Chmelár: Opozícia vedie Slovensko k OBČIANSKEJ VOJNE, vláda musí konať!
07 | 09 | 2024 I Bari Zajačková

Eduard Chmelár, slovenský publicista, historik a politický analytik, vo svojom najnovšom komentári na sociálnej sieti ostro kritizuje súčasnú opozíciu. Podľa jeho slov predstavuje väčšiu hrozbu pre Slovensko než súčasná vládna koalícia.

"TÁTO OPOZÍCIA NIE JE RIEŠENÍM, ALE SÚČASŤOU PROBLÉMU," píše Chmelár hneď v úvode svojho príspevku. Napriek kritike vládnej koalície za jej "aroganciu moci s papalášskymi maniermi" a "extrémne konfrontačný štýl", považuje opozíciu za ešte väčšie nebezpečenstvo.

Hysterické prejavy opozície

Chmelár upozorňuje na nebezpečné trendy v rétorike opozície: "Preháňanie, zastrašovanie, hysterické až paranoidné hodnotenie situácie nielenže znemožňuje konštruktívnu politickú diskusiu, ale stavia medzi skupinami obyvateľstva neprekonateľné múry."

Osobitne kritizuje novinára Arpáda Soltésza, ktorý podľa neho "pokračuje v šírení bezočivých lží, ktoré v niektorých prípadoch prerastajú až do podnecovania násilia." Cituje Soltészov článok v denníku SME, kde vyzýval na "ilegálny odboj" proti "zločineckému štátu".

A dodáva: "Žiaľ, Soltészove výkriky nie sú ojedinelými prejavmi psychopata. Podobne sa správa aj časť umelcov, ktorí tvrdia, že bojujú proti neslobode a cenzúre. Mohli by sme diskutovať o nekompetentnosti súčasného vedenia ministerstva kultúry a v mnohom by sme našli spoločnú reč. Ale cenzúra? Pýtal som sa niekoľkých herečiek: Zrušili vám nejaké predstavenie? Zakázali niekomu z vás hrať? Vyhodili z nejakej hry repliku? Alebo dokonca celú scénu? Nie? Tak aká cenzúra? Rozumiete vôbec tomu pojmu? Čím vás uberá obyčajné administratívne rozhodnutie o odvolaní riaditeľa o slobodu? Ide vám naozaj o divadlo alebo ho len zneužívate na politické ciele?"

Varovanie pred občianskou vojnou

Chmelár ostro kritizuje vyjadrenia opozičných politikov. O Jaroslavovi Naďovi z Demokratov hovorí, že "breše niečo o potrebe zvrhnutia demokratickej vlády", a o Branislavovi Gröhlingovi zo SaS tvrdí, že "vytrvalo blúzni, že je tu diktatúra a Fico je tyran."

"Takéto extrémne vyhrocovanie konfliktu nemá iné vyústenie ako občianska vojna," varuje Chmelár. "Kam to chcete, páni, dotiahnuť a kde sa začína vaša zodpovednosť?"

Pochvala pre Sulíka

V kontraste s ostrou kritikou väčšiny opozície Chmelár vyzdvihuje odchádzajúceho poslanca Richarda Sulíka. Oceňuje jeho vyhlásenie, že "Slovensko je demokratická krajina."

"Budete sa čudovať, ale tento triezvy hlas Richarda Sulíka mi bude chýbať," priznáva Chmelár. "Málokedy sme spolu súhlasili, ale vždy sme sa rešpektovali."

Priestor pre vládu

Napriek ostrým slovám na adresu opozície Chmelár, nepozabudol zmieniť ani súčasnú vládu. Upozorňuje, že jej správanie môže odradiť vlastných voličov.

"Fico sa môže poraziť iba sám. Tým, že svojich voličov natoľko znechutí, že zostanú doma," píše publicista. Kritizuje najmä nedávny polmiliardový vojenský obchod s Izraelom, ktorý podľa neho odporuje predvolebným sľubom Roberta Fica.

Chmelár uzatvára svoj komentár výzvou vláde: "Vždy je to vláda, ktorá má povinnosť byť veľkorysejšia a ktorá by mala udávať takt spoločenskej diskusii. Stále na takú vládu čakám."

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik