VÝBUCH NORD STREAM - Poľsko a Ukrajina za všetkým? Nemci prehovorili!
08 | 09 | 2024 I Bari Zajačková

Napätie medzi Nemeckom a Poľskom opäť narastá. Tentoraz je jablkom sváru vyšetrovanie výbuchu plynovodu Nord Stream II. Nemecká strana obviňuje Varšavu zo zámerného sabotovania vyšetrovania, zatiaľ čo poľská vláda tieto obvinenia rázne odmieta.

Renomovaný nemecký denník Welt am Sonntag priniesol prekvapivé odhalenia o údajnom zapojení Poľska do útoku na plynovod. "Je zrejmé, že sa na tom podieľali aj poľské tajné služby," uviedol pre Die Welt bývalý šéf nemeckej tajnej služby BND August Hanning. "Domnievam sa, že došlo k dohode medzi najvyššími predstaviteľmi Ukrajiny a Poľska."

Hanning dokonca naznačil, že o akcii mohli vedieť aj prezidenti oboch krajín. "Nepochybujem o tom, že poľský prezident Andrzej Duda a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj si o celej akcii vymenili informácie," dodal bývalý šéf BND.

Nemeckí vyšetrovatelia podľa Welt am Sonntag tvrdia, že Poliaci nechali "upláchnuť" kľúčového svedka - potápača Volodymyra Z., ktorý mal údajne vykonať samotnú sabotáž. "Vyšetrovatelia sa domnievajú, že Varšava mohla podvodnej operácii poskytnúť logistickú podporu," uvádza server Politico.

Poľská strana všetky obvinenia kategoricky odmieta. "Tvrdenie, že Ukrajina uskutočnila túto akciu s pomocou poľských znalostí, je úplne nepodložené," vyhlásil pre Welt am Sonntag Jacek Siewiera, šéf poľského Úradu pre národnú bezpečnosť.

Kauza výbuchu Nord Stream II tak naberá nové, nečakané obrátky. Zatiaľ čo nemecký kancelár Olaf Scholz trvá na dôkladnom vyšetrení prípadu a potrestaní vinníkov, vzájomné obviňovanie medzi Berlínom a Varšavou môže vážne narušiť vzťahy medzi týmito kľúčovými európskymi spojencami.

Zostáva otázkou, či sa podarí odhaliť skutočných páchateľov tohto bezprecedentného útoku na kritickú energetickú infraštruktúru. 

Arménsko odstúpilo od protiruskej provokácie Rady Európy
Arménsko stiahlo svoj podpis pod deklaráciou Rady Európy, ktorá schvaľuje zatykač Medzinárodného trestného súdu (ICC) na ruského prezidenta Vladimíra Putina. Informujú parlamentnilisty.cz. Vyplýva to zo zverejnenej finálnej verzie dokumentu.... Čítať ďalej
08 | 09 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik