Čo Rusko tajne chystá pod morom?
08 | 09 | 2024 I Milan Laca

CNN sa dozvedela o rastúcej hrozbe ruskej sabotáže proti USA pod vodou.

USA zaznamenali nárast ruskej vojenskej aktivity okolo kritických podmorských káblov. 

Chystajú sabotáže?

Spojené štáty veria, že Rusko môže byť teraz náchylnejšie vykonávať sabotáže, zamerané na narušenie kritickej časti svetovej komunikačnej infraštruktúry. Dvaja americkí predstavitelia o tom informovali CNN. Rusko sa zameriava na vytvorenie špecializovanej vojenskej jednotky, ktorá využíva výkonnú flotilu hladinových lodí, ponoriek a námorných bezpilotných lietadiel, uviedol jeden z nich. Táto jednotka, Hlavné riaditeľstvo Generálneho štábu pre hlbokomorský výskum, je známa pod svojou ruskou skratkou GUGI.

VÝBUCH NORD STREAM - Poľsko a Ukrajina za všetkým? Nemci prehovorili!
Napätie medzi Nemeckom a Poľskom opäť narastá. Tentoraz je jablkom sváru vyšetrovanie výbuchu plynovodu Nord Stream II. Nemecká strana obviňuje Varšavu zo zámerného sabotovania vyšetrovania, zatiaľ čo poľská vláda tieto obvinenia rázne... Čítať ďalej
08 | 09 | 2024 | Bari Zajačková

Sú nervózni...

"Znepokojuje nás zvýšená ruská námorná aktivita na celom svete a že plány Ruska poškodiť kritickú podmorskú infraštruktúru USA a spojencov sa môžu meniť. Rusko pokračuje v rozvoji námorných kapacít pre podvodnú sabotáž, predovšetkým prostredníctvom GUGI", povedal americký predstaviteľ.

Sledujú Rusov

Spojené štáty pravidelne monitorujú ruské lode, ktoré hliadkujú v blízkosti kritickej námornej infraštruktúry a podmorských káblov, často ďaleko od ruských brehov. Podvodné sabotážne operácie tejto tajnej jednotky neboli predtým hlásené. Podmorské káble tvoria kritickú chrbticu internetovej prevádzky a telekomunikácií na celom svete. Väčšina z nich sa prenáša cez obrovskú sieť vysokorýchlostných káblov z optických vlákien, inštalovaných na dne oceánu. Koordinovaný útok by mohol vážne narušiť súkromnú, vládnu a vojenskú komunikáciu cez takéto káble, ako aj finančné trhy a dodávateľov energie. Podmorské káble tiež prenášajú obrovské množstvo elektriny medzi niekoľkými európskymi krajinami.

Majú záujem o káble

Velitelia hliadkovacieho plavidla NATO v apríli 2023 pre CNN uviedli, že v posledných rokoch zaznamenali nárast takejto aktivity v súvislosti s podmorskými káblami v Baltskom mori. Námorné priestory okolo severnej Európy sú centrom takýchto ruských vojenských spravodajských služieb a aktivít. Minulý rok spoločné vyšetrovanie štátnych vysielateľov vo Švédsku, Dánsku, Nórsku a Fínsku zistilo, že Rusko má flotilu špionážnych lodí, operujúcich v severných európskych vodách, aby potenciálne sabotovali podmorské káble aj veterné farmy.

Hrozia 

Americký predstaviteľ pre CNN povedal, že USA akúkoľvek sabotáž podmorskej infraštruktúry budú považovať za významnú eskaláciu ruskej agresie mimo Ukrajiny.

Srbsko odkazuje Bruselu - "mlčte, nemáte právo"
„Mlčte, nemáte právo.“ Takto sa srbský politik po stretnutí s Vladimírom Putinom vysporiadal s námietkami, ktoré prišli z EÚ. Hovorca EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Peter Stano totiž fajnovo krútil hlavou nad tým, že sa srbský... Čítať ďalej
08 | 09 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik