Raši verzus Danko, alebo kde sa dvaja bijú, tam...
08 | 09 | 2024 I Ivan Brožík

Takže čo bude s predsedníckym postom v Národnej rade Slovenskej republiky už nateraz vieme. Sú iba dve možnosti. Buď s koaliční partneri z HLASu dohodnú s koaličnými partnermi v SNS, lebo ak nie, parlament bude naďalej v poverení viesť jeho podpredseda Peter Žiga. Iná možnosť nie je. Teda, aspoň podľa tretieho z koalície, predsedu SMERu Roberta  Fica.

Na dohodu to však nateraz nevyzerá. Predseda SNS Andrej Danko tvrdí, že vzhľadom na zvolenie Petra Pellegriniho z HLASu za prezidenta má SNS ako jeden z troch koaličných partnerov nárok obsadiť jednu z troch najvyšších ústavných funkcií. Na prvé čítanie to znie logicky, ako jednoduchá matematika. Nenamieta ani Robert Fico. Lenže - je tu koaličná zmluva, dokument, podpísaný všetkými predsedami koaličných strán. A na to, že by sa musela otvoriť, poukazuje práve HLAS.

Raši na "čakačke"

"Hlasák" Richard Raši médiám hovorí, že je na čakačke. Robert Fico sa tvári, že je mimo problému, ktorý si musí vyriešiť práve HLAS a SNS, teda, Raši a Danko. Lenže, bez otvorenia koaličnej zmluvy si je veľmi ťažké predstaviť, že by sa dohodli. A na jej otvorenie bude potrebný aj SMER s Robertom Ficom. Ten sa netvári, že by ho situácia nejak tešila, ale, na druhej strane má riešenie, spočívajúce v jej neriešení. Na predsedníckom poste bude naďalej v zastúpení fungovať Peter Žiga.

Dve udalosti, ktoré naznačia, čo sa bude diať

Tá prvá z nich - doriešenie oídvolávania ministrov Šimkovičovej a Suska má jasnú koncovku. Trojkoalícia ich podrží. Druhá je otáznejšia, a tou je schôdza o odvolávaní Michala Šimečku z postu podpredsedu parlamentu. Za SMER a SNS je to jasné, podpísali predsa zvolanie mimoriadnej schôdze. HLAS používa verbálny diplomatický manéver o "voľnej ruke" pri hlasovaní. Takže to, kam sa "Rašiovci" zaradia, bude závisieť zrejme aj od postojov Andreja Danka. Trošku sa natíska do podvedomia čosi o nátlaku, ak nie o vydieraní, ale o tom je politika - tlačiť až kým struna praskne a tým niečo dosiahnuť. Avšak pozor, prasknutá struna vie ubližujúco švihnúť a nikto nevie koho z tých, kto sú práve blízko!

Nedobré signály verejnosti a voličom

Tu by mala koalícia mimoriadne spozornieť. To, ako signalizuje, že nie je schopná dohody v tejto personálnej otázke (hoci v iných témach navonok funguje), je znepokojivé. Nejde o obsadenie nejakého postu, akéhokoľvek, ide o budenie dojmu, že je nekompatibilná. Ak by to zostalo iba pri tom budení dojmu, no dobre. Lenže, voľby sa blížia a môžu dopadnúť aj inak. Teda, inak ako tie spred takmer dvoch rokov. Bez nejakých dní. A tu už by SMERu malo záležať na tom, že spor o post predsedu NRSR  sa týka aj jeho. Lebo náskok pred Progresívcami nebude večný a už teraz je takmer iba v polohe štatistickej chyby. Je načase, aby SMER prevzal na seba úlohu mediátora. Lebo, kde sa dvaja bijú... koncovku poznajú všetci.

Kam sa z našej politiky stratili osobnosti?
Asi budem parafrázovať. Schádza mi na um jeden nedávny výrok či skôr sebahodnotenie jedného z tých, ktorí leštia lavice parlamentu hádam už od Veľkej októbrovej, alebo vlastne novembrovej revolúcie. "Už som starý pardál". V politike som novinársky... Čítať ďalej
07 | 09 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik