Nový šéf parlamentu? Robert Fico pripúšťa len dve riešenia
07 | 09 | 2024 I Bari Zajačková/ TASR

Situácia s obsadením postu predsedu Národnej rady (NR) SR sa môže dostať až tak ďaleko, že buď sa stane novým predsedom šéf SNS Andrej Danko, alebo bude parlament do konca volebného obdobia viesť naďalej podpredseda NR SR Peter Žiga (Hlas-SD). Skonštatoval to premiér Robert Fico (Smer-SD) v diskusnej relácii Rádia Slovensko Sobotné dialógy. Fico podporuje Danka na tento post, no k voľbe v parlamente nedôjde, kým v koalícii nebude stopercentná dohoda, že sa predsedu podarí zvoliť. Premiér potvrdil, že nový šéf parlamentu sa na septembrovej schôdzi voliť nebude.
        

"Vyzerá to tak, že buď bude predsedom Národnej rady Andrej Danko, alebo Peter Žiga zostane až do konca tohto volebného obdobia povereným predsedom NR SR. Možno až tak ďaleko sa dostaneme v nejakom okamihu," vyhlásil Fico. Nevidí dôvod na rekonštrukciu vlády v záujme dohody na novom predsedovi NR SR.
        

Fico podporuje kandidatúru Danka, ale len vtedy, ak bude dohoda. Parlament bude podľa neho voliť predsedu NR SR len vtedy, ak bude "krvou podpísaná" dohoda. "Ak sa dohodne SNS s Hlasom na nejakých podmienkach, že to bude niekto iný ako Andrej Danko, budem takúto dohodu rešpektovať," povedal.
        

Predseda vlády zopakoval, že podporuje myšlienku, aby bol predsedom parlamentu šéf koaličnej strany, teda Danko. Zdôraznil, že Peter Pellegrini bol za prezidenta zvolený ako kandidát vládnej koalície. Rešpektuje aj to, čo píše koaličná zmluva.
        

Časové ultimátum v otázke voľby šéfa NR SR Fico koalícii nedáva. "Táto téma pre mňa v tomto okamihu neexistuje," povedal s tým, že treba riešiť najprv konsolidáciu či prípravu štátneho rozpočtu. Zdôraznil, že chod parlamentu je zabezpečený.

Bez poslancov Hlasu-SD nevieme otvoriť schôdzu o M. Šimečkovi

V diskusnej relácii Sobotné dialógy sa premiér vyjadril aj k odvolávaniu podpredsedu NR SR Michala Šimečku (PS). Premiér uviedol, že bez poslancov Národnej rady (NR) SR za Hlas-SD sa nedá otvoriť rokovanie parlamentu o jeho odvolávaní z jeho funkcie. Koalícia totiž nemá bez Hlasu-SD dosť poslancov na to, aby sa schôdza otvorila.

"Hlas musí povedať, či chce, aby Šimečka odišiel z funkcie," povedal Fico s tým, že Hlas-SD zatiaľ vytvára na Šimečku tlak, aby odstúpil sám bez odvolávania v parlamente. Keďže šéf PS sa odísť nechystá, Hlas-SD sa podľa premiéra bude musieť rozhodnúť. "Je v rukách Hlasu, či Šimečka padne alebo nepadne," doplnil. "Čakáme, či Hlas otvorí schôdzu a potom, ako sa postaví k samotnému hlasovaniu," skonštatoval s tým, že Smer-SD má v parlamente 42 poslancov a SNS desať poslancov a potrebujú spolu 76 poslancov.

Fico zároveň odmietol, že by už bol pripravený legislatívny balík lex atentát 2. "Môžu byť rôzne úvahy, čo by tam malo byť. Ale môžem potvrdiť, že neexistuje žiadny koncept návrhu zákona. Dokonca neexistuje ani legislatívny zámer takéhoto zákona, preto je príliš predčasné o tomto návrhu čokoľvek povedať," ozrejmil. Prednosť majú podľa neho iné priority. Nemyslí si, že by boli schopní návrh predložiť v krátkom čase.

Magda Vášáryová: "Voliči Fica...sú frustrovaní a rozumovo nedovyvinutí"
Bývalá slovenská herečka a politička Magda Vášáryová podľa webu parlamentni listy.cz tvrdí, že ľudia voliaci „populistov“ ako Robert Fico, Andrej Babiš alebo Jaroslav Kaczyński sú „nešťastní a frustrovaní ľudia“. Vo všetkých týchto štátoch je to... Čítať ďalej
07 | 09 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik