S Ukrajinou je koniec. Ministri berú nakradnuté peniaze a utekajú
07 | 09 | 2024 I Ivan Brožík

Vždy bolo ťažké položiť prst na presný takzvaný „bod zlomu“ akéhokoľvek režimu, ktorého vodca sa drží moci s neustále sa zmenšujúcou kabalou kamarátov a vojenských poradcov. Ale v prípade Zelenského mohla byť štartovacím výstrelom augustová správa, že niekoľko ratingových agentúr znížilo hodnotenie Ukrajiny na posledný rating pred „junk“. To slovo v preklade znamená haraburdie, odpadky. Píše v komentári novinár Martin Jay.

Martin Jay je ocenený britský novinár so sídlom v Maroku, kde je korešpondentom denníka The Daily Mail (Spojené kráľovstvo). V minulosti informoval o arabskej jari pre CNN, ako aj pre Euronews. Od roku 2012 do roku 2019 pôsobil v Bejrúte, kde pracoval pre množstvo medzinárodných mediálnych titulov vrátane BBC, Al Jazeera, RT, DW, ako aj pre spravodajstvo pre britský Daily Mail, The Sunday Times a TRT World. Jeho komentár ponúka redakcia HD v plnom znení, bet redakčného zásahu.

______________________________________________________________________

Zmena Zelenského kabinetu je novou úrovňou zúfalstva

Niektorí budú tvrdiť, že nahradenie jeho veliteľa ozbrojených síl Valerija Zalužného začiatkom februára bolo tiež zlomovým bodom, keďže bolo vyradených množstvo ďalších špičkových vojenských pomocníkov. Určite to bol míľnik v Zelenského zúfalstve vytvoriť nejaké nové nápady, ako dosiahnuť zmenu na bojisku.

Ale pre jeho blízkych, ktorí si zobrali svoj podiel na prichádzajúcich peniazoch, bolo zníženie ratingu pravdepodobne poslednou kvapkou vzhľadom na to, že nový, takmer nevyžiadaný rating, sťažuje ukrajinskej vláde požičiavanie si peňazí po celom svete za normálne úrokové sadzby.

Nasledovali dve kritické udalosti, ktoré by mohli vysvetliť, prečo všetci títo šiesti ministri a poradcovia dostali 4. septembra hromadný pochodový rozkaz :

Minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba, minister spravodlivosti Denis Maliuska, Minister pre strategický priemysel Alexander Kamyshin, Minister ochrany životného prostredia a prírodných zdrojov Ruslan Strelets, podpredsedníčka vlády pre európsku a euroatlantickú integráciu Olga Stefanishyna, podpredsedníčka vlády – ministerka pre reintegráciu nekontrolovaných území Ukrajiny Iryna Vereshchuk a  zástupca vedúceho Zelenského kancelárie Rostislav Shurma.

Po prvé

Operácia Kursk zlyhala vo svojom celkovom cieli a ukrajinské sily čelili ťažkým stratám, keďže Rusko, ktoré si dalo načas s ráznou odpoveďou, do nich napokon zaútočilo na zemi aj zo vzduchu. U týchto ministrov musíme predpokladať, že za odvážnym plánom nestáli, ale museli s ním bez ohľadu na to súhlasiť.

Po druhé 

Je tu veľmi pravdepodobná realita Donalda Trumpa, ktorý sa stane prezidentom, keďže Kamala Harrisová ako uchádzačka vyzerá čoraz hlúpejšie a prázdnejšie.

Mali by sme si položiť otázku

Či títo ministri budú môcť utiecť z krajiny alebo nie. Alebo či ich sám Zelenskyj neskôr obviní z nejakého ním vymysleného činu, napríklad z velezrady, keď už na nich nebudú sústredené médiá. Účinok ich „rezignácie“ (podľa Jacksona Hinkla na X) ho určite ovplyvní politicky, pretože tlak na neho, aby akceptoval nevyhnutné, narastá.

Hlavným problémom

Ktorý teraz Zelenský bude mať, je to, že bude čoraz viac považovaný za koreň problému pri vyjednávaní akejkoľvek mierovej dohody, ktorá nielenže povedie k jeho pádu, ale NATO bude vyzerať čoraz neefektívnejšie ako takzvaná obranná organizácia.

Po Kursku je teraz jasné, že Putin nebude uvažovať o žiadnych rokovaniach. Zelensky prekročil čiaru a tak sú všetky stávky neplatné.

"Dnes potrebujeme novú energiu a tieto kroky súvisia len s posilnením nášho štátu v rôznych smeroch," povedal Zelenský médiám počas spoločnej tlačovej konferencie s hosťujúcim írskym premiérom Simonom Harrisom.

Nie všetci však v čase písania tohto článku skutočne opustili svoje úrady, keďže je to parlament, ktorý podpisuje, kto môže odstúpiť.

Zákonodarcovia uviedli, že sa očakáva, že parlament zváži Kulebovu rezignáciu 10. septembra.

Podľa agentúry Reuters

„Po Zelenskom bol 43-ročný Kuleba najznámejšou tvárou Ukrajiny v zámorí, stretával sa s lídrami po celom svete a loboval za vojenskú a politickú podporu plynulou angličtinou“.

Tento krok zaváňa novým stupňom zúfalstva, na ktorý poukázali Zelenského kritici na sociálnych sieťach. „Presne ako potkany opúšťajúce potápajúcu sa loď. Teraz si všetci uvedomujú, že Ukrajina skončila, a tak vyzbierajú všetky peniaze, ktoré schovali, a utečú. Obyčajný ukrajinský ľud vytriedi šňupača kokaínu,“ komentoval jeden z X.

Amorálne ukrohujerstvo - alebo na každého raz dôjde
Rusko musí brať na zodpovednosť politické vedenie Českej republiky za útok na Belgorod, na ktorý Ukrajina použila viacnásobný raketový systém Vampire (MLRS), dodaný jej českými partnermi, vyhlásil Igor Semenovskij, docent poprednej štátnej... Čítať ďalej
01 | 09 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik