Partnerka Šimečku PREHOVORILA po LAVÍNE KRITIKY
07 | 09 | 2024 I Bari Zajačková

Soňa Ferienčíková, životná partnerka predsedu Progresívneho Slovenska Michala Šimečku, sa ocitla v centre pozornosti po tom, čo sa na verejnosť dostali informácie o štátnych grantoch pre jej umelecké projekty. Táto správa vyvolala vlnu kritiky a pochybností o oprávnenosti takéhoto financovania.

Obhajoba "neobhájiteľného"

Ferienčíková sa rozhodla reagovať na vzniknutú situáciu prostredníctvom videa na sociálnej sieti Facebook. V ňom sa pokúsila vysvetliť svoju umeleckú cestu a obhájiť svoje kontroverzné diela.

"Študovala som tanec v Bratislave, Prahe, Antverpách a Salzburgu," uviedla Ferienčíková vo videu. "Po čase strávenom v zahraničí som sa rozhodla vrátiť na Slovensko, pretože ho mám rada."

Kritika verejnosti

Verejnosť však zostáva skeptická. Mnohí používatelia sociálnych sietí označili jej tvorbu za "nezmyselné pohyby", ktoré ťažko možno nazvať tancom. Jeden z komentujúcich napísal: "Toto má byť umenie hodné štátnej podpory?Vyzerá to skôr ako nekoordinované pohyby opitého človeka."

Obvinenia z nepotizmu

Celá kauza nabrala na intenzite, keď vyšlo najavo, že nielen Ferienčíková, ale aj rodičia Michala Šimečku profitujú zo štátnych grantov prostredníctvom svojich neziskových organizácií. Tento fakt vyvolal podozrenia z nepotizmu a zneužívania verejných zdrojov.

Výzva k nebojácnosti

Ferienčíková uzavrela svoje video výzvou: "Nenechajme sa zastrašiť." Táto veta však mnohých zmiatla, keďže nebolo jasné, pred čím by sa nemali dať zastrašiť.

 

Informácie šíriace sa v poslednom období okolo Sone Ferienčíkovej a jej umeleckej tvorby otvorili zároveň diskusiu o financovaní umenia zo štátnych zdrojov. Je potrebné, aby sa verejnosť kriticky zamyslela nad tým, aké projekty by mali byť podporované z peňazí daňových poplatníkov a či súčasný systém prideľovania grantov bol nastavený dostatočne transparentne a spravodlivo.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik