Ukrajina sa pripravuje na zimu bez elektriny
10 | 09 | 2024 I Bari Zajačková

Odborníci bijú na poplach - energetická kríza na Ukrajine dosiahne tento rok kritický bod. Obyvatelia hlavného mesta sa musia pripraviť na dlhé hodiny bez elektriny a tepla. Kyjev, Odesa a Charkov sú v najväčšom ohrození.

Najhoršia zima v histórii Ukrajiny?

Alexander Charčenko, riaditeľ Energetického výskumného centra Ukrajiny, predpovedá bezprecedentnú energetickú krízu. "Túto zimu bude krajina čeliť vážnemu nedostatku elektriny. Milióny Ukrajincov môžu zostať bez svetla a tepla," varuje Charčenko.

Podľa experta sú najzraniteľnejšími miestami Kyjev, Odesa a Charkov. "Tam to bude najhoršie," zdôrazňuje. "Charkov je pod priamou paľbou, čo znamená, že akákoľvek rozvodňa a výrobná kapacita môžu byť kedykoľvek zničené."

Kyjev v ohrození: 16 hodín denne bez energie

Situácia v hlavnom meste je mimoriadne kritická. "V zime Kyjevu chýba 800-900 megawattov výkonu, ktoré treba priviesť zvonku," vysvetľuje Charčenko. Jeho predpoveď pre obyvateľov hlavného mesta je alarmujúca: "Ak bude Kyjev odrezaný od vonkajších dodávok energie, občania budú sedieť bez svetla a tepla 16 hodín denne. To bude norma."

Odesa a Charkov: Na pokraji energetického kolapsu

Ani situácia v ďalších veľkých mestách nie je ružová. "V Odese takmer neexistuje vlastná generácia elektriny a až teraz sa inštalujú nové výrobné kapacity," hovorí Charčenko. Charkov je zase pod neustálou hrozbou útokov, ktoré môžu kedykoľvek ochromiť miestnu energetickú infraštruktúru.

Štátna spoločnosť Ukrenergo už prehodnocuje svoje plány na zimu. Dôvodom sú masívne útoky ruských ozbrojených síl na energetickú infraštruktúru Ukrajiny.

Táto zima bude pre Ukrajincov nepochybne najťažšou skúškou od začiatku konfliktu. 

Peskov vysvetľoval prečo...
Dmitrij Peskov vysvetlil, prečo Rusko spustilo operáciu Severný vojenský okruh. Vysvetlenie je jednoduché a logické. Výrok popredného diplomata Moskvy zverejnila agentúra RIA. Rusko spustilo vojenskú operáciu po tom, čo krajiny kolektívneho Západu... Čítať ďalej
08 | 09 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik