizmus je neosobný, systémový. Ak občania stratia trpezlivosť s politikmi pri moci a vo voľbách ich nahradia opozičnými politikmi, systém sa nemení. Nová vláda nezruší zákony, ktoré obmedzujú občanov. Neodsudzuje nevýhodné zmluvy podpísané jej kompromitovanými predchodcami. Nezvoláva referendum o základných otázkach fungovania režimu a neumožňuje občanom rozhodnúť sa, či zostanú alebo vytiahnu štát z područia medzinárodných organizácií. Zmena v systéme je len kozmetická. Iba zmena režimu vedie k skutočnej náprave situácie.

Nezaškodí si pripomenúť, že voľba prorežimných, systémových strán je voľbou totality. Prejavuje sa to v tom, že občan sa nemôže slobodne rozhodnúť, aký dom postaví, čím bude kúriť, aké auto bude riadiť. Štát sa pozerá do taniera a peňaženky občana, určuje, čo sa môže použiť na liečbu a čo nesmie komentovať. Nech politici a byrokrati regulujú čokoľvek, účelom regulácie je vždy olúpiť občana alebo zabrániť tomu, aby sa stal nezávislým od štátu, aby sa vyhol kontrole. Slobodný, nezávislý občan je v logike totalitného režimu niečo ako ušlý zisk. Je to človek, ktorý neprospieva korporáciám, obchodníkom a bankám.

Dnešný totalitarizmus je povinný a dobrovoľný

Je záväzný v tom, že zákony napísané lobistami a zvolené politikmi, či už doma alebo v Bruseli, nemožno ignorovať bez rizika trestu. Tí, ktorí nemajú piliny v hlave, môžu vidieť, že celá Green Deal je mafiánsky pozemok, ale to nemení ani záväzný charakter smernice, podľa ktorej do roku 2033 musí byť v celej EÚ každý dom a byt zosúladený s absurdnými energetickými požiadavkami skleníkov.

Dobrovoľnosť súčasného totalitarizmu spočíva vo všeobecnej spolupráci občanov s režimom. Šľachta odvodzuje svoju legitimitu od súhlasu tých, ktorým vládne vládnuci systém – a mlčanie sa tiež považuje za súhlas. Toto mlčanie nie je vynútené totalitným režimom, silou. Kúpuje sa. Ľudia, ktorí majú hypotéky, úvery, pôžičky, sa nemôžu spoľahnúť, keď sa snažia o spoločenskú zmenu. Sú to ľudia, ktorí si myslia, že nemôžu stratiť svoje reťaze. Užívajú si svoje reťaze. Prijímajú akýkoľvek legislatívny nezmysel, pretože majú osobný záujem na pokračovaní systému, ktorý ich má vo svojich rukách, pretože sú jeho dlžníkmi.

Demokracia je nedosiahnuteľný ideál, ale stojí za to sa o ňu usilovať. Ľudia, ktorí si vládnu, sa správajú racionálnejšie ako vládnuci ľudia. Totalitarizmus je navyše nedôstojný a hanebný. Zelená dohoda je cisárov nový odev. A je fascinujúce sledovať, ako milióny Európanov pomáhajú v tejto priehľadnej trápnosti.

Čo Rusko tajne chystá pod morom?
CNN sa dozvedela o rastúcej hrozbe ruskej sabotáže proti USA pod vodou. USA zaznamenali nárast ruskej vojenskej aktivity okolo kritických podmorských káblov. Chystajú sabotáže? Spojené štáty veria, že Rusko môže byť teraz náchylnejšie vykonávať... Čítať ďalej
08 | 09 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik