Vykopávky vydali vzácny poklad
07 | 09 | 2024 I Ivan Brožík

V severnom Egypte našli archeológovia meč, ktorý patril faraónovi Ramesseovi II., informovalo tamojšie ministerstvo turizmu a starožitností. O prevratnom náleze vydala správu agentúra RIA.

Vykopávky boli vykonané v jednej z oblastí mesta Khosh Isa v guvernáte Buheira. Vedci tam našli stopy vojenských kasární a skladov zbraní a potravín z obdobia Novej ríše (XVI-XI storočia pred naším letopočtom).

„Misia objavila dlhý bronzový meč zdobený rytinami kartuše kráľa Ramessa II"

Uviedlo toministerstvo vo vyhlásení. Kartuša je lisovaná alebo grafická výzdoba v podobe štítu alebo do polovice rozvinutého zvitku s erbom, monogramom alebo znakom vo vnútri.

Archeológovia našli aj starodávne lovecké nástroje, šperky a výrobky osobnej starostlivosti. Počas vykopávok boli objavené napríklad korálky zo slonoviny a ochranné amulety. Okrem toho k významným nálezom patrí pohreb kravy, ktorá bola v starovekom Egypte považovaná za posvätné zviera a vápencový blok s hieroglyfickými nápismi s titulmi Ramessa II.

Mladý faraón

Ramesse II bol tretím vládcom 19. dynastie starovekého Egypta. Na trón nastúpil ako 25-ročný. Predpokladá sa, že vládol v rokoch 1279-1213 pred Kristom. Za vlády Ramzesa II. sa v starovekom Egypte začala rozsiahla výstavba, bolo postavených mnoho chrámov vrátane chrámov v Abydose, Thébach a Edfu.

Česko smúti: Prečo si na život siahol elitný detský psychológ
Susedným Českom v uplynulých dňoch otriasla smrť elitného detského psychológa, psychoterapeuta a súdneho znalca, 48-ročného Radka Ptáčka. Ten bol od nedele nezvestný a jeho rodina to oznámila na polícii. V utorok sa najhoršie obavy potvrdili –... Čítať ďalej
06 | 09 | 2024 | Eka Balašková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Magda Vášáryová: "Voliči Fica...sú frustrovaní a rozumovo nedovyvinutí"
Bývalá slovenská herečka a politička Magda Vášáryová podľa webu parlamentni listy.cz tvrdí, že ľudia voliaci „populistov“ ako Robert Fico, Andrej Babiš alebo Jaroslav Kaczyński sú „nešťastní a frustrovaní ľudia“. Vo všetkých týchto štátoch je to... Čítať ďalej
07 | 09 | 2024 | Ivan Brožík