Síce s problémami, ale Starliner JE späť!
07 | 09 | 2024 I Eka Balašková

S niekoľkomesačným oneskorením sa na Zem vrátila kozmická loď Starliner. Samotné pristátie prebehlo bez nehody, ale manažérom Boeingu vrásky na čele kvôli tomuto testovaciemu letu zostanú tak či tak. Loď totiž musela pristáť bez posádky, informuje portál idnes.cz.

Problémová vesmírna loď Starliner americkej spoločnosti Boeing síce v sobotu nášho času úspešne pristála, no dvaja astronauti, ktorí ňou boli na orbitu vyvezení v júni tohto roku na pôvodne osemdennú misiu, zostanú na ISS až do februára budúceho roka. Vtedy je naplánovaný ich návrat s loďou konkurenčnej firmy, píše idnes.cz.

Trump alebo Harrisova? Vieme, koho by volili Slováci
Slováci majú jasno v tom, koho by sa v novembrových voľbách stal prezidentom USA. Niektorí ale nevedia, kto vlastne kandiduje. Prieskum, ktorý robila agentúra AKO ukázal, že viac hlasov od našincov by získal republikánsky kandidát Donald Trump.... Čítať ďalej
07 | 09 | 2024 | Katarína Reiterová

„Pri návrate do atmosféry sa vyskytli isté problémy, vrátane ďalších problémov s tryskami, ale Starliner pristál na jedničku,“komentoval návrat lode vedúcej programu komerčných letov s posádkou NASA Steve Stich.

Šesť hodín po odlete z ISS pristál Starliner v areáli raketovej strelnice White Sands Missile Range v Novom Mexiku s pomocou autopilota. Kamery na vesmírnej stanici a dvojica lietadiel NASA zachytili modul, ako sa približoval k zemi.

„Dobré pristátie, celkom úžasné,“povedala riadiacemu stredisku misie astronautka Sunita Williamsová, ktorá zosadnutie Starlineru sledovala z vesmírnej stanice asi 420 kilometrov nad Čínou.

„Všetci máme z úspešného pristátia radosť. V každom z nás je prianie, aby všetko dopadlo tak, ako sme si naplánovali,“povedal vedúci programu Stich na tlačovej konferencii po pristátí a dodal, že rozhodnutie nenechať astronautov na palube považuje aj naďalej za správne.

Starliner odštartoval na prvú posádkovú misiu tento rok 5. júna z Kennedyho vesmírneho strediska na Floride. Dlho očakávaný testovací let sprevádzali nedostatky, aj niekoľkoročné odklady. Prvá skúšobná bezposádková misia Starlineru v roku 2019 dopadla zle – loď kvôli chybám softvéru nedoletela k vesmírnej stanici. Musela sa opakovať o tri roky neskôr. Ďalšie problémy, ktoré si vyžiadali opravy za viac, ako miliardu dolárov, vyústili do ešte väčšieho oneskorenia projektu.

Problémy Starliner pokračovali. Pôvodný plán súčasnej misie počítal s tým, že dvaja skúsení veteráni NASA Barry Wilmore a Sunita Williamsová strávia na ISS osem dní. Zlyhanie navádzacích trysiek lode pri prílete k stanici ale rozprúdilo niekoľkomesačnú diskusiu medzi NASA a Boeingom ohľadom bezpečného návratu. Nakoniec padlo rozhodnutie, že návrat astronautov loďou Starliner by bol príliš riskantný, rekapituluje idnes.cz.

Starliner je výsledkom programu, v rámci ktorého si NASA pred desiatimi rokmi objednala kozmické plavidlá v spoločnosti SpaceX a Boeing. Prvý let Crew Dragon od SpaceX s posádkou sa uskutočnil v roku 2020, loď rovnakého typu na konci tohto mesiaca odštartuje k ISS. Jej cieľom bude práve návrat Williamsovej a Willmorea na Zem.

ŠOKUJÚCE čo prezradil Johnson! Ruskí vtipkári si vystrelili z britského expremiéra
Dvaja ruskí vtipkári dobehli britského expremiéra Borisa Johnsona. Ten uveril, že vedie rozhovor s jedným z francúzskych velikánov - so slávnym ekonómom a spisovateľom Jacquem Attalim, píšu české Parlamentní listy. Johnson vystupoval ako horlivý... Čítať ďalej
05 | 09 | 2024 | Katarína Reiterová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik