ANONYM z bombových hrozieb: Nech tie deti kľudne aj pomrznú!
07 | 09 | 2024 I Eka Balašková

Neznáša Čechov a Slovákov. To je dôvod, pre ktorý anonym začiatkom prvého týždňa školského roku ako na Slovensku, tak v Česku, postavil do pozoru bezpečnostné zložky, vydesili študentov a narobili vrásky na čelách rodičov. Maily s bombovou vyhrážkou, rozosielal do škôl muž, ktorý si hovorí Maniak. Komunikoval s českými novinármi z idnes.cz a vo svojich činoch chce pokračovať. Vec už rieši aj polícia.

Maniak je podľa idnes.cz z ukrajinského mesta Dnipro a anonymy rozosiela, ako pomstu Slovákom a Čechom. Rieši ho už aj česká polícia, podľa ktorej nejde o hoax. „Maniak“ s mailami skončiť nemieni, práve naopak – teší sa z toho. Niekoľko verzií mailov bolo rozoslaných z rôznych adries s ukradnutou identitou. Napriek naozaj desivému textu policajný psychológ hovorí, že nemusí ísť o sociopata. O tom, že autora mailov treba vypátrať a potrestať, hovorí aj slovenský premiér Robert Fico (Smer-SSD). Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) dokonca avizuje kamery zamerané na vchody do škôl.

Polícia eviduje počas celého prvého týždňa školského roku hlásenia o bombových hrozbách z viacerých škôl po celom Slovensku. Pre TASR to potvrdil hovorca Prezídia Policajného zboru Roman Hájek. Polícia aj školy podľa neho prijímajú štandardné bezpečnostné opatrenia.

„Môžeme potvrdiť, že sme zaznamenali prvé hlásenia zo škôl po celom Slovensku. Polícia prijíma štandardné bezpečnostné opatrenia, rovnako ako školy, s ktorými sme v kontakte. Môžeme ubezpečiť rodičov, že bezpečnosť ich detí na školách je našou prioritou," uviedol hovorca.

Pomsta Slovákom a Čechom

„Neznášam Čechov a Slovákov. Ďalšie vyhrážky prídu čoskoro. Chcem, aby v zime museli deti vyhnať na mráz,“napísal anonym, ktorý sa predstavil ako Maniak. Vedia o ňom, že žije v meste Dnipro na Ukrajine. Maily, ktoré rozosiela, nemajú nič spoločné s konfliktom na Ukrajine. Ide len o jeho osobné dôvody.

„Cigáni zo Slovenska a Česka jazdia na Ukrajinu v Zakarpatskej oblasti. V roku 2023 mi na vlakovej stanici ukradli telefón,“ napísal o dôvode, pre ktorý sa chce Čechom a Slovákom pomstiť.

Rieši ho už aj polícia

„Nejde o hoax. Pravdepodobne naozaj komunikujete s človekom, ktorý rozposiela maily,“povedal Ondřej Moravčík z českej polície. „Maniak“ mieni s výhražnými mailami pokračovať, kým sa nedočká ospravedlnenia českého ministra vnútra, Víta Rakušana. Ten by tak mal urobiť na sociálnej sieti X.

„Za to, že sa mi snaží odporovať a snaží sa ma vypátrať. Že sa snaží prekaziť moje bombové vyhrážky,“ napísal útočník.

„Ja osobne nebudem do vyriešenia prípadu reagovať na sprostredkované anonymné odkazy,“ reagoval na slová anonyma Rakušan Anonyma pritom vôbec netrápi, že pre jeho hlúpu zábavku množstvo ľudí žije v strachu. „Neľutujem to, teším sa z toho,“ priznal sa.

Premiér sa dnes vrátil do HANDLOVEJ: "Mám traumu, ale nie z atentátu!" (VIDEO)
Robert Fico prekvapil novinárov nečakaným vyhlásením pre portál HN počas návštevy Handlovej. Premiér otvorene prehovoril o svojich obavách i plánoch pre región. Nečakané odhalenie na pracovnej ceste Počas rutinnej návštevy Handlovej premiér... Čítať ďalej
06 | 09 | 2024 | Bari Zajačková

Niekoľko verzií mailu

„Nastražili sme bombu vo vašej budove. Ja si smrť detí užívam a sľubujem, že obetí bude veľa.“

„Zamínovali sme vašu budovu. Nebudeme vám diktovať podmienky, pretože vás to nezaujíma. Iba sa budeme pozerať na veľa krvi a obetí. Zabijem vás a vaše deti.“

To sú dve verzie mailov z rôznych adries. Podpísaný však bol rovnaký telegramový účet.

„Komunikácia so všetkými prebiehala rovnako. Čo sa osoby týka, všetko, čo ste zistili, zodpovedá aj naším zisteniam,“uviedol Moravčík s tým, že sa zameriavajú na mailové účty, z ktorých vyhrážky prišli. „Aj keď Gmail patrí Googlu, ktorý spolupracuje s políciou, tak mailové schránky sú pravdepodobne ukradnuté ľuďom z telegramovej skupiny, kde sa anonym vyskytuje. Ide tak o ukradnuté identity. Vyšetrovanie ale pokračuje ďalej, máme od ľudí 1500 podnetov, ktoré preverujeme,“ dodal.

Čo o ňom hovorí psychológ

Bývalý policajný psychológ Josef Kovařík tvrdí, že nejde ani o psychopata či sociopata. „Podľa uvedeného rozhovoru to vyzerá, že má snahu, aby dosiahol pre seba nejakú satisfakciu, keď mu bolo ublížené. Možno sa snaží svoje skúsenosti bagatelizovať,“myslí si Kovařík, podľa ktorého ide o bežného človeka s pocitom krivdy.

Potrestať na výstrahu

„Ak vám nahlásia na 250 školách naraz bombový útok, dobre viete, že to je umelá inteligencia. Niekto urobí a rozpošle to a veľmi ťažko sa autor hľadá. Nie sme jediní, kto s tým má problém. V Českej republike sa rovnako šírili podobné vízie," povedal na tlačovej konferencii premiér Robert Fico, podľa ktorého treba páchateľa po vypátraní „za uši zavesiť do prievanu“ – na výstrahu a ukážku toho, čo ľudia dokážu urobiť. „Takéhoto človeka treba veľmi exemplárne potrestať, pretože spôsobil obrovské škody a traumu,“ povedal Fico.

Ficov názor, že ide o AI potvrdzuje aj minister vnútra, Matúš Šutaj Eštok. Tomu je tiež jasné, že jeho dohľadanie bude veľmi náročné, no sľúbil urobiť všetko pre jeho dolapenie. Navyše tiež avizoval, že v okolí škôl by mali byť nainštalované kamery. Upozornil, že návrh sa stretol s jednoznačným súhlasom celej vlády. Kamerový systém by mal monitorovať vstup do areálu škôl a informovať o podozrivých osobách v ich areáli, keďže kamery by mali byť schopné identifikovať osoby podľa tváre. „Celková investícia sa odhaduje na 60 miliónov eur, rozvrhnuté postupne v priebehu maximálne troch rokov," informoval.

STOP TERORISTOM! Ministerstvo vnútra zavedie superkamery do škôl
Polícia sa zaoberá pokračujúcimi anonymnými bombovými hrozbami v školách, Ministerstvo vnútra SR má pripravené aj preventívne riešenie, o ktorom by mali hovoriť ministri na stredajšom rokovaní vlády. Pred zasadnutím kabinetu to uviedol minister... Čítať ďalej
04 | 09 | 2024 | Bari Zajačková/ TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik