Progresívci navrhujú oslabovanie právomocí SR v rámci EÚ
08 | 09 | 2024 I Ivn Brožík

Minister spravodlivosti Boris Susko za koalíciu zverejnil na sociálnej sieti postoj vlády k Bruselu: "Odmietame oslabovanie právomocí Slovenska ako to navrhujú progresívci". Toto vyhlásenie ovplyvnila rétorika opozície v súvislosti s legislatívou o ochrane maloletých pred sexuálnym zneužívaním.

"Odmietame nenávistnú rétoriku opozície, ktorej predstavitelia sa snažili na Ústavno-právnom výbore Národnej rady SR navodiť dojem, že vláda odmieta zvýšiť ochranu maloletých v prípadoch sexuálneho zneužívania. To je absolútna lož. Nech pani poslankyňa Plaváková zaklope na dvere kolegyni Kolíkovej, ktorá mala ako exministerka tri roky možnosť zaviesť do praxe spomínanú úpravu, alebo straníckemu kolegovi Ódorovi, ktorý bol predsedom úradníckej vlády. Obaja neurobili nič!" Píše minister Susko.

Podstata postoja Progresívneho Slovenska

 Ústavnoprávny výbor Národnej rady SR odporučil parlamentnému výboru pre európske záležitosti, aby schválil stanovisko rezortu spravodlivosti k návrhu európskej smernice o boji proti sexuálnemu vykorisťovaniu detí, ktoré obsahovalo aj naše výhrady k smernici EÚ. Ministerstvo spravodlivosti SR v ňom totiž okrem iného konštatuje výhrady k niektorým navrhovaným zmenám. Poslankyňa za PS Lucia Plaváková to skritizovala. Návrh (európskej smernice - pozn. red. HD) podľa nej prináša vyššiu ochranu detí proti sexuálnemu zneužívaniu. Minister spravodlivosti Boris Susko reagoval, že nie je proti obsahu návrhu, ale namieta, že nemôže byť predmetom smernice.

Európska únia nemá čo niečo prikazovať členským štátom, čo nemá v kompetencii

Faktom je, že Slovenská republika nie je proti obsahu návrhu novej smernice a dokonca s viacerými návrhmi súhlasí, ale principiálne má problém, aby Európska únia prikazovala členským krajinám niečo, čo nespadá do jej kompetencií. Podobný postoj zaujala aj samotná právna služba EÚ, a to na základe nedostatku právneho základu v zmluvách EÚ. Takýmto prístupom ide de facto o rozširovanie právomocí EÚ väčšinovou interpretáciou členských krajín.

Slovensko nie je jediná krajina únie, ktorá má v tejto oblasti vážne výhrady. Podobne sú na tom napríklad Česká republika, Estónsko či Portugalsko.

Priorita Slovenska podľa ministra Suska

"Pre Slovenskú republiku je nesmierne dôležité, aby si zachovalo svoju suverénnu pozíciu v oblasti právomocí, ktoré patria výlučne národným štátom. V tejto otázke preto musíme prísť s vlastným riešením, ktoré bude v súlade s princípmi našej trestnej politiky." Napísal minister spravodlivosti.

AKTUÁLNE! BOMBOVÁ HROZBA NA LETISKU! POLÍCIA KONÁ (FOTO)
"Objektom nahlásených anonymných bombových hrozieb sú nielen súdy, školy, ale aj letiská. Letisko Nitra – Janíkovce sa stalo miestom bezpečnostnej akcie po tom, čo sa objavila správa o bombovej hrozbe bez špecifikácie konkrétneho letiska,"... Čítať ďalej
08 | 09 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik