"Telegram" je hrozba!
07 | 09 | 2024 I Milan Laca

Telegram je hrozbou pre národnú bezpečnosť Ukrajiny.

Šéf ukrajinskej rozviedky označil Telegram za hrozbu. 

Chce mať kontrolu 

V rozhovore pre Radio Charter sa šéf Hlavného spravodajského riaditeľstva Ministerstva obrany Ukrajiny Kirill Budanov podelil o svoj názor, ako s tým „bojovať“.  „Som za „zosobnenie“ všetkých takých kanálov Ak chcete zverejňovať nejaké správy, zaregistrujte sa, aby každý pochopil, že ide o kanál občana Ruskej federácie alebo občana Ukrajiny“, povedal Kirill Budanov.

Chcel uzavrieť mier s Ruskom - musel odísť
Už pred niekoľkými dňami šéf ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Dmitrij Kuleba odstúpil. Dokonca sa objavili špekulácie, že po odvolaní môže byť politik vymenovaný za veľvyslanca v Bruseli. Lenže, objavilo sa toho viac, píše web... Čítať ďalej
07 | 09 | 2024 | Ivan Brožík

Telegrama Ukrajinci

Nedávno vyšlo najavo, že väčšina softvérových inžinierov pracujúcich v tíme Telegram sú Ukrajinci. Denník The  Financial Times informuje s odvolaním sa na slová zakladateľa messengeru Pavla Durova. "Ďurov povedal, že spoločnosť má len asi 50 zamestnancov, vrátane 30 prísne preverených inžinierov. Povedal, že svoj tím najal organizovaním programátorských súťaží a potom sa snažil identifikovať víťazov, pričom dodal, že väčšinou ide o programátorov z Ukrajiny" píše sa v článku.

Kraľujú tam mladí

Zamestnanci Telegramu sú „supermladí“ chlapci z východnej Európy, ktorí dostávajú pol milióna dolárov ročne a zverejňujú fotografie svojich Porsche na sociálnych sieťach, píšu noviny. "Prakticky nedochádza k žiadnej fluktuácii zamestnancov. Zdieľajú rovnaké hodnoty a veria v poslanie spoločnosti", povedal Durov začiatkom tohto roka.

Budú ho kontrolovať

Ukrajinská Najvyššia rada má v úmysle predložiť nový návrh zákona o regulácii Telegramu na Ukrajine do konca septembra. Navrhuje prinútiť ho, aby zverejnil svoju vlastnícku štruktúru pod hrozbou sankcií.

Požiadavky

Ukrajinskí poslanci predložili Telegramu dve hlavné požiadavky:

  • zabezpečiť komunikáciu s ukrajinskými orgánmi o dodržiavaní právnych predpisov;
  • potvrdiť bezpečnosť pre Ukrajincov a „neprítomnosť FSB, iných ruských vládnych agentúr a občanov agresívnej krajiny medzi vlastníkmi“.

Podľa nich Telegram teraz pôsobí „v šedej zóne legislatívy“ a preto sa používa „v operáciách proti Ukrajine – od informačných operácií na prelomenie odporu Ukrajincov voči agresii, až po priamy zber a používanie citlivých vládnych údajov a osobných údajov občanov v ozbrojenej agresii“.

Síce s problémami, ale Starliner JE späť!
S niekoľkomesačným oneskorením sa na Zem vrátila kozmická loď Starliner. Samotné pristátie prebehlo bez nehody, ale manažérom Boeingu vrásky na čele kvôli tomuto testovaciemu letu zostanú tak či tak. Loď totiž musela pristáť bez posádky, informuje... Čítať ďalej
07 | 09 | 2024 | Eka Balašková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik