Ťapáková sa S TÝM NEPÁRA. Čo si myslí o protestoch umelcov?
07 | 09 | 2024 I Eka Balašková

 

Odo dňa, kedy bola Zuzana Ťapáková menovaná za poverenú riaditeľku Slovenského národného divadla (SND) neuplynuli ani dva týždne, no za ten čas čelí neutíchajúcim zúrivým reakciám ako svojho predchodcu Mateja Drličku, tak aj časti umelcov, ktorí sú naladení proti každému jednému kroku, ktorý podnikne ministerstvo kultúry.

 

Štrajková pohotovosť kultúrnej obce

Od štvrtka je časť kultúrnej obce v štrajkovej pohotovosti. Výbor Kultúrneho štrajku jeho vznik vysvetlil podľa nich zhoršujúcimi sa podmienkami v kultúre, za čo sú zodpovedné zásahy ministerstva kultúry.

„Dnešným dňom vstupujeme do štrajkovej pohotovosti, prvej fázy Kultúrneho štrajku," informovala Katarína Mišíková z platformy Otvorená kultúra.

Ministerka Šimkovičová štrajkovú pohotovosť vzala na vedomie, no podľa ministerstva by umelci mali rešpektovať, že vedenie ministerstva vzišlo z demokratických volieb a plní Programové vyhlásenie vlády s platným mandátom.

Rezort tiež pripomenul, že v štrajkovom výbore sú ľudia, ktorí neustále vytvárajú tlak a kladú si také podmienky, aby boli v kultúre akceptované len ich predstavy bez akejkoľvek zodpovednosti za verejné financie.

Reakcia ministerstva kultúry na dôvody organizátorov pre Kultúrny štrajk
Tvrdenia organizátorov kultúrnej štrajkovej pohotovosti o rezorte kultúry, ktoré sa nachádzajú na stránke Kultúrny štrajk! sú nepravdivé a nesprávne. Vyjadrenia zástupcov platformy Otvorenej kultúry, ktoré hovoria o "radikálnom zhoršovaní... Čítať ďalej
06 | 09 | 2024 | Ivan Mihale/TS

Prvý problém zvládla

Ťapáková je na poste poverenej riaditeľky SND od 27. augusta a má už za sebou aj prvé stretnutia s manažmentom, či hercami.

„Pani riaditeľka je otvorená dialógu, čo znamená, že určite prebehne nejaká komunikácia, keď si vysvetlíme naše postoje. Myslím, že bude divadlu nápomocná,“povedal František Kovár a ďalší jeho kolegovia z divadla.

Drličkovi nerozumie

Podľa Ťapákovej by sa Matej Drlička, ak mu skutočne záleží na SND, mal tešiť z toho, že prvá scéna bude fungovať kontinuálne. Naopak, vyzýva hercov k štrajku, ku ktorému sa aj sám pridal. Podľa Plusky mu vyčíta, že kým nebol Drlička odvolaný, bez výhrad pracoval aj pod týmto vedením ministerstva kultúry.

„Ľudsky jeho rozhorčeniu rozumiem, no považujem jeho reakcie za hysterické a mierne spolitizované,“tvrdí Ťapáková s tým, že aj ona bola z RTVS prepustená a cíti určitú krivdu, napriek tomu nešla vykrikovať pred ministerstvo.

Aký je jej názor na štrajk

„Nemám nič proti tomu, ak niekto prejavuje názor na námestí, ale divadlo patrí kultúre a umeniu. Chodia sem ľudia rôznych politických názorov a vierovyznania,“povedala Ťapáková ešte pred prvým protestom. Zdá sa teda, že napriek tomu, že proti nej búrlivo protestuje istá časť kultúrnej obce.  

"Ozajstní profesionáli, ktorí ctia divadlo, vedia, čo je jeho úlohou, a iste mi dajú za pravdu, že buričské vášne nepatria na javisko SND. Ak by k nejakým štrajkom prišlo, potom je to už záležitosť pracovno-zamestnaneckého pomeru a porušenia pracovnej zmluvy. Ale verím, že k niečomu takému nepríde. Urobím všetko pre to, aby som situáciu v divadle upokojila a stabilizovala,“ povedala tiež Ťapáková, ktorá nakoniec môže byť tým, kto celú situáciu upokojí.

Nová riaditeľka SND Ťapáková schladila svojho predchodcu: Tvoje reakcie sú hysterické!
Od utorka 27. augusta vedie SND nová generálna riaditeľka Zuzana Ťapáková. Tá prišla do škandálmi zmietajúceho sa prostredia so štrajkujúcimi a rozhádanými umelcami. Ex riaditeľ Drlička tvrdí, že situácia sa tak skoro neupokojí. Ťapáková má... Čítať ďalej
04 | 09 | 2024 | Katarína Reiterová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik