Hlas ľudu: Miško Šimečka je umelý,  niečo ako umelá inteligencia
08 | 09 | 2024 I Mária Škultétyová

Kedysi v telke bežala reklama. Chvíľu sa na obrazovke ukázala „umelá žena“ a po nej skutočný, živý človek. Pri pohľade na ten umelý výtvor, na jeho oči a sklovitý pohľad som mala nepríjemný pocit. Preskočila ma zima, musela som odvrátiť zrak.

Rovnaký pocit mám vždy, keď sa na obrazovke objaví Miško Šimečka. Pri Róbertovi Ficovi je každému jasné, že je to rodený politik a štátnik. Politikom sa človek musí narodiť. Miško Šimečka nemal to šťastie. On sa len narodil. Politika z neho chce urobiť tata a médiá. Preto si dovolím povedať, že je to  umelý  produkt, teda niečo ako umelá inteligencia.

Skôr, ako sa mu pozrieme na zúbky, objasnime si niektoré pojmy 

Inteligencia je podľa Wikipédie pojem z psychológie (ale aj personálneho manažmentu, pedagogiky, biológie a kybernetiky), ktorý má spornú definíciu.

Najbežnejšie (ale zďaleka nie jediné) základné definície inteligencie sú tieto: 1) schopnosť abstraktne myslieť, 2) schopnosť učiť sa, 3) súbor či úroveň rozumových schopností (najmä schopnosti riešiť problémy), 4) schopnosť prispôsobovať sa novému prostrediu (najmä s ohľadom na dosiahnutie svojich cieľov v rôznych prostrediach).

Prvá uvedená definícia sa vzťahuje len na človeka, ostatné sa môžu vzťahovať aj na živočíchy a stroje.

Podľa slovenských jazykových slovníkov inteligencia  je:

duševná vyspelosť charakterizovaná chápavosťou a súdnosťou; rozumové nadanie,

duševná vyspelosť, chápavosť, súdnosť,

súbor rozumových schopností; rozumová bystrosť; nadanie, chápavosť,

schopnosť chápania, samostatného myslenia, riešenia situácií, v ktorých nemožno použiť návykové správanie, rozumové nadanie.

Prídavné meno umelý podľa Krátkeho slovníka slovenského jazyka znamená:

1. ktorý vznikol zásahom človeka, op. prírodnýprirodzený,

2. vytvorený profesionálnym umelcom, op. ľudový,

3. neopierajúci sa o skutočnosťneprirodzenýstrojený.

A čo je umelá inteligencia podľa stránky EP?

Ako už z názvu vyplýva, je to schopnosť zariadenia prejaviť schopnosti podobné človeku, ako sú uvažovanie, učenie, plánovanie a tvorivosť.

Teraz sa vo svetle tejto teórie pozrime na Miška, na jeho inteligenciu.

Schopnosť abstraktne myslieť

Ak čakal, že vyhrá parlamentné voľby, ak čakal, že jeho kandidát sa stane prezidentom, čakal márne. Ak si myslel, že Fico sa naľaká protestov a vzdá sa, tak nevie predvídať. Ani očakávania, že po atentáte Fico odíde z politiky, mu nevyšli. Ak si myslel, že sa nepríde na machinácie  a prideľovanie peniažkov Šimečkovej rodine, tiež sa mýlil. V tomto hodnotení by u mňa bod nedostal. 

Schopnosť učiť sa

Keďže je absolventom vysokej školy, je isté, že túto schopnosť má. Otázka je, či vie zužitkovať to, čo sa tam naučil. Podľa všetkého by mal byť odborník na štátne prevraty. Odkedy sa dostal do parlamentu, veľmi sa o to usiluje, chvalabohu, zatiaľ neúspešne. Ono sa hovorí, že čo sa za mladi naučíš, v starobe speňažíš. Tak si počkajme, kým mu narastie a ošedivie brada.

A ešte niečo. Ak ho v tej škole učili, čo je demokracia, tak to sa Miško nenaučil. Možno práve vtedy, keď to preberali, nebol v škole. Ináč by vedel rešpektovať výsledky demokratických volieb a vedel by sa zmieriť s porážkou. A to on nevie.

Ak sa v tej škole učili aj rečniť, potom aj tu prepadá na celej čiare. Tento hendikep by som  pripísala aj tým, čo ho učili čítať a rozprávať. Jeho reč a prejav trhá uši.

Úroveň rozumových schopností

Rozumieme ňou najmä schopnosti riešiť problémy. A tých má Miško neúrekom. Zvlášť dnes. Keď má obhajovať, že s dotáciami to bolo všetko v poriadku, keď sa má chrániť proti odvolávaniu, tak u mňa absolútne pohorel. Jeho obhajoba v štýle „ačohentí“ nevychádza. Je nanajvýš smiešne, odvážne a drzé hovoriť, že Fico sa mu mstí za kvalitnú opozičnú robotu, lebo takú kvalitnú opozíciu ako dnes sme tu ešte nemali. A je opovážlivé tvrdenie, že Fico jeho odvolávaním zahmlieva neschopnosť vládnuť. Na riešenie problémov využíva plač, ulicu, opozičnú bandu, protivládne médiá a horu klamstiev.

Schopnosť prispôsobovať sa novému prostrediu

Ak  sa táto schopnosť  chápe najmä s ohľadom na dosiahnutie svojich cieľov v rôznych prostrediach, pri Miškovom hodnotení som na rozpakoch. Áno, je pravda, že po rokoch práce v EP sa ťahal na Slovensko. Aký mal cieľ, už vieme. Ale chobotnica má svoje chápadlá aj v Bruseli, aj v Prahe. Preto Miško škodí Ficovej vláde v každom prostredí. Dá sa teda povedať, že cieľ škodiť vláde plní na domácom i na zahraničných frontoch, len konečný efekt poraziť Fica zostáva ako nesplnený sen a cieľ zároveň.

Duševná vyspelosť charakterizovaná chápavosťou a súdnosťou; rozumové nadanie

Ak doteraz Šimečka nepochopil už vyššie spomenuté fakty, tak mi nezostáva iné, ako povedať, že si sedí/stojí na kábli, keď nechápe, že máme demokraticky zvolenú vládu. On so svojimi „skúsenosťami“ a svojou „inteligenciou“ nemá ani ten najmenší dôvod ponižovať a urážať premiéra a posielať ho do dôchodku. Stačí si položiť otázku: Čo dobré už Miško pre Slovensko urobil?

Na záver citát Vlada Javorského:

„Inteligencia je schopnosť zahryznúť si do jazyka skôr, ako mozog napadne hlúpa myšlienka.“

Len tak mi napadá otázka: Koľkí by sme chodili s dohryzeným jazykom?

Pozn. redakcie HD: Tento článok  je výlučne názorom jeho autora. Obsah sa nemusí zhodovať s názormi redakcie.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik