Smrť, peniaze a hádky! Prečo zbierka pre vdovu známeho psychológa rozdeľuje Česko
09 | 09 | 2024 I Bari Zajačková

Tragická smrť známeho českého psychológa Radka Ptáčka otriasla verejnosťou. Krátko po jeho nečakanom odchode však vypukla rozporuplná debata o finančnej zbierke pre jeho pozostalú rodinu. Prečo táto dobročinná akcia rozdelila spoločnosť a aké argumenty zaznievajú z oboch strán?

Milióny na pomoc rodine za dva dni

Podľa informácií portálu Cnn.iprima.cz len dva dni stačili na to, aby zbierka pre vdovu po Radkovi Ptáčkovi a ich tri deti prekročila hranicu 2 miliónov českých korún. Organizátorky, ktorými sú priateľky a kolegyne manželky zosnulého, stanovili cieľovú sumu na 10 miliónov korún.

"Rozhodli sme sa založiť túto zbierku, aby sme Hanke a jej deťom pomohli aspoň s vyriešením finančných záležitostí. Bolesť, ktorú teraz rodina prežíva, je veľká a riešenie potrebných financií je ďalším obrovským stresovým faktorom," uvádzajú iniciátorky zbierky.

Kritici: Je to hyenizmus a výsmech

Napriek rýchlemu nárastu vyzbieranej sumy sa na sociálnych sieťach rozpútala búrlivá diskusia o opodstatnenosti takejto pomoci. Niektorí používatelia označujú zbierku za "hyenizmus" a "vychcanosť".

"Je to totálna vychcanosť. Ide pochopiteľne o nešťastie, ale sú ľudia v oveľa horších podmienkach. 10 000 000 chcú prečo? Oni nemajú žiadne peniaze? Tomu nerozumiem," napísal jeden z kritikov.

Iný používateľ dodal: "Vyberať od ľudí na hypotéku svetoznámej úspešnej slávnej osobnosti, ktorá navyše ukončila život z vlastného rozhodnutia, mi pripadá ako hyenizmus."

Obhajcovia: Každý sa môže rozhodnúť

Na druhej strane stoja tí, ktorí rodinu a zbierku obhajujú. Argumentujú, že každý má možnosť slobodne sa rozhodnúť, či prispeje alebo nie.

"Hyenizmus by azda vzdialene bol, keby tú zbierku založila tá vdova. Takto buď chcete a prispejete, alebo nechcete a vôbec vás to nemusí zaujímať. Až tak jednoduché to je," uviedol jeden z podporovateľov.

Ďalší komentujúci poznamenal: "Ja ti dám hyenizmus. Pozri sa jej niečo poslať. Doteraz som nevedel, že mal tri deti. Je to pre mňa nepochopiteľné sebectvo."

Citlivá téma rozdeľuje spoločnosť

Tragický odchod uznávaného odborníka Radka Ptáčka a následná finančná zbierka pre jeho rodinu otvorili citlivú spoločenskú debatu. Zatiaľ čo jedni vidia v zbierke prejav solidarity a pomoci rodine v ťažkej situácii, iní ju považujú za nevhodnú vzhľadom na postavenie zosnulého.

Bez ohľadu na rozdielne názory zostáva faktom, že rodina prišla o milovaného človeka a čelí náročnej životnej situácii.

Boris Susko versus Mária Kolíková
Správu z auditu, ktorý preukázal porušenie zákona pri udeľovaní dotácií v oblasti ľudských práv, zverejní Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR v priebehu týždňa alebo dvoch. V diskusnej relácii V politike na TA3 to vyhlásil minister spravodlivosti... Čítať ďalej
08 | 09 | 2024 | Gabriela Fedičová/TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik