FRANCÚZI ZÚRIA, obrovské protesty! Prezident MACRON DOSTAL UPOZORNENIE
08 | 09 | 2024 I Gabriela Fedičová

Francúzi zúria z Macronovho rozhodnutia. Desaťtisíce ľudí vyšli do ulíc Francúzska. Podľa demonštrantov prezident Macron vymenoval centristického politika do čela vlády bez zohľadnenia vôle voličov, zatiaľ čo voľby vyhrala ľavica, informuje Mandiner.

Desaťtisíce ľudí vyšli do ulíc v približne 130 francúzskych mestách vrátane Paríža, Marseille, Nantes, Nice a Štrasburgu, aby protestovali proti rozhodnutiu Emmanula Macrona.

Francúzsky prezident dal pravicovému Michelovi Barnierovi mandát na zostavenie vlády namiesto ľavicovej kandidátky Lucie Castetsovej, zatiaľ čo ľavicová aliancia vytvorená okolo strany France La France insoumise získala najviac kresiel v predčasných voľbách v júni a júli.

Celonárodný protest oznámili odborové zväzy a ľavicové politické strany.

Jean-Luc Mélenchon, vodca neposlušného Francúzska, vyzval na čo najväčšiu mobilizáciu svojich stúpencov s cieľom vyvinúť tlak na prezidentský palác. Demonštranti kričali heslá ako "toto je popretie demokracie" alebo "zmanipulované voľby".

Michel Barnier, bývalý vyjednávač EÚ pre brexit, uviedol: "je pripravený zostaviť svoju vládu v spolupráci so stranami na všetkých stranách politického spektra."

Ľavica sa však obáva, že pravicový premiér prežije hlasovanie o dôvere v parlamente s podporou Národného radikálneho národného zhromaždenia, čo je precedens v modernej francúzskej politickej histórii.

Webová stránka odhalila najprísnejšie strážené tajomstvo Ruska
Deti z druhého manželstva ruského prezidenta Vladimira Putina, Putinovi malí synovia žijú v tajnom sídle, sotva prichádzajú do kontaktu s rovesníkmi, obklopení starostlivo vybraným personálom, ktorý na diaľku stráži tajná služba. Na cestovanie... Čítať ďalej
08 | 09 | 2024 | Gabriela Fedičová

"Nepoučil sa z vlastných minulých chýb" – varovali Macrona aj z USA

Podľa amerických konzervatívnych novín francúzsky prezident nevenuje pozornosť vôli voličov: národná pravica vyhrala voľby do EP a prvé kolo volieb do Národného zhromaždenia, krajná ľavica vyhrala druhé kolo, napriek tomu vymenoval centristického predsedu vlády, informuje Mandiner. 

Prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vymenoval centristu Michela Barniera za nového francúzskeho premiéra, čím urobil starodávnu chybu francúzskych bourbonských vládcov, keď sa nepoučil z vlastných minulých chýb. Macron vyhlásil v júni predčasné parlamentné voľby, aby sa pokúsil čeliť rastúcemu nárastu popularity strany Národné zhromaždenie Marine Le Penovej, ktorá nabrala na obrátkach víťazstvom vo voľbách do Európskeho parlamentu. Namiesto toho však Le Penová opäť vyhrala v prvom kole, a tak francúzsky prezident zmenil stratégiu v duchu "všetci proti Le Penovej".

Bol však tiež nahnevaný, pretože mal na krku posilnenú krajne ľavicovú volebnú alianciu. Podľa novín väčšina francúzskych voličov hlasovala v prvom kole za pravicového kandidáta a v druhom za krajne ľavicového kandidáta, ale Macron jednoducho nechce počúvať vôľu voličov a napriek tomu vymenoval centristického premiéra.

Michel Barnier je "veterán umierajúcich stredopravých republikánov" a "vyberavá postava" v Európskej únii, ktorý si vyslúžil pochybné zásluhy rokovaním o brexite so zástupcami Spojeného kráľovstva v mene Bruselu. Noviny pripúšťajú, že centristický kandidát je stále lepší ako keby mali Francúza, krajne ľavicového politika podobného Corbynovi z Británie.

Plány hospodárskej politiky Jeana-Luca Mélenchona by spôsobili, že aj Bernie Sanders by sa červenal a jeho zahraničnopolitické myšlienky sú antiamerické a antisemitské.

Napriek tomu francúzski voliči hlasovali za túto politickú silu najviac, takže ak chce Macron vládnuť s Barnierom, bude to veľmi ťažká jazda v rozdelenom a politicky nepriateľskom zákonodarnom zbore.

Podľa The Wall Street Journal je nepravdepodobné, že Barnier bude odvolaný z funkcie parlamentnou väčšinou, ale ani premiér nebude schopný nájsť dostatočnú podporu pre svoju politiku. Táto situácia je priamou cestou do politického chaosu, ktorý by mohol trvať až do ďalších prezidentských volieb v roku 2027.

Takáto patová situácia riskuje, že francúzski voliči budú ešte viac sympatizovať s radikálnejšími populistickými tendenciami.

Tibor Gašpar o tanci Šimečkovej partnerky aj o novej televízii Kovačiča (VIDEO)
Tibor Gašpar mal z Michala Šimečku pocit, že síce rozprával o Robertovi Ficovi ako o vyčerpanom, unavenom politikovi, ktorý má najlepšie roky dávno za sebou, no neponúkol žiadne konštruktívne riešenia vo veci vlastného odvolávania. Na jeho prejave... Čítať ďalej
08 | 09 | 2024 | Eka Balašková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik